Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mistretii, vaccinati împotriva pestei porcine

• reprezentantii DSVSA Neamt, medicii veterinari si personalul silvic vor demara o campanie în acest sens • astazi si mîine, Neamtul gazduieste un seminar de instruire, pe aceasta tema, a specialistilor din 11 judete •


Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, gestionarii fondurilor de vînatoare din judet si medicii veterinari arondati zonelor respective vor începe, curînd, o campanie de vaccinarea orala a mistretilor, împotriva pestei porcine clasice. Actiunea va fi, însa, precedata de un seminar de instruire a specialistilor responsabili cu imunizarea mistretilor împotriva pestei, seminar care se va desfasura, astazi si mîine, în Piatra Neamt, la Hotelul Ceahlau. Seminarul condus de catre specialistii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor se va bucura de participarea medicilor veterinari din 11 judete, precum si a reprezentantilor inspectoratelor teritoriale de vînatoare din respectivele zone ale tarii.
În prima zi a seminarului, vor fi prezentate aspecte generale ale legislatiei sanitar-veterinare în vigoare, cu privire la eradicarea pestei porcine clasice, iar în cea de a doua, se va desfasura o instruire practica pe teritoriul Ocolului Silvic Roznov, în fondul de vînatoare Iapa, din comuna Piatra Soimului.
În acest scop, personalul silvic trebuie sa stabileasca fondurile de vînatoare unde exista populatii de mistreti si, timp de 10-14 zile, sa distribuie hrana pentru acestia, pentru a le induce un reflex conditionat de loc. Apoi, medicul veterinar oficial al circumscriptiei zonale distribuie momelile vaccinale în vederea imunizarii orale a acestora. Plasarea momelilor se face în momentul în care se considera ca mistretii si-au format reflex conditionat fata de locurile specifice de vaccinare. Momelile se aseaza manual, dupa care sînt acoperite cu un strat subtire de pamînt.
Dupa fiecare plasare de momeli, se interzice vînatoarea la locurile specifice de vaccinare patru zile, pentru a nu deranja animalele si pentru a exista timpul necesar consumului de vaccin viu.
Campania consta în doua vaccinari, efectuate la interval de 28 de zile. În fiecare loc specific de vaccinare trebuie amplasate cîte 20-40 momeli vaccinale, în functie de densitatea mistretilor. În zona de vaccinare, locurile specifice trebuie instituite la distanta de aproximativ doi kilometri.
La nivelul judetului Neamt, se estimeaza un efectiv de mistreti de 1.018 capete pe un areal de aproximativ 2.515 kilometri patrati, împartit în 51 de fonduri de vînatoare. Pentru anul 2007, în judet au fost repartizate 238.200 momeli vaccinale pentru cele trei campanii de imunizare. Se estimeaza ca, în cursul acestui an, vor fi vînati 159 de mistreti.

Articol afisat de 1460 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective