Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TORENTII UCIGASI

TORENTII UCIGASI

• precipitatiile căzute sîmbătă seară au făcut o victimă si au provocat pagube enorme • Stefan Ichim, de 21 de ani, din Grinties, s-a înecat în apa pîrîului Grintiesul Mare, fiind luat de viitură • sapte locuinte si două grajduri au fost inundate, 320 de gospodării au rămas izolate, două poduri din beton si 340 de podete din lemn au fost avariate, zeci de metri de drumuri nationale, judetene si comunale si 4 posturi de transformare au fost afectate în comunele Grinties, Farcasa, Hangu, Poiana Teiului, Tarcău • la Hangu, sapte masini ale unor turisti au fost scoase cu TAF-ul pentru a nu fi înghitite de ape si aluviuni • în Farcasa, precipitatiile au ajuns la 86 de litri pe metru pătrat • în unele zone, grosimea stratului de aluviuni depăsea patru metri •

Un tînăr înecat, sapte locuinte inundate, două grajduri complet distruse, 320 de gospodării, două poduri din beton si 340 de podete din lemn avariate, 4 posturi de transformare afectate - acesta este bilantul potopului abătut asupra judetului sîmbătă seară, 4 august, care a provocat pagube însemante în comunele Grinties, Farcasa, Hangu si Poiana Teiului. O interventie rapidă s-a impus în comuna Farcasa, pe DN 17, blocat cu aluviuni cu grosimi între jumătate de metru si doi metri, pe o lungime de circa 15-20 de metri. Cu ajutorul a trei utilaje, drumul a fost redat circulatiei rutiere pe un singur sens, urmînd ca pînă duminică seara drumul să fie redat în întregime circulatiei. De asemenea, în comuna Hangu s-a intervenit cu un TAF pentru scoaterea din apă si mîl a sapte masini ale unor turisti care au parcat imprudent la capătul Lacului Izvoru Muntelui. Pentru a nu se mai repeta astfel de situatii, turistii au fost sfătuiti să-si aleagă cu atentie locurile de popas si să prevină situatiile de a rămîne blocati din cauza precipitatiilor. „A fost o ploaie torentială, care a durat circa două ore. Au fost tunete si fulgere puternice, care au afectat posturile de transformare, o bună parte din comună rămînînd peste noapte fără a fi alimentată cu energie electrică“, a declarat primarul de Hangu, Gavril Lupu.

Familie îndoliată

În comuna Grinties, în urma viiturilor, 320 de case au fost izolate, trei au fost inundate, două grajduri pentru animale complet distruse, două poduri de beton au fost rupte, sute de podete distruse. În aceiasi localitate, Stefan Ichim, în vîrstă de 21 de ani, a murit înecat, fiind luat de viiturile masive care au rezultat în urma ruperii de nori. „Victima se afla într-o cărută, împreună cu un frate si o altă persoană, cînd a început furtuna. Întrucît se adunase foarte multă apă pe drum, cele două persoane au coborît din cărută si tînărul de 21 de ani a rămas singur în atelaj. Apele pîrîului Grintiesul Mare se umflaseră foarte mult, scotînd un zgomot asurzitor. La trecerea peste podet, caii s-au speriat din cauza zgomotului, s-au tras brusc într-o parte si au răsturnat căruta. Stefan a fost luat de viitură. Desi a fost căutat de pompierii militari, trupul lui nu a fost găsit pînă azi, la prînz (ieri, 5 august - n.r.), dar căutările continuă. Este posibil ca trupul lui să fi ajuns departe, poate în Bistricioara, dacă nu si mai departe, dat fiind faptul că s-a adunat o cantitate foarte mare de apă care se scurge cu o viteză uimitoare. Apele învolburate au adus cu ele salcîmi, butuci sau copaci de prin păduri, tuburi de la poduri si podete, grinzi, tot ce-au prins în cale si au putut smulge“, a declarat ofiterul de serviciu din cadrul Primăriei Grinties.
Filip Azoitei, primar de Grinties, martor la producerea tragediei, a spus: „A fost o rupere de nori care în cîteva minute a distrus tot ce-a prins în cale. Am văzut cum apele l-au înghitit pe tînărul din comuna noastră. Cu forte locale am reusit să deblocăm DN 15, în satul Bradu, traseu pe care a fost întreruptă circulatia timp de două ore, iar la această oră (duminică, 5 august, ora 12.30) căutăm utilaje cu care să deblocăm si traseul spre Grintiesul Mare, pentru a putea duce apă si alimente oamenilor. Viitura aceasta a izolat circa 300 de case din comună“, a punctat primarul Filip Azoitei.

„Lemnele au înfundat podetele si de aici toată grozăvia“

Sătenii din Grinties sînt efectiv îngroziti de cele întîmplate. Ei spun că de zeci de ani asa ceva nu s-a mai întîmplat. Întrebati care ar putea fi, din punctul lor de vedere cauzele dezastrului, ei arată cu degetul spre cei care exploatează pădurea haotic. „A fost ceva de groază. De 46 de ani, de cînd locuiesc aici, nu am văzut asa ceva. A plouat puternic într-o perioadă scurtă de timp. Cred că nu a fost mai mult de o jumătate de oră de ploaie, însă albia s-a înfundat iar apa a luat-o prin grădinile oamenilor. Dacă este să spunem a cui este vina pentru cele întîmplate, nu este foarte complicat. Se stie că în această zonă sînt foarte multi proprietari de pădure. Multi nu respectă normele foresteiere si taie haotic. Iau lemnul bun, iar cioatele le lasă aruncate aiurea, atît în pădure, cît si pe marginea pîrîului. Acum, cînd a plouat foarte tare, aceste resturi au fost aduse la vale si luate de apă. Lemnele au înfundat podetele si de aici toată grozăvia“, a declarat Octavian Brănut, din Grinties. Cele spuse de localnic pot fi observate lesne pe teren. Ieri la prînz lucrurile se îndreptaseră, debitul pîrîului care în urmă cu cîteva ore făcuse prăpăd revenise la normal. Multe grădini, însă, au fost invadate de apa cu noroi si cioate aduse de puhoi. Mai multe grajduri si poieni aratău ca după război, iar drumul care duce spre satul Grintiesul Mic era grav afectat. De fapt, soseaua a fost ruptă în mai multe locuri.

Se evaluează pagubele

În comuna Poiana Teiului au fost afectate mai multe gospodării si podete din lemn, precum si drumul comunal 153, iar în comuna Tarcău patru locuinte au fost inundate. În urma avertizării meteorologice - cod galben primită sîmbătă, 4 august, la ora 17.30, prefectul judetului a reactivat comitetele locale din comunele avertizate - Pipirig, Poiana Teiului, Farcasa, Hangu, Grinties, Ceahlău, Bicazul Ardelean, Tasca, Bicaz, Vînători Neamt, Agapia, Băltătesti, Piatra Neamt si Tarcău, si a cerut primarilor operativitate maximă în actiunile întreprinse. Împreună cu inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt, colonel Ioan Nitică si cu directorul adjunct al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamt, inginer Stelian Mihăilă, prefectul Toader Mocanu s-a deplasat sîmbătă seară în toate zonele avertizate si afectate de precipitatiile abundente, iar subprefectul Vasile Sendrea s-a deplasat în zonele Bicazul Ardelean si Tasca.
„Fenomenul hidro-meteorologic s-a declansat rapid si cu intensitate. În comuna Farcasa, precipitatiile au atins 86 l/mp, iar în unele locuri cantitatea aluviunilor a atins chiar si 4 metri înăltime. Primarii comunelor afectate au reactionat prompt si au mobilizat fortele de care dispun pentru reducerea efectelor acestor fenomene“, a declarat Toader Mocanu, prefectul judetului Neamt. Ieri, 5 august, două comisii mixte constituite prin ordin al prefectului din reprezentanti ai Consiliului Judetean, Sistemului de Gospodărire a Apelor si Inspectoratului în Constructii se aflau în comunele Farcasa, Poiana Teiului, Grinties si Tarcău, pentru evaluarea pagubelor.

Articol afisat de 1958 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective