Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 28 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Medicament sau otrava?

Medicament sau otrava?

• nemtenii bolnavi de diabet care se trateaza cu medicamentul numit „Avandia“ ar putea fi în pericol de a suferi infarct • aceasta informare a aparut într-o prestigioasa revista medicala, ca urmare a unui studiu • în Neamt exista cîteva zeci de pacienti care iau acest antidiabetic •

Nemtenii cu diabet zaharat de tip II, care îsi trateaza boala cu Avandia, ar putea fi în pericol. Potrivit unui studiu american, publicat într-o prestigioasa revista americana, acest medicament eliberat gratuit în cadrul programului national pentru diabetici creste considerabil riscul de infarct. Medicamentul produs de concernul Schmidt-Kleyn-Beecham se afla pe piata româneasca de aproximativ doi ani. Avînd în vedere ca în România exista cîteva mii de pacienti cu diabet de tip II care utilizeaza produsul farmaceutic, specialistii recomanda bolnavilor care se trateaza cu acest medicament sa mearga la medicii specializati în diabet si boli de nutritie, pentru revizuirea tratamentului.
Informatia cu privire la faptul ca respectivul medicament ar creste riscul de infarct a bulversat lumea medicala din Neamt. „Sînt foarte mirata sa aud asa ceva despre acest medicament si parca nu as da crezare acestei informatii. La toate prezentarile facute produsului de catre firma distribuitoare, la congresele de specialitate la care am participat, s-a afirmat ca, din contra, medicamentul îmbunatateste activitatea cardiaca si nu numai atît. Tot conform prezentarilor, o alta calitate a acestui medicament este aceea ca amelioreaza profilul lipidic, adica scade nivelul lipidelor în sînge. Forte important este si faptul ca acesta scade dependenta de insulina a obezilor, la nivel periferic. Nu stiu ce sa zic. O sa ma interes în mod deosebit despre acest lucru si, daca se confirma, nu o sa mai prescriu asa ceva. De fapt, daca stau sa ma gîndesc, cred ca am prescris acest medicament la maximum 30-40 de pacienti. Are anumite calitati, dar este destul de scump. Adica o cutie cu 28 de tablete costa aproximativ un milion de lei vechi. Cum fondurile alocate acestui program de sanatate nu sînt nelimitate, ne orientam de regula catre medicamente care sa fie si mai bune, adica mai de ultima generatie, dar si mai rezonabile ca pret“, a declarat doctor Maria Pricope, din cadrul sectiei Diabet si Boli de Nutritie al Spitalului Judetean.
Conform precizarilor facute de catre acelasi medic, în Neamt sînt în tratament, la ora actuala, circa 7.000 de bolnavi de diabet. Aproximativ 1.000 dintre pacienti sufera de diabet de tip I si fac tratament cu insulina, 5.850 diabetici nemteni primesc antidiabetice orale, iar aproximativ 100 de pacienti fac tratament cu insulina si cu antiadiabetice orale. Bolnavii de diabet îsi procura medicatia de care au nevoie de la farmaciile cu circuit deschis.

Articol afisat de 2057 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective