Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 5 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cine este „tatucul“ pensiilor?

Cine este „tatucul“ pensiilor?

• liberalii si social-democratii îsi disputa paternitatea majorarii pensiilor •

Dupa ce au batut palma întru majorarea pensiilor începînd cu 1 ianuarie 2008, iar apoi de la 1 ianuarie 2009, liberalii si social-democratii s-au întrecut în a-si asuma paternitatea proiectului. ÃŽn Parlament a fost o adevarata întrecere „cine da mai mult“. Dupa ce legea PSD privind majorarea punctului de pensie trecuse de comisia de specialitate, premierul Tariceanu a iesit pe ecranele tv si a anuntat ca Guvernul hotarîse, deja, majorarea pensiilor. Legea a fost adoptata de parlamentari în mai putin de un minut. Problema paternitatii a ramas, însa, ca un ghimpe în coastele social-democrate, sîmbata, la Piatra Neamt, cu ocazia alegerilor din organizatia municipala, toti liderii au batut moneda pe faptul ca ei sînt autorii. Gheorghe Nichita, vicepresedinte al PSD invitat la manifestare, a sustinut ca partidul sau a reusit sa treaca de la disputele interne la agenda cetateanului si a reusit modificarea legii pensiilor. „Departamentele noastre de la nivel central au lucrat mult la asta, pentru ca este strigator la cer ca pensionarii sa fie abandonati, mai ales ca Alianta a reusit «performanta» de a aduce pensiile de la 38% din salariu la 30%. Legea asta este a PSD, iar oamenii trebuie sa afle acest lucru. Cresterea se va face în doua transe, de la 1 ianuarie 2008 - cu 43%, si de la 1 ianuarie 2009 - cu 31%. Am acceptat aceste doua perioade pentru ca Guvernul sa nu blocheze acest proiect. Iar pensiile agricultorilor am reusit sa le dublam începînd cu 1 septembrie 2007“, a declarat Gheorghe Nichita. Presedintele PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, a fost întru totul de acord si si-a rugat colegii sa popularizeze proiectul ca venind din partea PSD. De cealalta parte, liderii liberali reuniti duminica la Piatra Neamt, tot de alegeri interne, au sustinut cu tarie ca majorarea pensiilor este initiativa strict a Guvernului liberal condus de Tariceanu.
Din toate aceste dispute verbale legate de cine a fost primul cu ideea, apar cîteva întrebari: De unde bani? Daca erau bani, de ce nu s-au majorat pensiile înainte? Daca nu erau, unde s-au gasit? Asta pentru ca sînt multe voci democrate si liberal-democrate care spun ca masura este populista si în strînsa legatura cu tururile de alegeri care se apropie. „Tatii“ proiectului dau raspunsul. Social-democratul Ioan Munteanu spune ca nu e treaba PSD de unde face rost Guvernul de bani. „Nu am de unde sa stiu care va fi sursa de finantare a majorarii. Noi am facut doar niste recomandari, pe care Guvernul a decis sa le ia în seama, iar parlamentarii PNL care au aprobat proiectul stiu probabil si sursele de finantare. Nimeni din opozitie nu poate recomanda o sursa de finantare, este treaba guvernului“, a declarat deputatul Munteanu. Liberalul Serban Stratila spune ca banii vin din prognoze. „Ministerul Economiei a precizat sursa care va sustine aceste cresteri ale pensiilor. Ca principiu, se bazeaza pe cresterea economica si pe cresterea încasarilor din sistemul public de pensii de anul viitor, pentru ca majorarea va fi operata începînd cu anul 2008, nu din acest an. Prognozele facute anii urmatori au aratat ca exista posibilitatea de a se acoperi aceasta majorare“, a declarat senatorul Stratila.
Calculele guvernamentale facute de ministrul Varujan Vosganian vorbesc despre o crestere cu 10% a PIB pe anul viitor, ceea ce ar aduce aproape 1,2 miliarde de euro pentru sustinerea cresterii pensiilor. Asta plus modificarile legislative din sectorul fiscal prin care Guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor vor aduce suplimentar la buget cam 300 - 400 de milioane de euro, iar alte 500 de milioane vor fi veni de la bugetul de stat în contul asigurarilor sociale. Deci, vor fi bani.

Articol afisat de 1571 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective