Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Schimbarea la Fatã si legendele Ceahlãului

Stim putine lucruri despre cultul solar din perioada bronzului si respectiv din perioada de început a fierului în lumea tracã. Se mai afirmã cã Apollo se nãscuse prin aceste spatii ale strãmosilor nostri geto-daci, ca Sfîntul Soare, iar prin corolar tãranii numesc Luna: Sfînta Lunã. Pe Valea Bistritei se spune cã „Luna este sora Soarelui, si el a vrut sã o ia de sotie, dar ea nu l-a vrut, cãci este pãcat sã ia frate pe sorã”. ÃŽntocmai ca în antichitate, unde Apollo, zeul solar, era frate geamãn cu Artemisa, zeita lunarã. Nedeia de pe Ceahlãu are cea mai apropiatã semnificatie fatã de definitiile date azi de cãtre unii cercetãtori, dintre care i-am aminti aici doar pe Romulus Vulcãnescu si Victor Kernbach: „Nedeile erau adunãri rituale ale unor grupuri de ciobani (dar nu numai) care urcau, într-o anumitã zi, pe un plai de munte, pentru a schimba informatii sau sfaturi si a serba solemn, împreunã, un eveniment din calendarul naturii...“, iar Vulcãnescu adaugã cã nedeile ar simboliza „urcãri pe munte pentru contact direct cu Cerul, precum si oficierea de rugãciuni“. Traditia aratã cã monahii de pe Ceahlãu oficiau împreunã, o singurã datã pe an, marea slujbã a aghiazmei, ca un suport spiritual al nedeii. ÃŽn plus, este evident suportul isihast: de „schimbare la fatã“ a schimnicilor, ca o trimitere la îndumnezeirea lor întru pãtimire si apropiere fatã de Cel de Sus. ÃŽn ceea ce priveste ancorarea Sãrbãtorii Muntelui în paleofolclor, îndoielile nu-si mai au rostul. Adunarea de cu noapte a multimii pe platoul dominant în asteptarea Rãsãritului (a lui Sol Invictus), deci ruga în comun pentru adorarea mãretului astru, aprinderea focurilor (de Purificare), prãznuirea cinei (întocmai unui adevãrat Simpozion) si salutul entuziast adresat direct Sfîntului Soare la înfãtisarea lui oamenilor care îl zãresc, primii, deasupra întunecatelor neguri -, fãrã a mai pune la socotealã mesele ritualice (întru astepterea fenomenului astronomic, ca si de despãrtenie), ne dau mãsura substratului de facturã pãgînã preluat de crestinism prin simplu sincretism: deci ca un proces de asimilare a credintelor printr-o suprapunere.
Odinioarã, pe vremuri, atunci cînd la ora patru si jumãtate, cãtre acea izbucnire a Soarelui (pe vremea aceea nu exista asa-zisul orar de varã) participam emotionati la Sãrbãtoarea Muntelui -, se poate spune cu certitudine cã ne solidarizam împreunã, ne cuminecam laolaltã prin tainã, întocmai ca pe vremuri strãmosii nostri geto-daci care probabil avuseserã înainte cu milenii aceleasi trãiri.
N.B.: În multe legende din România gãsim descrise vîrfuri si platouri din Muntii Carpati socotite a fi sfinte, unde de veacuri se desfãsoarã serbãri populare si drumetii montane. În categoria muntilor sfinti din Dacia se încadreazã: Omul, Caraimanul, Cozia, Gãina, Ceahlãul, Parîngul s.a., de unde putem deduce cã în Dacia existau mai multe altare de tip Kogaion.

Articol afisat de 3658 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Silviu N. DRAGOMIR)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective