Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Apă, paie si... bătaie

Apă, paie si... bătaie

• în vreme ce o vacă în comuna Boghicea se vine cu 2-300 de lei, o masină de fîn adusă de pe Valea Muntelui costă de cinci ori mai mult • desi există suprafete foarte mari de pe care oamenii din zona Roman ar putea cosi, lipsa mijloacelor de transport nu le permite să aducă nutreturi acasă • autoritătile judetene nu au nici o pîrghie ca să îi ajute pe oameni să nu plătească transportul •

Dumnezeu dă, dar nu bagă si în traistă! Cam asa s-ar putea spune despre faptul că sute de hectare de păsuni din comunele de pe Valea Muntelui rămîn necosite, în vreme ce, în zona Roman, greu lovită de secetă, ieslele rămîn goale si animalele flămînde. Cum seceta din această vară nu face decît să chinuite sute de capete de vaci si oi ale gospodarilor în Boghicea, Stănita, Valea Ursului si alte comune din apropiere, autoritătile judetene s-au gîndit acum o lună să lanseze „un parteneriat“, în cadrul căruia oamenii interesati să îsi procure fîn să meargă pe Valea Muntelui, unde pot cosi, si să-si aducă nutreturile acasă fără a plăti vreun leu celor care le pun păsunile la dispozitie.

Da’ muieti îs posmagii?

Ideea este generoasă, doar că e greu de pus în practică, dacă nu cumva imposibil. Pe de o parte, nu toti oamenii au fost înstiintati despre posibilitatea de a merge la munte pentru a cosi, iar pe de alta, atîrnă greu în balantă pretul substantial pe care ar trebui să-l plătească pentru a aduce fînul acasă. În comuna Boghicea, de exemplu, localnicii mai nu au avut ce cosi. N-a plouat si nutret nu s-a făcut. Îngroziti că le-ar putea muri animalele în bătătură, oamenii au început să le vîndă pe mai nimic. Cu o sută de euro, crescătorii dezleagă vaca de la iesle si o dau celor care caută astfel de chilipiruri. Si nu doar aici stau lucrurile asa. Se vînd animale la acelasi pret si în comunele învecinate. Preotii fac slujbe pentru ploaie, iar dacă s-a întîmplat si a plouat zilele acestea, credinciosii îi multumesc lui Dumnezeu pentru darul primit. Doar că mare lucru în acest an nu se mai poate salva. „S-a cosit foarte putin în această vară la noi. Si au dat oamenii cu coasa peste tot pe unde s-a putut. Dar chiar si asa, sătenii n-au venit să ne spună că ar vrea să meargă în alte zone să cosească. Ne-au cerut niste primari din Iasi să-i ajutăm pe oamenii afectati de secetă, ca si cum noi am sta mai bine... Eu nu cred că oamenii nostri ar vrea să meargă pe Valea Muntelui să cosească. Poate, dacă muntenii le-ar da fînul gata cosit, s-ar prinde. Si le-ar conveni si mai mult dacă Primăria le-ar aduce fînul acasă“, a spus viceprimarul comunei Boghicea, Vicu Mîrt. Dacă domnul viceprimar s-ar fi ostenit să întrebe, poate afla ceva de la necăjitii lui electori.
Nici lumea din Stănita nu s-a îngrămădit să meargă la cosit pe Valea Muntelui. Dreptu-i, că nici autoritătile locale nu s-au obosit să le spună despre această posibilitate de a se aproviziona cu nutreturi. „Nu i-am întrebat pe oameni dacă vor să meargă la munte ca să cosească, dar îi costă foarte mult transportul fînului si atunci nu le convine. Mai avantajos le este să cumpere nutreturi direct din sat, aduse de cei care vin prin zonă. Cred că oamenii vor vinde animalele, ori le vor tăia, decît să se complice cu cositul. Sînt oameni bătrîni în comună, care nu se pot hazarda la asa ceva. Si apoi, o masină care să aducă două, trei tone de fîn costă 15 milioane de lei. Gospodarii dau vaca din sură cu trei, cinci milioane. Păi dai cinci vaci ca să aduci o masină de fîn?! Nu-i o solutie economică“, a declarat Bebi Laurentiu Todireanu, primarul comunei Stănita.

Pe Valea Muntelui, păsunile stau necosite ani la rînd

În contrast cu uscăciunea si coastele de deal goale din sudul judetului stau păsunile întinse pe sute de hectare de pe Valea Muntelui. Plecarea tinerilor din sate a făcut ca dealurile să rămînă necosite ani la rînd, asa că proprietarii lor ar fi extrem de multumiti dacă vine cineva să le cosească si să ia fînul fără nici o pretentie. „La noi sînt circa 300 de hectare de fînete pe care n-are cine le cosi. Din păcate, nu a venit nimeni să se intereseze de fîn. A trecut un om din Vaslui prin comună, s-a uitat si a plecat. N-a mai venit nici să cosească, nici să ne dea vreun răspuns. Asa, pentru discutii, m-au contactat niste primari din Vaslui si Iasi, dar nimic mai mult. O problemă în toată treaba asta e cositul fînului, uscatul si adusul lui la drum. Si oamenii sînt prea săraci ca să îsi permită să plătească multe milioane ca să îl transporte. La noi nu sînt oameni în putere, ca să cosească. Tineretul a plecat în străinătate si au rămas doar bătrînii. Ei nu pot munci si de aceea ar vrea să vină cineva să cosească, fără să aibă pretentii financiare“, a declarat Gavril Lupu, primarul comunei Hangu.
La Pipirig, detinătorii de terenuri au asteptat ei o vreme să apară cositorii pe terenurile lor, după care, dacă au văzut că au asteptat în zadar, au început să bage vacile la păscut. „A venit lumea la Primărie si ne-a spus că are loc unde se poate cosi. Dar nu e nimeni interesat de fîn, pentru că n-au apărut solicitări. Acum pasc vacile iarba respectivă“, a spus viceprimarul Victor Băboi.
Vasile Sendrea, subprefectul de Neamt, a declarat că autoritătile judetene nu au puterea de a rezolva problema transportului fînului către gospodăriile celor din comunele afectate de secetă. „Totul e pe bani. Se asigură transport gratuit pentru apa menajeră si potabilă care se distribuie în respectivele comune dar, mai mult de atît, nu putem face. Si aceste drumuri se suportă din bugetul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă, care în scurt timp se va lichida. Îmi pare rău pentru respectivii cetăteni, dar e o chestiune privată. Si-apoi eu cred că aceia care au o vacă, două, se descurcă ei cu nutreturile lor. Iar cei care au ferme de oi sau vaci, pot găsi bani să plătească o masină“, a spus subprefectul Sendrea.
Printre comunele care s-au oferit să le pună la dispozitia crescătorilor de animale păsune pentru a cosi se numără Hangu, Dămuc, Pipirig, Grinties si Ceahlău. Stiti ce e ciudat? Că n-am văzut nicăieri doi-trei primari să se ia de mînă si să încerce să găsească o solutie comună sau ajutor comun. În fond, de ce ar face-o? Dacă nici măcar nu s-au gîndit să le spună oamenilor că s-ar putea...

Articol afisat de 2219 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective