Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Daune de 100 de milioane pe zi

Daune de 100 de milioane pe zi

• juristul Mitropoliei a declarat, dupa întîlnirea de ieri de la Primaria Vînatori, ca dosarele penale împotriva autoritatilor au drum liber • executorul Gheorghe Dron a consemnat ca sentinta judecatoreasca de retrocedare a celor 4.478 de hectare de padure nu a fost pusa în executare • silvicultorii afirma ca nu se opun retrocedarii, însa timpul a fost foarte scurt pentru a face acest lucru • parintele Grigore nu a acceptat amplasamentul propus si a amenintat ca cei vinovati vor plati cîte 100 milioane de lei vechi pe zi, adica va plati fiecare persoana care s-a opus acestei retrocedari • „uite asa o sa curga amenzile“, a spus Grigore, aratînd cu mîinile spre cer •

La sediul Primariei Vînatori, ieri, s-a consumat un nou act din razboiul dintre Directia Silvica Neamt si Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Miza: 4.478 de hectare de padure, plus o serie de alte bunuri, cabane, iazuri, cantoane, pe care Mitropolia le-a cîstigat în instanta. Cum ieri a expirat termenul de executare a sentintei judecatoresti, favorabila calugarilor, executorul Gheorghe Dron s-a deplasat la fata locului. ÃŽn sala de sedinte a Primariei s-au asezat fata în fata cele doua tabere, despartite de executorul Dron si primarul Adriana Petrariu. Pe rînd, executorul a audiat cele doua parti cu privire la sentinta judecatoreasca ce urma sa fie aplicata. Reprezentantii Directiei Silvice au declarat ca nu se opun punerii în aplicare a sentintei, însa timpul nu le-a permis. „Noi am înaintat alt amplasament, pentru ca Legea 47 nu ne permite sa retrocedam terenuri care fac parte din parcuri nationale. Asta nu înseamna ca ne opunem executarii sentintei judecatoresti pe care o detine Manastirea Neamt. Pur si simplu timpul a fost foarte scurt pentru a preda acest teren. Gînditi-va ca trebuie sa facem un inventar, atît al padurii, cît si al bunurilor pe care urmeaza sa le punem la dispozitia calugarilor. Acest lucru nu se face în cîteva zile. De aceea, solicitam un alt termen, pentru a putea face un inventar clar a ceea ce urmeaza sa predam. Trebuie sa analizam situatia cu agentii economici care aveau exploatari în zona. Trebuie sa facem inspectie de fond“, a declarat Mircia Gorghiu, adjunctul sefului Directiei Silvice Neamt.

„Cei vinovati vor plati

Cînd a auzit ca silvicultorii solicita un termen pentru a le preda terenul, parintele jurist Constantin Grigore (foto, alaturi de Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamt) a luat foc. „Pentru amplasamentul pe care ni l-au propus, la Pipirig, au avut timp de inventar, însa pentru terenul pe care ni l-a dat instanta, nu. Noi nu sîntem de acord sa se dea un nou termen, ci cerem de îndata punerea în executare a sentintei judecatoresti. Cei de la Silvic au facut o oferta care este în afara cadrului legal. Nu este conforma cu sentinta judecatoreasca, pentru ca noi nu am primit padurea la Pipirig. Nu putem accepta aceasta oferta, pentru ca am încalca o hotarîre judecatoreasca. Si, ar fi o încalcare a testamentului pe care stramosii nostri l-au lasat acestor manastiri. Constat ca cei din Comisia Locala vor sa ne puna în posesie, însa autoritatile judetene nu. Noi vrem sa primim terenul unde l-am avut, pentru ca putem avea grija la fel de bine ca si cei de la Directia Silvica. Pentru ceea ce se întîmpla, vinovatii vor plati din buzunarele lor. Cîte 100 de milioane de lei pe zi, atîta este amenda care se plateste catre stat“, a declarat auditoriului, parintele Grigore.
Dupa ce a ascultat ambele parti, executorul judecatoresc a întocmit un proces verbal unde a consemnat cele discutate. Gheorghe Dron a consemnat ca hotarîrea judecatoreasca nu a fost pusa în aplicare. În aceste conditii, urmeaza ca instanta sa se pronunte.
„Noi ne-am adresat instantei pentru a se pronunta daca Legea 47 se aplica sau nu în acest caz. Avem termen tocmai pe 26 iunie“, a declarat jurista Directiei Silvice.
Dupa ce a intrat în posesia procesului verbal întocmit de executorul judecatoresc, parintele Constantin Grigore si-a frecat mîinile de bucurie. „Acest document constituie proba pentru comiterea infractiunii de nerespectare a hotarîrilor judecatoresti. Asta mai lipsea de la dosarele penale. Cei vinovati vor plati“, a spus trimfator parintele Grigore care, înainte de a parasi curtea Primariei, a tinut sa-i avertizeze, cu mîinile facute cerc, ca „Uite asa vor curge amenzile!“

Ce ar trebui retrocedat

Ieri, a expirat termenul de punere în aplicare a sentintei judecatoresti prin care Directia Silvica Neamt era obligata sa delimiteze si sa puna la dispozitia Comisiei Comunale Vînatori suprafata de 4.478,74 hectare cu vegetatie forestiera si cladirile aflate pe teren, conform listei întocmite de Ocolul Silvic Tîrgu Neamt. Este vorba de sase depozite intermediare de exploatare, casa protocol oaspeti, sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, cinci cantoane, canton Secu, cabana Huma, cabana Icoana, sediu brigada silvica, drumurile forestiere, teren recoltat fîn, doua helestee. Instanta a mai obligat Comisia Comunala Vînatori sa preia terenul si cladirile si sa puna în posesie pe reclamant, sa întocmeasca documentatia pentru titlul de proprietate. La rîndul ei, Comisia Judeteana Neamt a fost obligata sa întocmeasca si sa elibereze titlul de proprietate pentru 4.478,74 hectare teren forestier si a cladirilor. Juristii Directiei Silvice Neamt au încercat, în instanta, sa suspende punerea în executare a acestei hotarîri pîna la finalizarea litigiilor aflate pe rol. Însa nu au avut succes.

Articol afisat de 1924 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective