Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medic de familie acuzat de evaziune

• un medic de familie din Roman este acuzat de evaziune fiscalã, deoarece a perceput pacientilor o taxã de 5 ron pentru prescrierea de retete, fãrã a elibera chitantã • medicul a fost amendat cu 1.000 ron de Garda Financiarã si riscã rezilierea contractului pe care îl are cu CAS Neamt •


Un medic de familie din Roman este acuzat de evaziune fiscalã si riscã sã i se rezilieze contractul cu Casa de Asigurãri, deoarece percepe pacientilor sãi, în mod ilegal, taxe pentru efectuarea unor servicii medicale cuprinse în pachetul de bazã al acestora. Medicul de familie Lidia Ghinea, care îsi desfãsoarã activitatea la un cabinet din cadrul Dispensarului nr.7 din Roman a fost reclamat, recent, la Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt de cãtre un pacient cãruia i-a perceput taxã de 50.000 de lei pentru prescrierea unei retete, dar nu i-a dat chitantã care sã facã dovada înregistrãrii plãtii. În consecintã, conducerea CAS Neamt a dispus efectuarea unui control la sapte medici de familie care îsi desfãsoarã activitatea la respectivul dispensar si a trimis, sãptãmîna aceasta, în misiune reprezentanti ai corpului de control al institutiei. Tot conducerea CAS a sesizat si Garda Financiarã Neamt si a solicitat ca echipei de control sã i se alãture si reprezentanti ai acesteia. În consecintã, o fost alcãtuitã o echipã mixtã care s-a deplasat la Roman si a verificat documentele medicale, financiar contabile si fiscale ale celor sapte medici de familie de la Dispensarul nr. 7. Sesizarea fãcutã de pacientul nemultumit la adresa medicului Lidia Ghinea s-a confirmat, de altfel, doctorita recunoscînd acuzatia adusã. Din cauza mai multor nereguli gãsite în documentele financiar contabile, medicul reclamat este acuzat de evaziune fiscalã si a fost amendat cu 1.000 ron de cãtre Garda Financiarã.
„ÃŽn urma unei reclamatii fãcute de un pacient nemultumit, la solicitarea Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt, împreunã cu un reprezentant al acestei institutii am efectuat, zilele acestea, controale la sapte medici de familie din Roman. Au fost verificate documentele financiar-contabile, precum si documente fiscale. ÃŽn urma celor constatate, noi am încheiat sase procese verbale de contraventie, pentru abateri de naturã fiscalã în ceea ce priveste detinerea si utilizarea unor registre de contabilitate referitoare la încasãri si plãti, precum si neîntocmirea unor documente fiscale. Unuia dintre medici îi va fi întocmit dosar penal de evaziune fiscalã pentru omisiunea înregistrãrii în contabilitate a unor documente“, a declarat comisarul sef de divizie Mihai Archip, din cadrul Gãrzii Financiare Neamt. Potrivit sursei citate, fiecare dintre cei sapte medici de familie au fost sanctionati cu amenzi cuprinse între 500 si 1.000 ron.

„Deocamdatã, mã abtin de la orice comentariu“

Pentru cã taxarea pacientilor la prestarea diverselor servici medicale nu este legalã, Consiliul de Administratie al CAS Neamt a propus ca medicul Lidia Ghinea sã fie sanctionat cu rezilierea contractului. „Am discutat în mai multe rînduri cu medicii de familie si cu reprezentantii dumnealor si i-am atentionat cã nu este legalã perceperea de taxe pentru eliberarea de retete, a biletelor de trimitere cãtre medicii specialisti sau pentru alte servicii cuprinse în pachetul de bazã al asigurãrilor de sãnãtate. ÃŽn ceea ce ne priveste, vom recurge la acordarea sanctiunii maxime medicului respectiv, adicã rezilierea contractului. ÃŽn cazul în care aceastã mãsura va fi pusã în aplicare, medicul mai poate reintra în relatie contractualã cu noi anul viitor“, a declarat jurista Daniela Soroceanu, director executiv al CAS Neamt.
Contactat telefonic de cãtre redactorul ziarului „Monitorul“, medicul Lidia Ghinea a declarat: „Deocamdatã, mã abtin de la orice comentariu referitor la acest control si la sanctiunile cu care s-a finalizat. Voi vedea cum se va putea rezolva problema prin intermediul Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie Neamt. Tot ce pot sã spun este cã de la acest for am primit hîrtie conform cãreia taxarea pacientilor pentru prescrierea de retete este legalã“, a precizat medicul Lidia Ghinea. Legalã sau ilegalã, taxarea pacientilor pentru prescrierea unei retete este imoralã. Pe de altã parte, 5 ron este o sumã cam mare pentru scrierea unei retete, atît timp cît un medic de familie plãteste pentru un top de 100 de retete 4 ron. Medicul Lidia Ghinea are înscrisi pe liste 2.161 de pacienti, din care 1.523 au calitatea de asigurat.

Articol afisat de 2439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, L.BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de muguradrian2004 la data 15.04.2007 22:37
Populism
S-a gasit,in sfarsit acarul Paun:un medic de familie care cere bani ca taxa de birotica.Este de condamnat ca nu a taiat chitanta,este meritata sanctiunea Garzii( bine ar fi sa fie tot asa de eficienti sila"baietii destepti"care faulteza Fiscul cu sume infinit mai mari decat"capcauna"doctorita care suge cangele poporului)
Decat sa scrieti articole care dau bine la cetatean,mai bine va informati sa aflati,dragi ziaristi,ca in contractul cu Casa nu este stipulata vreo clauza de reziliere referitoare la taxe impuse de medic,care este liber profesionist.De ce nu va inflamati ca si alte institutii incaseaza taxe de eliberare a diverselor documente cerute de oameni?Taxa de birotica nu inseamna contravaloarea formularelor(retete,trimiteri,etc.cum simplist spuneti dv.100 retete=4 RON),inseamna tot ce duce la rezultatul final al actului medical:retete,rimiteri, adeverinte-cost formulare,coli,registre,cartuse imprimanta,dischete,CD-uri,reparatii aparatura birou,dosare,benzina(ca nu ajung din aer
Ad�ugat de muguradrian2004 la data 16.04.2007 02:27
Deontologie profesionala
In numele deontologiei profesiei dv.,va rog sa cititi si sa sa va informati cititorii cum este in Franta,de exemplu.La http://www.medsyn.fr/mgfrance/dossier/nomenclature/grille_sept2003.htm o sa aflati ca taxa de birotica(actes techniques) este de 2 Euro.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective