Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
POVESTI BRITANICE pe saua... potrivită (a) calului

POVESTI BRITANICE pe saua... potrivită (a) calului

• specialisti britanici organizează, la Depozitul de armăsari de la Dumbrava (Timisesti), cursuri pentru potcovari si selari • după 22 de ani de carieră militară în „Armata Regelui“, maistrul selar Mark Fisher îsi desfăsoară activitatea ca specialist în potrivirea seilor • „în Anglia se spune că fără copită nu există cal“, sustine maistrul potcovar Barry Ward •

În goana nebună după un trai mai bun, după cîstiguri materiale care să le permită o anumită bunăstare, multi români au luat, în ultimii ani, calea Occidentului. Unii muncesc printre străini, iar cu banii cîstigati se întorc, din timp în timp, în locurile natale si îsi cumpără apartamente - pe care nu si le-ar fi permis cu salariile de mizerie pe care le-ar fi obtinut în tară. Ori, îsi construiesc case. Impunătoare, moderne, dotate cu tot ceea ce le este necesar. La fel ca peste tot în România, si în judetul Neamt, prin sate, vilele „stranierilor“ au apărut ca ciupercile după ploaie. Unora dintre cei care au plecat prin lume le-a surîs norocul si au decis să nu se mai întoarcă. Si-au luat după ei si familiile. Prin comune, cel putin, au rămas mai mult bătrînii. Si atunci, nu mai este de mirare pentru nimeni cînd se vorbeste că în România nu mai are cine munci. Multe meserii nu mai sînt întrebate pentru că nimănui nu îi convine să lucreze în conditii grele pe bani putini. Altele au fost uitate, ori sînt practicate ocazional - iar aici facem referintă mai ales la mestesuguri - asta pentru că migala si priceperea nu sînt suficient recompensate financiar. Multi dintre cei care au mostenit „tehnicile“ de la înaintasi au ajuns la o vîrstă înaintată si nu mai au cui le transmite. Se poate spune că, în acest domeniu, piata este liberă si merită exploatată. Integrarea în Uniunea Europeană este privită cu reticentă, mai ales în mediul rural, pentru că regulile impuse sînt stricte si presupun o serie de investitii în modernizare mult prea costisitoare comparativ cu puterea financiară a celor vizati. Dar, acest pas important spre lumea civilizată nu înseamnă o încălcare a valorilor si traditiilor românesti, iar asta pentru că tările din familia europeană se ghidează după principiul unitătii în diversitate. Fiecare se supune unor anumite reguli politico-economice, însă îsi păstrează propria identitate, cu tot ceea ce presupune aceasta. Noi, românii, avem foarte multe de oferit. Pe de altă parte, nu trebuie să rămînem închisi la ceea ce este nou, ci să învătăm din experienta altora mai priceputi decît noi.

În România, caii sînt îngrijiti după ureche

Nu avem nevoie să vină străinii să ne învete să facem treaba „x“ sau „y“. Că facem asta de sute de ani, si încă bine. Este reactia firească a omului care se simte lezat atunci cînd occidentalul vine si se amestecă în brînza lui, îi arată cum trebuie să aibă grijă de orătăniile din gospodărie, ori cum se face tuica si vinul. Lăsînd, însă, la o parte orgoliul de român care a trăit bine si s-a descurcat si fără sfaturile primite de la „case mai mari“, merită să deschidem usa si să îi primim cu ospitalitatea care ne caracterizează pe cei care au, într-adevăr, ceva să ne spună.
În acest mod au procedat reprezentantii Depozitului de armăsari de la Dumbrava (Timisesti) care si-au deschis portile spre experienta specialistilor britanici în materie de crestere si îngrijire a cailor utilitari. În premieră pentru zona Moldovei, Liga Internatională pentru Protectia Cailor, din Marea Britanie, cu sediul în Norfolk (Anglia), organizează cursuri pentru selari si potcovari. Sustinerea financiară este oferită tot de partea străină, ajungînd la 1 milion de lire sterline pe an. Durata de derulare a proiectului, în România, este de 5 ani. Liga Internatională pentru Protectia Cailor a desfăsurat asemenea proiecte în întreaga lume, din fonduri strînse de donatii. În Marea Britanie, detine 4 ferme în care activitatea este orientată preponderent spre reabilitarea cailor abuzati si neglijati. Proiecte similare celui din România (a doua tară europeană în care si-a făcut prezenta, după Ucraina) s-au derulat în El Salvador, Gambia, Lesoto, Africa de Sud, Etiopia, Maroc, Fiji, Iran, Mexic si Guatemala.
De ce a intrat România în aria de interes a britanicilor? „Am găsit în România tara ideală, în perioada în care se pregătea de integrarea în Uniunea Europeană. Am făcut cîteva vizite de evaluare si am observat că multi cai erau schiopi, poate datorită potcoavelor, hamurile pe care le purtau erau prost ajustate, ori reparatiile făcute harnasamentelor erau de slabă calitate. Proprietarii folosiseră sîrme, furtunuri pentru interventiile pompierilor, centuri de sigurantă. Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, turismul, implicit cel ecvestru, se va dezvolta. Aveti o tară cu peisaje foarte frumoase si este momentul pentru a schimba anumite lucruri“, a declarat Ian Kelly, seful Departamentului de Instruire Internatională din cadrul Ligii Internationale pentru Protectia Cailor.
Se poate spune că în România nu există selari si potcovari? Absenta lor este de neconceput, pentru că atîta vreme cît există cai - iar acestia sînt folositi mult, în mediul rural, pentru tractiune si la muncile agricole - trebuie să aibă cine se ocupa de potcovirea lor si de făcutul seilor si hamurilor. Însă... „În România sînt foarte putini potcovari buni care, în general, se ocupă de caii de mare valoare folositi în sport. Restul au învătat această meserie după ureche, fără să cunoască anatomia copitei calului, spre exemplu. Am dat peste potcovari bătrîni care nu înteleg că atunci cînd calul are o infectie la picior, trebuie dus la veterinar pentru a fi tratat. Opinia a fost că tratamentul costă mai mult decît calul. Oamenii, în general, nu înteleg că randamentul calului depinde direct proportional de grija care îi este acordată“, a explicat dr. Cristian Molnar, coordonator pentru România al proiectului derulat de Liga Internatională pentru Protectia Cailor. O altă dovadă a lipsei de atentie acordate acestui mestesug este faptul că potcovăria nici nu este trecută în nomenclatorul de meserii din România.
La fel ca si potcovăria, selăria - confectionarea seilor si hamurilor - are un rol deosebit de important. Este o meserie care intră pînă în cele mai mici detalii, calitatea harnasamentelor influentînd, deopotrivă, confortul calului si călăretului.

Moartea Dianei a învins calmul englezesc

Întîlnirea cu specialistii britanici a fost o experientă care ne-a dezvăluit faptul că îngrijirea cailor - indiferent dacă sînt folositi ca animale de povară, pentru muncile agricole, ori pentru concursuri - este o adevărată artă. Lucruri deosebit de interesante am aflat de la Mark Fisher, master saddler - în engleză, iar în româneste - maistru selar. Timp de 22 de ani a fost militar în armata britanică, într-un regiment cunoscut drept „Trupele Regelui“. „Misiunea noastră era să tragem cu tunurile la ceremoniile regale“, a spus maistrul Fisher. Între momentele foarte importante pe care le-a traversat, de-a lungul carierei sale militare, a fost participarea la funeraliile reginei mame. S-a aflat la datorie si la ceremonia de înmormîntare a printesei Diana. Despre moartea celei care a fost nu doar un veritabil ambasador al familiei regale a Marii Britanii, ci si un simbol al frumusetii si elegantei, Mark Fisher a vorbit în cuvinte putine, dar elocvente: „A fost foarte ciudat, oamenii au fost foarte tristi. Englezii sînt, în general, oameni care se stăpînesc foarte bine, stiu să îsi tempereze reactiile. Din acel moment, însă, au început să dea frîu liber emotiilor“.

Hipismul, sport national în Marea Britanie

Acesta si-a încheiat serviciul militar în anul 2004, după care si-a început propria afacere. Cu ce anume se ocupă? Cu potrivirea seilor pe cai. Pentru un necunoscător, ar suna ciudat. Dar... „În Marea Britanie, oamenii apelează la specialisti pentru potrivirea seilor, atît pentru cai, cît si pentru călăreti. Nu mă refer doar la caii folositi pentru competitii. Cei de concurs sînt cai de mare valoare, iar ei participă la probe de dresaj, obstacole, andurantă si la probe complete. Pentru fiecare dintre aceste probe se folosesc sei diferite“, a subliniat Mark Fisher. A potrivit sei pentru caii din lotul olimpic, iar unul dintre cei de care s-a ocupat valora 250.000 de lire sterline. „Caii din lotul olimpic valorează, în general, foarte mult. De aceea, pregătirea si îngrijirea lor este o treabă foarte importantă“, a adăugat maistrul Fisher. În perioada în care a fost militar, s-a ocupat si de caii familiei regale. „În trecut, m-am ocupat de potrivirea seii calului folosit de printesa Zara Philips, una dintre nepoatele reginei, în acelasi timp una dintre cele mai bune călărete de performantă ale Marii Britanii“, a mai spus Mark Fisher.
Sportul ecvestru si-a pierdut aura regală - „era considerat un sport regal în urmă cu 100 de ani“ - devenind unul al poporului britanic, fiind practicat nu doar pentru performantă, ci si ca modalitate de petrecere a timpului liber. „Multi părinti îsi duc copiii la scoli de echitatie. Important este ca acestia să aibă o viată activă. În Anglia, ca în toate tările vestice, copiii petrec foarte mult timp în fata calculatorului, ori a televizorului, multi sînt supraponderali. Este o mare problemă. De aceea, sportul este foarte important pentru mentinerea unei forme bune a organismului“, a subliniat Mark Fisher.

„Noi folosim mai mult pila, decît cutitul“

Am avut ocazia să asistăm si la o demonstratie făcută de maistrul potcovar Barry Ward. Calul pe care si-a aplicat tehnicile de veritabil maestru suferise o infectie puternică, iar copitele sale trebuiau bine curătate. Afectiunea de care suferea se datora, după cum ne-a explicat, umezelii din grajd si asternutului deficitar, un mediu propice înmultirii bacteriilor. Folosindu-se de o serie de cutite si clesti, a curătat, cu multă atentie, partea cornoasă crescută în exces. Un maistru potcovar trebuie să cunoască perfect anatomia copitei si să actioneze cu precizie de chirurg, astfel încît să nu atingă tesutul viu, existînd riscul să provoace leziuni si, implicit, durere calului. Mai are nevoie de multă fortă. Pentru că nu este usor să strunesti un animal atît de puternic. După ce a eliminat mizeria si a ajustat partea cornoasă, a trecut la pilire, pentru nivelarea talpei copitei. Ne-a explicat că marginile trebuie rotunjite, pentru a nu se rupe. După ce a finalizat toate aceste operatiuni de toaletare, i-a aplicat un tratament cu o solutie salină si un spray cu antibiotic, în vederea eliminării infectiei. „În Anglia se spune că fără copită nu există cal“, a spus maistrul Barry Ward. Ce înseamnă asta? Ne-a povestit că, în tara sa, caii trec prin asemenea „chinuri“ o dată la 6 săptămîni. „Calul are călcîiele copitei foarte groase, de aceea curătarea unghiei în exces si potcovirea se face mai des. De aceea, noi folosim mai mult pila, decît cutitul“, a subliniat maistrul Ward.
A fost o experientă foarte interesantă. Am aflat lucruri despre care nu am gîndit că pot fi atît de importante. Concluzia: oare noi, românii, chiar le stim pe toate?

Articol afisat de 2737 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective