Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spitalele, în ilegalitate, de la... minister

Cele sapte spitale existente în judet functioneazã aproape ilegal, dacã este sã tinem cont de prevederile Legii reformei în sãnãtate. Potrivit acesteia desfãsurarea activitãtii medicale în spital este conditionatã de respectarea anumitor conditii de spatiu, ventilatie, circuite, igienã etc. Dacã acestea sînt respectate, unitatea sanitarã primeste autorizatie sanitarã de functionare, iar, în caz contrar, nu primeste si activitatea trebuie suspendatã. Legea cu pricina contine norme privind structura functionalã a compartimentelor si serviciilor din spital, precum si reglementãri referitoare la asigurarea conditiilor generale de igienã. Conform acestor norme, salonul pentru pacienti adulti trebuie sã aibã maximum sase paturi, iar rezervele maximum douã. În saloane, aria utilã minimã este de 7 metri pãtrati de pat, iar în rezervã, 8 metri pãtrati per pat. În caz de ventilatie naturalã, este reglementat un volum de 20 de metri cubi aer per pat. Înãltimea minimã a salonului trebuie sã fie de 2,80 metri. Normele au în vedere si dotarea minimã aferentã salonului. Astfel, saloanele cu 1-2 paturi trebuie sã aibã grup sanitar propriu sau comun, cu dus, WC, lavoar, la douã saloane de 3-4 paturi trebuie sã existe un grup sanitar comun cu dus, WC, lavoar, la saloanele cu 5-6 paturi trebuie sã existe grup sanitar propriu cu WC si lavoar. Cînd saloanele nu sînt prevãzute cu dusuri, normele mai prevãd existenta unuia la 15 asistati.
Specialistii din minister au avut în vedere si modul în care trebuie amenajat salonul. „Paturile vor fi asezate paralel cu frontul ferestrei si vor fi accesibile pe ambele laturi lungi, distanta dintre acestea fiind minimum 0,70 metri. Distanta dintre pat si peretele exterior va fi de cel putin 0,80 metri, iar cea dintre pat si peretele pe care se aflã lavoarul va fi de minimum 1,30 metri”. Normele contin si prevederi privind orientarea ferestrelor salonului ventilat natural. Aceasta trebuie sã fie „favorabilã sau acceptabilã: sud-est, sud, nord-vest”, iar cînd existã riscul vînturilor reci „se va evita orientarea ferestrelor spre nord si nord-est“. De asemenea, „se poate accepta orientarea ferestrelor spre vest si sud-vest, în cazul asigurãrii unei protectii corespunzãtoare a ferestrelor fatã de excesul de însorire“.
„Dacã ar fi sã se tinã cont de aceste reglementãri, nici un spital din judet nu îndeplineste conditiile. Cu toate acestea, toate au autorizatie sanitarã de functionare. Aceste prevederi corespund cerintelor UE. Toatã lumea medicalã din judet ar fi bucuroasã dacã ar putea fi respectate aceste conditii, dar sã fim seriosi, noi sîntem în România, la Neamt. Spitalele sînt vechi, construite cu zeci de ani în urmã, dupã criterii care, evident, sînt depãsite. ÃŽn mãsura în care au primit fonduri si au fost posibile schimbãri, modernizãri, adaptãri, toate spitalele au rezolvat parte din aceste cereri. Mai avem însã nevoie de timp si de bani. ÃŽn mod cert, noul spital de urgentã care se va construi în Piatra Neamt va respecta toate aceste prevederi“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, sefa laboratorului Epidemiologie din cadrul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt.

Articol afisat de 1961 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective