Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spitalele, în ilegalitate, de la... minister

Cele sapte spitale existente în judet functionează aproape ilegal, dacă este să tinem cont de prevederile Legii reformei în sănătate. Potrivit acesteia desfăsurarea activitătii medicale în spital este conditionată de respectarea anumitor conditii de spatiu, ventilatie, circuite, igienă etc. Dacă acestea sînt respectate, unitatea sanitară primeste autorizatie sanitară de functionare, iar, în caz contrar, nu primeste si activitatea trebuie suspendată. Legea cu pricina contine norme privind structura functională a compartimentelor si serviciilor din spital, precum si reglementări referitoare la asigurarea conditiilor generale de igienă. Conform acestor norme, salonul pentru pacienti adulti trebuie să aibă maximum sase paturi, iar rezervele maximum două. În saloane, aria utilă minimă este de 7 metri pătrati de pat, iar în rezervă, 8 metri pătrati per pat. În caz de ventilatie naturală, este reglementat un volum de 20 de metri cubi aer per pat. Înăltimea minimă a salonului trebuie să fie de 2,80 metri. Normele au în vedere si dotarea minimă aferentă salonului. Astfel, saloanele cu 1-2 paturi trebuie să aibă grup sanitar propriu sau comun, cu dus, WC, lavoar, la două saloane de 3-4 paturi trebuie să existe un grup sanitar comun cu dus, WC, lavoar, la saloanele cu 5-6 paturi trebuie să existe grup sanitar propriu cu WC si lavoar. Cînd saloanele nu sînt prevăzute cu dusuri, normele mai prevăd existenta unuia la 15 asistati.
Specialistii din minister au avut în vedere si modul în care trebuie amenajat salonul. „Paturile vor fi asezate paralel cu frontul ferestrei si vor fi accesibile pe ambele laturi lungi, distanta dintre acestea fiind minimum 0,70 metri. Distanta dintre pat si peretele exterior va fi de cel putin 0,80 metri, iar cea dintre pat si peretele pe care se află lavoarul va fi de minimum 1,30 metri”. Normele contin si prevederi privind orientarea ferestrelor salonului ventilat natural. Aceasta trebuie să fie „favorabilă sau acceptabilă: sud-est, sud, nord-vest”, iar cînd există riscul vînturilor reci „se va evita orientarea ferestrelor spre nord si nord-est“. De asemenea, „se poate accepta orientarea ferestrelor spre vest si sud-vest, în cazul asigurării unei protectii corespunzătoare a ferestrelor fată de excesul de însorire“.
„Dacă ar fi să se tină cont de aceste reglementări, nici un spital din judet nu îndeplineste conditiile. Cu toate acestea, toate au autorizatie sanitară de functionare. Aceste prevederi corespund cerintelor UE. Toată lumea medicală din judet ar fi bucuroasă dacă ar putea fi respectate aceste conditii, dar să fim seriosi, noi sîntem în România, la Neamt. Spitalele sînt vechi, construite cu zeci de ani în urmă, după criterii care, evident, sînt depăsite. În măsura în care au primit fonduri si au fost posibile schimbări, modernizări, adaptări, toate spitalele au rezolvat parte din aceste cereri. Mai avem însă nevoie de timp si de bani. În mod cert, noul spital de urgentă care se va construi în Piatra Neamt va respecta toate aceste prevederi“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, sefa laboratorului Epidemiologie din cadrul Autoritătii de Sănătate Publică Neamt.

Articol afisat de 1630 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective