Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TORENTII UCIGASI

TORENTII UCIGASI

• precipitatiile cãzute sîmbãtã searã au fãcut o victimã si au provocat pagube enorme • Stefan Ichim, de 21 de ani, din Grinties, s-a înecat în apa pîrîului Grintiesul Mare, fiind luat de viiturã • sapte locuinte si douã grajduri au fost inundate, 320 de gospodãrii au rãmas izolate, douã poduri din beton si 340 de podete din lemn au fost avariate, zeci de metri de drumuri nationale, judetene si comunale si 4 posturi de transformare au fost afectate în comunele Grinties, Farcasa, Hangu, Poiana Teiului, Tarcãu • la Hangu, sapte masini ale unor turisti au fost scoase cu TAF-ul pentru a nu fi înghitite de ape si aluviuni • în Farcasa, precipitatiile au ajuns la 86 de litri pe metru pãtrat • în unele zone, grosimea stratului de aluviuni depãsea patru metri •

Un tînãr înecat, sapte locuinte inundate, douã grajduri complet distruse, 320 de gospodãrii, douã poduri din beton si 340 de podete din lemn avariate, 4 posturi de transformare afectate - acesta este bilantul potopului abãtut asupra judetului sîmbãtã searã, 4 august, care a provocat pagube însemante în comunele Grinties, Farcasa, Hangu si Poiana Teiului. O interventie rapidã s-a impus în comuna Farcasa, pe DN 17, blocat cu aluviuni cu grosimi între jumãtate de metru si doi metri, pe o lungime de circa 15-20 de metri. Cu ajutorul a trei utilaje, drumul a fost redat circulatiei rutiere pe un singur sens, urmînd ca pînã duminicã seara drumul sã fie redat în întregime circulatiei. De asemenea, în comuna Hangu s-a intervenit cu un TAF pentru scoaterea din apã si mîl a sapte masini ale unor turisti care au parcat imprudent la capãtul Lacului Izvoru Muntelui. Pentru a nu se mai repeta astfel de situatii, turistii au fost sfãtuiti sã-si aleagã cu atentie locurile de popas si sã previnã situatiile de a rãmîne blocati din cauza precipitatiilor. „A fost o ploaie torentialã, care a durat circa douã ore. Au fost tunete si fulgere puternice, care au afectat posturile de transformare, o bunã parte din comunã rãmînînd peste noapte fãrã a fi alimentatã cu energie electricã“, a declarat primarul de Hangu, Gavril Lupu.

Familie îndoliatã

ÃŽn comuna Grinties, în urma viiturilor, 320 de case au fost izolate, trei au fost inundate, douã grajduri pentru animale complet distruse, douã poduri de beton au fost rupte, sute de podete distruse. ÃŽn aceiasi localitate, Stefan Ichim, în vîrstã de 21 de ani, a murit înecat, fiind luat de viiturile masive care au rezultat în urma ruperii de nori. „Victima se afla într-o cãrutã, împreunã cu un frate si o altã persoanã, cînd a început furtuna. ÃŽntrucît se adunase foarte multã apã pe drum, cele douã persoane au coborît din cãrutã si tînãrul de 21 de ani a rãmas singur în atelaj. Apele pîrîului Grintiesul Mare se umflaserã foarte mult, scotînd un zgomot asurzitor. La trecerea peste podet, caii s-au speriat din cauza zgomotului, s-au tras brusc într-o parte si au rãsturnat cãruta. Stefan a fost luat de viiturã. Desi a fost cãutat de pompierii militari, trupul lui nu a fost gãsit pînã azi, la prînz (ieri, 5 august - n.r.), dar cãutãrile continuã. Este posibil ca trupul lui sã fi ajuns departe, poate în Bistricioara, dacã nu si mai departe, dat fiind faptul cã s-a adunat o cantitate foarte mare de apã care se scurge cu o vitezã uimitoare. Apele învolburate au adus cu ele salcîmi, butuci sau copaci de prin pãduri, tuburi de la poduri si podete, grinzi, tot ce-au prins în cale si au putut smulge“, a declarat ofiterul de serviciu din cadrul Primãriei Grinties.
Filip Azoitei, primar de Grinties, martor la producerea tragediei, a spus: „A fost o rupere de nori care în cîteva minute a distrus tot ce-a prins în cale. Am vãzut cum apele l-au înghitit pe tînãrul din comuna noastrã. Cu forte locale am reusit sã deblocãm DN 15, în satul Bradu, traseu pe care a fost întreruptã circulatia timp de douã ore, iar la aceastã orã (duminicã, 5 august, ora 12.30) cãutãm utilaje cu care sã deblocãm si traseul spre Grintiesul Mare, pentru a putea duce apã si alimente oamenilor. Viitura aceasta a izolat circa 300 de case din comunã“, a punctat primarul Filip Azoitei.

„Lemnele au înfundat podetele si de aici toatã grozãvia“

Sãtenii din Grinties sînt efectiv îngroziti de cele întîmplate. Ei spun cã de zeci de ani asa ceva nu s-a mai întîmplat. ÃŽntrebati care ar putea fi, din punctul lor de vedere cauzele dezastrului, ei aratã cu degetul spre cei care exploateazã pãdurea haotic. „A fost ceva de groazã. De 46 de ani, de cînd locuiesc aici, nu am vãzut asa ceva. A plouat puternic într-o perioadã scurtã de timp. Cred cã nu a fost mai mult de o jumãtate de orã de ploaie, însã albia s-a înfundat iar apa a luat-o prin grãdinile oamenilor. Dacã este sã spunem a cui este vina pentru cele întîmplate, nu este foarte complicat. Se stie cã în aceastã zonã sînt foarte multi proprietari de pãdure. Multi nu respectã normele foresteiere si taie haotic. Iau lemnul bun, iar cioatele le lasã aruncate aiurea, atît în pãdure, cît si pe marginea pîrîului. Acum, cînd a plouat foarte tare, aceste resturi au fost aduse la vale si luate de apã. Lemnele au înfundat podetele si de aici toatã grozãvia“, a declarat Octavian Brãnut, din Grinties. Cele spuse de localnic pot fi observate lesne pe teren. Ieri la prînz lucrurile se îndreptaserã, debitul pîrîului care în urmã cu cîteva ore fãcuse prãpãd revenise la normal. Multe grãdini, însã, au fost invadate de apa cu noroi si cioate aduse de puhoi. Mai multe grajduri si poieni aratãu ca dupã rãzboi, iar drumul care duce spre satul Grintiesul Mic era grav afectat. De fapt, soseaua a fost ruptã în mai multe locuri.

Se evalueazã pagubele

În comuna Poiana Teiului au fost afectate mai multe gospodãrii si podete din lemn, precum si drumul comunal 153, iar în comuna Tarcãu patru locuinte au fost inundate. În urma avertizãrii meteorologice - cod galben primitã sîmbãtã, 4 august, la ora 17.30, prefectul judetului a reactivat comitetele locale din comunele avertizate - Pipirig, Poiana Teiului, Farcasa, Hangu, Grinties, Ceahlãu, Bicazul Ardelean, Tasca, Bicaz, Vînãtori Neamt, Agapia, Bãltãtesti, Piatra Neamt si Tarcãu, si a cerut primarilor operativitate maximã în actiunile întreprinse. Împreunã cu inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, colonel Ioan Niticã si cu directorul adjunct al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, inginer Stelian Mihãilã, prefectul Toader Mocanu s-a deplasat sîmbãtã searã în toate zonele avertizate si afectate de precipitatiile abundente, iar subprefectul Vasile Sendrea s-a deplasat în zonele Bicazul Ardelean si Tasca.
„Fenomenul hidro-meteorologic s-a declansat rapid si cu intensitate. ÃŽn comuna Farcasa, precipitatiile au atins 86 l/mp, iar în unele locuri cantitatea aluviunilor a atins chiar si 4 metri înãltime. Primarii comunelor afectate au reactionat prompt si au mobilizat fortele de care dispun pentru reducerea efectelor acestor fenomene“, a declarat Toader Mocanu, prefectul judetului Neamt. Ieri, 5 august, douã comisii mixte constituite prin ordin al prefectului din reprezentanti ai Consiliului Judetean, Sistemului de Gospodãrire a Apelor si Inspectoratului în Constructii se aflau în comunele Farcasa, Poiana Teiului, Grinties si Tarcãu, pentru evaluarea pagubelor.

Articol afisat de 2222 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective