Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NE-AM TOOOOPIT!

NE-AM TOOOOPIT!

• în Neamt, termometrele au înregistrat, ieri, 36 de grade Celsius la umbra • la sol si la soare au fost 66 • indicele temperatura umiditate a atins pragul critic de 80 de unitati • dupa o zi de stat în soare, un comerciant din Piata Centrala a suferit un accident vascular cerebral si a cazut din picioare • alti nemteni au ajuns la spitalele din Piatra Neamt si Roman cu lipotimie, spasmofilie si ameteli • bolnavii internati în spital si cadrele medicale au suportat extrem de greu ziua de ieri • si în zona Roman canicula a creat probleme majore •

Nemtenii au suportat, ieri, cea mai calduroasa zi a acestui sezon cald. Conform meteorologilor, temperatura maxima a zilei a fost de 36 de grade Celsius, la umbra, în aer, iar indicele temperatura umiditate a atins pragul critic de 80 de unitati. Masuratorile facute la soare, la sol au indicat 66 de grade în toate localitatile judetului.
În ciuda faptului ca nemtenii au suportat extrem de greu caldura sufocanta, aerul devenind realmente nerespirabil cu începere de la ora prînzului, nu au fost înregistrate cazuri de agravare majora a starii de sanatate a populatiei. Potrivit precizarilor facute de catre cadrele medicale care îsi desfasoara activitatea la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean, ieri au ajuns aici sase cazuri de lipotimie (lesin), spasmofilie (scadere a concentratiei Calciului din sînge) si vertij (ameteala). Pacientii care au acuzat astfel de probleme erau din toate categoriile de vîrsta si nu stiau sa sufere de boli cronice. Dupa administrarea tratamentului cu calciu, solutii de hidratare si vitamine, pacientii au plecat acasa pe picioarele lor. Cu toate acestea, numarul de pacienti cu diverse probleme care au ajuns ieri la UPU a fost unul record, mai ales pentru o zi din cursul saptamînii - 140 pîna la ora 16. În jurul orei 17, a fost adus în stare de inconstienta un comerciant din Piata Centrala, care dupa o zi întreaga de stat în soare a suferit un accident vascular si a cazut din picioare.
Cei care au necesitat îngrijiri medicale au fost diagnosticati cu afectiuni cronice sau acute a caror aparitie nu poate fi pusa de seama caniculei.

Solicitari putine la Ambulanta

Cu toate ca erau pregatite sa faca fata unei avalanse de solicitari, cadrele medicale ale Ambulantei Neamt nu au avut ieri probleme din acest punct de vedere. Nu au avut mai multe solicitari decît într-o zi obisnuita, nu au fost chemati sa intervina nici pentru cazuri de lesin, crize de inima, ori accidente vasculare si nici nu au înregistrat mai multe solicitari ca de obicei. Daca marea majoritate a nemtenilor nu au întîmpinat, ieri, probleme deosebite din cauza caniculei, bolnavii internati în cea mai mare unitate sanitara din judet si cadrele medicale care îsi desfasoara activitatea aici au avut parte de o zi de foc, carei i-au facut fata foarte greu. Din cauza efectului de sera din saloane, datorat soarelui care a batut în geamuri, atmosfera era insuportabila. Pentru a para lumina suparatoare a soarelui dar si caldura, pacientii au pus în geamuri cearsafuri. Ca sa se mai miste cît de cît aerul, unii pacienti stateau cu usile si geamurile deschise, asumîndu-si riscul ca din cauza curentului sa se aleaga cu dureri de cap sau de masele, ori cu ochi umflati. Unii mai norocosi au cerut de acasa ventilatoare de mai mica sau mai mare putere, pe care le-au pus în functiune, facîndu-si viata ceva mai usoara. Daca bolnavii care se pot misca au mai iesit în curte sau pe hol, au facut de trei ori dus pîna la ora 16, si-au procurat apa minerala rece, cei operati recent si care nu se puteau misca au suportat o zi infernala.
Nici viata cadrelor medicale din spital nu a fost usoara, acestea fiind obligate sa faca fata activitatii intense din sectii în conditii de stres maxim indus de caldura sufocanta. Poate ceva mai suportabil a fost în salile de operatii, unde aparatele de aer conditionat montate cu vreo cinci ani în urma mai sînt în stare de functionare.
În cele mai multe dintre salile de operatii, însa, acest confort nu mai exista, iar efectuarea unei interventii chirurgicale devine un supliciu si comporta un risc maxim. Caci o picatura de transpiratie cazuta într-o plaga taiata poate provoca o infectie majora pacientului.

Jale mare si în zona Roman

Temperaturile excesiv de ridicate au facut victime si printre romascani, care au apelat la ajutorul cadrelor medicale de la Centrul de Primiri Urgente a spitalului. Astfel, doar în Sectia cardiologie au fost consultati marti, 26 iunie, pîna la orele amiezii, 50 de pacienti. Medicul cardiolog Victor Firastrau a declarat ca adresabilitatea este extrem de crescuta, nu numai din cauza caldurii, ci si a neglijarii tratamentului prescris de medici. „Numarul de consultatii pe care le-am acordat în cursul diminetii a fost destul de ridicat si dupa ce va începe serviciul de garda, la ora 13, ne asteptam ca adresabilitatea sa creasca. Am remarcat faptul ca o parte din pacienti si-au neglijat medicatia de mai bine de doua saptamîni, motiv pentru care decompensarile cardiace nu au întîrziat sa apara, mai ales pe canicula. Dintre cazurile înregistrate în Sectia cardiologie au predominat lipotimiile, hipertensiunile arteriale, palpitatiile, afectiunile pulmonare si anginele pectorale. Nu au fost înregistrate situatii grave, majoritatea bolnavilor consultati fiind trimisi la domiciliu cu indicatia de a respecta tratamentul“, a declarat doctor Victor Firastrau. ÃŽn Sectia medicala, pîna la ora 14, au fost acordate 30 de consultatii. Directorul de îngrijiri medicale, Daniela Ichimas, a declarat ca, potrivit unei adrese sosite din partea ministerului, toti pacientii care se prezinta la Spitalul Roman cu afectiuni cauzate strict de canicula si care sustin ca au probleme de sanatate doar din acest motiv sînt raportati la Compartimentul de statistica al Spitalului Roman. „Marti, 26 iunie, s-au raportat patru cazuri de bolnavi rapusi efectiv de canicula, dintre care doua la Sectia medicala, un caz la Sectia endocrinologie si unul la Centrul de Primiri Urgente. ÃŽn ce priveste masurile pe care conducerea spitalului le-a luat pentru combaterea caniculei, personalul medical de la Sterilizare, unde temperaturile ajung si pîna la 80 de grade, va primi apa minerala“, a declarat Daniela Ichimas. Doctor Emanuel Nazaretian, medic sef în cadrul Compartimentului Teritorial de Sanatate Publica Roman, a declarat ca, în zilele urmatoare, romascanii rapusi de canicula vor beneficia de îngrijiri acordate de personal calificat în doua puncte special amenajate în oras. Astfel, vor fi amenajate doua corturi, dintre care unul în Piata Roman Musat, celalalt în Piata Centrala, unde romascanii care se simt rau vor putea fi monitorizati medical. „ÃŽmpreuna cu Primaria Roman si Spitalul Municipal se vor amenaja doua corturi în care romascanilor care sufera din cauza caniculei li se va controla tensiunea arteriala, li se va administra apa si vor primi îngrijiri din partea cadrelor medicale de la Spitalul Roman“, a declarat doctor Emanuel Nazaretian.
Tinînd cont de prognozele emise de Serviciul de Prognoza a Vremii Bacau si de Centrul Meteorologic Regional Moldova, vremea va cunoaste începînd de astazi o racorire, temperaturile scazînd de la zi la zi cu cîte doua-trei grade. Îngrijorator este faptul ca din cauza unei mase reci de aer care va patrunde în zona Moldovei, vremea va deveni instabila, cu cer variabil la noros, mai ales în zona de munte semnalîndu-se averse însotite de descarcari electrice si chiar de grindina. Pe timpul averselor, vîntul care în general va sufla slab la moderat, va înregistra intensificari, fiind posibil sa apara vijelii.

Articol afisat de 2031 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 27.06.2007 03:27
Va plangeti la 35 de grade?
Pai ce mai spuneti de aia din Bucuresti? Lasa ca a fost bine la noi...sa dea Dumnezeu sa fie asa si nu mai rau.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective