Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Solidaritate anti-foame

Solidaritate anti-foame

• 24 de comune iesene nu mai au cu ce hrani animalele si au cerut sprijinul autoritatilor nemtene • TCE 3 Brazi si Agroindustrial Tîrgu Neamt au trimis, ieri, 40 de tone de siloz si 30 de tone de fîn în localitatile afectate • comunele de pe Valea Muntelui si-au pus la dispozitie fînetele pentru a fi cosite de altii, dar au prioritate ai nostri, din zona Romanului •

La vremuri de seceta, autoritatile fac front comun trecînd peste orice granita administrativ-teritoriala sau politica. Judetul Iasi, afectat crunt de uscaciune, a cerut ajutorul Neamtului în asigurarea hranei pentru animale în mai multe comune. 24 de localitati din Iasi nu mai au pe islazurile comunale nici macar un fir de pai, iar oamenii sînt disperati ca le mor vitele de foame. Autoritatile nemtene au percutat repede, desi nici noi nu stam chiar pe roze din cauza secetei. „Colegii de la Iasi ne-au cerut ajutorul sa le dam furaje pentru ca au peste douazeci de comune în care animalele nu mai au ce mînca absolut deloc. Am apelat la societatile mari si deja au raspuns favorabil firmele TCE 3 Brazi - care a pus la dispozitie 30 de tone de porumb siloz si 30 de tone de semifîn - si Agroindustrial Tîrgu Neamt - care a oferit 10 tone de siloz“, a declarat Liviu Bumbu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt.
Furajele au luat, ieri, calea capitalei Moldovei cu masini militare, urmînd ca iesenii sa le împrastie pe cîmp sa aiba ce mînca vitele. Cu toate ca judetul Neamt nu este tocmai în postura de a face acte de întrajutorare, directorul Liviu Bumbu spune ca la noi tot se mai gasesc buruieni pe cîmp: „Si noi sîntem muritori de foame, dar la ei este crunt. Si apoi, între unul cu apa la nas si unul cu apa la gît, pe care îl ajuti primul? Noi am zis sa îi dam o gura de aer celui care moare, pentru ca situatia lor este mult mai grava“.

Hangu si Damuc au „sarit“ cu 200 hectare de fînete

Tot facînd investigatii de unde s-ar putea gasi ceva de mîncare pentru vecinii nostri, cei de la DADR si Prefectura Neamt au aflat ca în comunele nemtene de pe Valea Muntelui sînt hectare de fînete care pot fi puse la dispozitia celor în nevoie, pentru a fi cosite. Subprefectul Vasile Sendrea a declarat ca situatia este îngrijoratoare în comunele din zona Roman, unde crescatorii de animale nu prea mai au cu ce-si hrani animalele din batatura. „Tocmai de aceea, am propus sa punem la punct o actiune de întrajutorare între comunele din judet, adica acelea care au fîneata si tot nu sînt interesate de ea, sa o dea fara nici o pretentie crescatorilor de animale din zona Roman. Terenurile de pe care se poate cosi sînt atît ale persoanelor fizice, cît si ale ocoalelor silvice“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.
Comunele Hangu si Damuc au pus la dispozitie 200 de hectare în total, iar Pipirig, Grinties si Ceahlau au promis ca vor face la fel. Intentia a fost ca tot iesenii sa fie beneficiari, DADR urmînd sa-i cheme la cosit pe teren nemtean. Dupa ce au analizat situatia, autoritatile au decis ca invitatia sa fie lansata întîi spre ai nostri - ca avem destule comune afectate de seceta, mai ales cele din zona Romanului - si abia apoi sa îi chemam si pe altii. „Comunele respective de pe Valea Muntelui vor da suprafetele de fîneata sa le coseasca si astfel sa îsi procure mîncare pentru animale. Ideea a venit tot ca un ajutor dat celor din Iasi, însa am spus, apoi, ca nici noi nu sîntem asigurati cu aprovizionarea peste iarna si atunci am decis sa îi invitam mai întîi pe cei din zona Romanului. Daca vor fi doritori. Daca nu, îi vom chema pe cei din Iasi“, a mai spus Liviu Bumbu. Ramîne de vazut cît de interesati vor fi crescatorii de animale nemteni, dat fiind faptul ca vor trebui sa se descurce singuri cu cositul si transportul fînului, întrucît cheltuielile sînt destul de mari. Ca un sprijin ceresc pentru ei, în urma cu cîteva zile, coastele dealurilor pîrjolite de soare în aceasta vara au fost udate bine de ploi. Deficitul de apa din sol nu s-a anulat, dar oricum s-a mai domolit setea pamîntului.

Articol afisat de 1429 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective