Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Reorganizarea TT, de neocolit în viziunea directorului Timus

Reorganizarea TT, de neocolit în viziunea directorului Timus

• „pe unii dintre actori chiar îi încurcă teatrul“, a declarat directorul acestei institutii • în 2008, cel putin un sfert dintre actualii actori vor rămîne fără loc de muncă • directorul Timus îi acuză pe actori de dezinteres pentru meseria pe care o practică si sustine că în institutie nu mai există competitie •

Reorganizarea Teatrului Tineretului din municipiul Piatra Neamt este o măsură de neevitat, din punctul de vedere al directorului acestei institutii, actorul Liviu Timus. El consideră că prin modificarea statutului teatrului nemtean, din unul de repertoriu într-un teatru de proiecte, se va ajunge la realizarea unui act artistic de calitate. „Legea 504 din 17 noiembrie 2004, referitoare la institutiile de cultură, prevede că teatrele pot fi de repertoriu, de proiecte si teatre gazdă. Transformarea unui teatru de repertoriu în teatru gazdă înseamnă, de fapt, închiderea lui. La Piatra Neamt nu se va întîmpla asa, dar Teatrul Tineretului va deveni teatru de proiecte. Gîndul meu pentru această schimbare a pornit de la dorinta rentabilizării. Noi primim niste bani publici si îi putem folosi astfel încît să fie foarte bine utilizati. Acum, Teatrul Tineretului este de repertoriu - are o trupă stabilă, finantarea este asigurată intregral de Consiliul Judetean, iar lucrurile prea au început să se aseze. Nu există performantă, nu există competitie. Astă toamnă, cînd am venit pe functia de director, după ce am sustinut concursul, am vrut să fac deschiderea stagiunii cu o piesă a lui Alexandru Dabija. Si-a făcut omul timp si a venit la Piatra Neamt cu un gînd foarte frumos, să adune toată gasca din teatru, să o urce pe scenă si fiecare actor să aibă un moment al lui, în care să prezinte ceea ce crede el de cuviintă. Intentiona ca toate aceste «mărgele» ale actorilor să le pună pe ată, să le însiruiască. Doar o actită a putut face asta, iar Alexandru Dabija n-a reusit să-i cunoască pe oameni. Am amînat proiectul cu el si vreau să-l reluăm în mai. Sper ca atunci să se înglobeze trupa si să-l asculte pe dascăl, adică pe Alexandru Dabija. Nu cred că actorii de la Piatra Neamt nu stiu ce să facă, dar această întîmplare tristă mi-a aprins beculetul pentru rentabilizare, pentru că nu există competentă. Oamenii s-au obisnuit să ia o leafă, au o casă, o familie si pe unii dintre actori chiar îi încurcă teatrul. Pînă am venit eu ca director, se plîngeau că n-au ce să joace. Am încercat să facem mai multe spectacole, dar lucrurile tot nu merg bine. Am încercat să fortez numărul de premiere, i-am dus de două ori la Bucuresti, dar acum sînt deranjati că este prea multă activitate. Unii sînt nemultumiti să nu sînt prinsi în distributii, dar distributia nu o fac eu, din birou. Actorii nu mai sînt pregătiti pentru asa ceva“, a declarat directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, actorul Liviu Timus.

Singurii afectati de „rentabilizare“ vor fi actorii

Seful acestei institutii de cultură a mai precizat că prin schimbarea statutului teatrului, actorii nu vor mai avea contract pe perioadă nedeterminată, urmînd să fie angajati pe bază de contract pe termen fix, în urma unei selectii. La TT, în momentul de fată, sînt angajati 23 de actori, 19 cu vechime si patru de anul trecut. Liviu Timus a precizat că doar noile achizitii si-au pregătit recitaluri cu care să poată intra în spectacole în perioada următoare. „Din această situatie, actorii vechi nu au învătat nimic. Si atunci mă gîndesc că viitorul Teatrului Tineretului este reorganizarea, transformarea teatrului de repertoriu în teatru de proiecte. Nu sîntem primii care încercăm acest pas. Au mai făcut-o Opera Română si Teatrul Metropolis din Bucuresti. Doar că la Metropolis nu s-a discutat în institutie despre schimbare. Actorii s-au trezit cu un anunt la avizier, că se închide teatrul. Si s-a redeschis după o zi, cu altă denumire si alt statut. Eu am vrut să dau dovadă de transparentă totală si le-am spus angajatilor despre plan. Multi dintre ei sînt nemultumiti. Teatrul de proiecte schimbă radical un numit lucru - din păcate sau din fericire - schimbă echipa artistică. Se păstrează echipa economică, administrativă si tehnică. Cei care vor avea contract pe perioadă determinată vor fi doar actorii. Vom anunta peste circa un an, într-o zi, că astăzi, la ora 18, se închide teatrul. Si că se va redeschide mîine, la aceeasi oră, cu alt statut si altă denumire - Teatrul Tineretului «Ioan Coman». Scopul acestui plan este să reducem din cheltuieli, din banii publici, si să putem atrage fonduri externe. Oamenii care vor investi în proiectele unui teatru de acest gen vor sti că tinta lor va fi atinsă. Dar, în loc de 23 de actori, vor mai rămîne cinci, de bază. Această veste îi nemultumeste pe actorii existenti, dar cei buni nu au de ce să-si facă griji. Acum le este foarte bine actorilor care au o leafă sigură, o casă, stau în maiou la o bere pe banca din fata blocului cu vecinul si nu-i deranjează nimic. Nimeni nu-i obligă pe actori să facă această meserie. Trebuie sprijiniti tinerii, care prin forte proprii vor deveni cei mai buni actori din România. Acum, contractul prevede ca la teatru să se organizeze două spectacole si o reluare în fiecare an. Si să primim 15% din încasări. Fără nici o altă grijă. Nu se mai poate asa. Cei care vor rămîne pe dinafară n-au decît să-si rezolve singuri problemele sociale. Cel care vrea să rămînă trebuie să fie competitiv. Acesta este drumul pe care trebuie să mergem. Cîtiva oameni din teatru n-au înteles ce e mai bine de făcut, dar în timp sper să mă înteleagă cît mai multi. Actorii trebuie să arate că sînt buni si că merită să se investească în ei. Sînt clar hotărît să-mi asum riscul“, a încheiat actorul Liviu Timus.
Reorganizarea anuntată pentru TT din Piatra Neamt ar trebui să se producă anul viitor, desi termenul limită este 2012. Seful institutiei vrea să rentabilizeze teatrul mai devreme decît o vor face altii, pentru că pînă la urmă drumul pe care vor merge aceste institutii va fi unul european.

Articol afisat de 1465 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective