Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Reorganizarea TT, de neocolit în viziunea directorului Timus

Reorganizarea TT, de neocolit în viziunea directorului Timus

• „pe unii dintre actori chiar îi încurcã teatrul“, a declarat directorul acestei institutii • în 2008, cel putin un sfert dintre actualii actori vor rãmîne fãrã loc de muncã • directorul Timus îi acuzã pe actori de dezinteres pentru meseria pe care o practicã si sustine cã în institutie nu mai existã competitie •

Reorganizarea Teatrului Tineretului din municipiul Piatra Neamt este o mãsurã de neevitat, din punctul de vedere al directorului acestei institutii, actorul Liviu Timus. El considerã cã prin modificarea statutului teatrului nemtean, din unul de repertoriu într-un teatru de proiecte, se va ajunge la realizarea unui act artistic de calitate. „Legea 504 din 17 noiembrie 2004, referitoare la institutiile de culturã, prevede cã teatrele pot fi de repertoriu, de proiecte si teatre gazdã. Transformarea unui teatru de repertoriu în teatru gazdã înseamnã, de fapt, închiderea lui. La Piatra Neamt nu se va întîmpla asa, dar Teatrul Tineretului va deveni teatru de proiecte. Gîndul meu pentru aceastã schimbare a pornit de la dorinta rentabilizãrii. Noi primim niste bani publici si îi putem folosi astfel încît sã fie foarte bine utilizati. Acum, Teatrul Tineretului este de repertoriu - are o trupã stabilã, finantarea este asiguratã intregral de Consiliul Judetean, iar lucrurile prea au început sã se aseze. Nu existã performantã, nu existã competitie. Astã toamnã, cînd am venit pe functia de director, dupã ce am sustinut concursul, am vrut sã fac deschiderea stagiunii cu o piesã a lui Alexandru Dabija. Si-a fãcut omul timp si a venit la Piatra Neamt cu un gînd foarte frumos, sã adune toatã gasca din teatru, sã o urce pe scenã si fiecare actor sã aibã un moment al lui, în care sã prezinte ceea ce crede el de cuviintã. Intentiona ca toate aceste «mãrgele» ale actorilor sã le punã pe atã, sã le însiruiascã. Doar o actitã a putut face asta, iar Alexandru Dabija n-a reusit sã-i cunoascã pe oameni. Am amînat proiectul cu el si vreau sã-l reluãm în mai. Sper ca atunci sã se înglobeze trupa si sã-l asculte pe dascãl, adicã pe Alexandru Dabija. Nu cred cã actorii de la Piatra Neamt nu stiu ce sã facã, dar aceastã întîmplare tristã mi-a aprins beculetul pentru rentabilizare, pentru cã nu existã competentã. Oamenii s-au obisnuit sã ia o leafã, au o casã, o familie si pe unii dintre actori chiar îi încurcã teatrul. Pînã am venit eu ca director, se plîngeau cã n-au ce sã joace. Am încercat sã facem mai multe spectacole, dar lucrurile tot nu merg bine. Am încercat sã fortez numãrul de premiere, i-am dus de douã ori la Bucuresti, dar acum sînt deranjati cã este prea multã activitate. Unii sînt nemultumiti sã nu sînt prinsi în distributii, dar distributia nu o fac eu, din birou. Actorii nu mai sînt pregãtiti pentru asa ceva“, a declarat directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, actorul Liviu Timus.

Singurii afectati de „rentabilizare“ vor fi actorii

Seful acestei institutii de culturã a mai precizat cã prin schimbarea statutului teatrului, actorii nu vor mai avea contract pe perioadã nedeterminatã, urmînd sã fie angajati pe bazã de contract pe termen fix, în urma unei selectii. La TT, în momentul de fatã, sînt angajati 23 de actori, 19 cu vechime si patru de anul trecut. Liviu Timus a precizat cã doar noile achizitii si-au pregãtit recitaluri cu care sã poatã intra în spectacole în perioada urmãtoare. „Din aceastã situatie, actorii vechi nu au învãtat nimic. Si atunci mã gîndesc cã viitorul Teatrului Tineretului este reorganizarea, transformarea teatrului de repertoriu în teatru de proiecte. Nu sîntem primii care încercãm acest pas. Au mai fãcut-o Opera Românã si Teatrul Metropolis din Bucuresti. Doar cã la Metropolis nu s-a discutat în institutie despre schimbare. Actorii s-au trezit cu un anunt la avizier, cã se închide teatrul. Si s-a redeschis dupã o zi, cu altã denumire si alt statut. Eu am vrut sã dau dovadã de transparentã totalã si le-am spus angajatilor despre plan. Multi dintre ei sînt nemultumiti. Teatrul de proiecte schimbã radical un numit lucru - din pãcate sau din fericire - schimbã echipa artisticã. Se pãstreazã echipa economicã, administrativã si tehnicã. Cei care vor avea contract pe perioadã determinatã vor fi doar actorii. Vom anunta peste circa un an, într-o zi, cã astãzi, la ora 18, se închide teatrul. Si cã se va redeschide mîine, la aceeasi orã, cu alt statut si altã denumire - Teatrul Tineretului «Ioan Coman». Scopul acestui plan este sã reducem din cheltuieli, din banii publici, si sã putem atrage fonduri externe. Oamenii care vor investi în proiectele unui teatru de acest gen vor sti cã tinta lor va fi atinsã. Dar, în loc de 23 de actori, vor mai rãmîne cinci, de bazã. Aceastã veste îi nemultumeste pe actorii existenti, dar cei buni nu au de ce sã-si facã griji. Acum le este foarte bine actorilor care au o leafã sigurã, o casã, stau în maiou la o bere pe banca din fata blocului cu vecinul si nu-i deranjeazã nimic. Nimeni nu-i obligã pe actori sã facã aceastã meserie. Trebuie sprijiniti tinerii, care prin forte proprii vor deveni cei mai buni actori din România. Acum, contractul prevede ca la teatru sã se organizeze douã spectacole si o reluare în fiecare an. Si sã primim 15% din încasãri. Fãrã nici o altã grijã. Nu se mai poate asa. Cei care vor rãmîne pe dinafarã n-au decît sã-si rezolve singuri problemele sociale. Cel care vrea sã rãmînã trebuie sã fie competitiv. Acesta este drumul pe care trebuie sã mergem. Cîtiva oameni din teatru n-au înteles ce e mai bine de fãcut, dar în timp sper sã mã înteleagã cît mai multi. Actorii trebuie sã arate cã sînt buni si cã meritã sã se investeascã în ei. Sînt clar hotãrît sã-mi asum riscul“, a încheiat actorul Liviu Timus.
Reorganizarea anuntatã pentru TT din Piatra Neamt ar trebui sã se producã anul viitor, desi termenul limitã este 2012. Seful institutiei vrea sã rentabilizeze teatrul mai devreme decît o vor face altii, pentru cã pînã la urmã drumul pe care vor merge aceste institutii va fi unul european.

Articol afisat de 1904 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective