Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Schimbarea la Fată si legendele Ceahlăului

Stim putine lucruri despre cultul solar din perioada bronzului si respectiv din perioada de început a fierului în lumea tracă. Se mai afirmă că Apollo se născuse prin aceste spatii ale strămosilor nostri geto-daci, ca Sfîntul Soare, iar prin corolar tăranii numesc Luna: Sfînta Lună. Pe Valea Bistritei se spune că „Luna este sora Soarelui, si el a vrut să o ia de sotie, dar ea nu l-a vrut, căci este păcat să ia frate pe soră”. Întocmai ca în antichitate, unde Apollo, zeul solar, era frate geamăn cu Artemisa, zeita lunară. Nedeia de pe Ceahlău are cea mai apropiată semnificatie fată de definitiile date azi de către unii cercetători, dintre care i-am aminti aici doar pe Romulus Vulcănescu si Victor Kernbach: „Nedeile erau adunări rituale ale unor grupuri de ciobani (dar nu numai) care urcau, într-o anumită zi, pe un plai de munte, pentru a schimba informatii sau sfaturi si a serba solemn, împreună, un eveniment din calendarul naturii...“, iar Vulcănescu adaugă că nedeile ar simboliza „urcări pe munte pentru contact direct cu Cerul, precum si oficierea de rugăciuni“. Traditia arată că monahii de pe Ceahlău oficiau împreună, o singură dată pe an, marea slujbă a aghiazmei, ca un suport spiritual al nedeii. În plus, este evident suportul isihast: de „schimbare la fată“ a schimnicilor, ca o trimitere la îndumnezeirea lor întru pătimire si apropiere fată de Cel de Sus. În ceea ce priveste ancorarea Sărbătorii Muntelui în paleofolclor, îndoielile nu-si mai au rostul. Adunarea de cu noapte a multimii pe platoul dominant în asteptarea Răsăritului (a lui Sol Invictus), deci ruga în comun pentru adorarea măretului astru, aprinderea focurilor (de Purificare), prăznuirea cinei (întocmai unui adevărat Simpozion) si salutul entuziast adresat direct Sfîntului Soare la înfătisarea lui oamenilor care îl zăresc, primii, deasupra întunecatelor neguri -, fără a mai pune la socoteală mesele ritualice (întru astepterea fenomenului astronomic, ca si de despărtenie), ne dau măsura substratului de factură păgînă preluat de crestinism prin simplu sincretism: deci ca un proces de asimilare a credintelor printr-o suprapunere.
Odinioară, pe vremuri, atunci cînd la ora patru si jumătate, către acea izbucnire a Soarelui (pe vremea aceea nu exista asa-zisul orar de vară) participam emotionati la Sărbătoarea Muntelui -, se poate spune cu certitudine că ne solidarizam împreună, ne cuminecam laolaltă prin taină, întocmai ca pe vremuri strămosii nostri geto-daci care probabil avuseseră înainte cu milenii aceleasi trăiri.
N.B.: În multe legende din România găsim descrise vîrfuri si platouri din Muntii Carpati socotite a fi sfinte, unde de veacuri se desfăsoară serbări populare si drumetii montane. În categoria muntilor sfinti din Dacia se încadrează: Omul, Caraimanul, Cozia, Găina, Ceahlăul, Parîngul s.a., de unde putem deduce că în Dacia existau mai multe altare de tip Kogaion.

Articol afisat de 3412 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Silviu N. DRAGOMIR)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective