Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Tepar“ în sutana?

• seful OP Roman1 a dat pe mîna Politiei o persoana în sutana despre care se banuieste ca n-ar fi preot si ar strînge bani ilegal • povestea pare rupta dintr-un film politist • oamenii legii, de altfel, au suficiente piste pentru a stabili situatia de fapt •

Un barbat îmbracat în sutana, pe numele sau Viorel Nechita, în vîrsta de 58 de ani, din Tîrgoviste, a ajuns pe mîna oamenilor legii din Roman, luni, 24 septembrie, cînd încerca sa-i traga o „teapa“ lui Victor Nastase, dirigintele Oficiului Postal (OP) Roman1. Barbatul a vrut sa obtina cîteva milioane de lei, folosindu-se de „impresia sutanei“, urzind o întreaga „poveste“, ce a fost dejucata chiar de potentialul pagubit.
Interventia oamenilor legii a scos la iveala o „poveste încîlcita“, în conditiile în care „parintele“ a sustinut ca este reprezentantul unui schit din Suceava, dar nu a putut proba acest lucru, iar contraargumentele celui care l-a denuntat sînt zdrobitoare. Totul a început la jumatatea saptamînii trecute, cînd „parintele“ a intrat în biroul lui Victor Nastase, cu rugamintea de a fi ajutat la completarea corespondentei. Din vorba în vorba, Viorel Nechita a pomenit ca este preot la Schitul „ÃŽnaltarea Sfintei Cruci“ din Ciocanesti, judetul Suceava, si ca este în drum spre Galati, sa ridice niste tabla în vederea continuarii lucrarilor la lacasul de cult, aflat în curs de zidire. „I-am dat o suma oarecare pentru un pomelnic, iar apoi, vorbind cu el, mi-a spus ca vrea sa reediteze o carte religioasa veche, pentru care are mare nevoie de bani. Mi-a dat-o la telefon apoi chiar pe o femeie ce s-a recomandat drept reprezentant al unei tipografii, care a «confirmat» ceea ce îmi spusese «calugarul». Avînd în vedere ca mi s-a zis ca lucrarea va fi apoi vînduta, iar banii vor fi folositi la ridicarea schitului, m-am aratat dispus sa îl ajut. Am înteles ca «tipografia» ar costa 16 milioane de lei vechi, asa încît nu i-am promis ca voi da toata suma si i-am cerut ragaz, sa mai vorbesc si cu niste prieteni ai mei, poate contribuie si ei“, a afirmat Victor Nastase. Acesta a afirmat ca, dupa plecarea interlocutorului, a discutat, într-adevar, de buna credinta, cu niste apropiati, care i-au sugerat ipoteza unei înselatorii. Asa se face ca dirigintele Postei a pus mîna pe computer si s-a apucat de cautat pe Internet.

Munca de investigatii

Nu mica i-a fost mirarea „detectivului“ din fruntea Postei, cînd a gasit indicii ca este pe cale sa devina tinta un înselaciuni. „Ceea ce m-a pus serios pe gînduri a fost un articol publicat în presa centrala, la începutul anului, în care se vorbeste despre un anume Viorel Nechita, fost absolvent de seminar teologic, condamnat în trecut la închisoare pentru omor calificat. Se mai spune acolo ca acesta, la adapostul sutanei, a «tepuit» mai multe lacasuri de cult, fugind cu banii din donatii, fapt pentru care a fost dat în urmarire. Coincidenta era prea mare, asa ca, am sunat la Ciocanesti“, a mai afirmat Victor Nastase. Acesta a mai povestit ca, prin intermediul primarului din comuna suceveana, a facut rost de numarul de telefon al staretului Timotei de la schitul, într-adevar aflat în constructie, cu hramul „Sfînta Cruce“. „ÃŽntrucît parintele respectiv mi-a zis ca nu are nici o persoana delegata pentru strîns fonduri si ca nici nu îl cunoaste pe acest Viorel Nechita, am decis sa merg personal la Ciocanesti. Am fost acolo duminica, cu sotia, si m-am lamurit ca era sa fiu excrocat. Am vorbit cu staretul, am facut o donatie, iar el mi-a aratat toata constructia facuta cu sprijinul enoriasilor si autoritatilor de acolo, prin munca fratilor de la manastire. Chiar parintele Timotei m-a îndrumat sa chem Politia cînd mai apare respectivul si, cum îl chemasem luni dimineata, anuntîndu-l ca am adunat banii, am decis sa solicit interventia oamenilor legii. Mai mult, am mai avut o discutie cu doamna de la «tipografia» din Arges, care mi-a spus ca la sfîrsit de saptamîna asa-zisul calugar ar fi la Tîrgoviste, ceea ce m-a pus si mai mult pe gînduri, avînd în vedere ca persoana despre care citisem în articol domicilia taman în acest oras“, a mai declarat dirigintele Oficiului Postal Roman1.

„Flagrantul“

ÃŽn momentul în care Viorel Nechita s-a prezentat pentru a lua banii, folosind un subterfugiu, Victor Nastase a sunat la Politie, spunînd în cîteva cuvinte despre ce este vorba, la fata locului sosind imediat echipajul care l-a transportat pe suspect la sediu. A urmat, conform spuselor sefului Postei, un nou „circ“, prin care falsul calugar a încercat sa se apere. „Viorel Nechita a scos o gramada de asa-zise documente si am ramas «masca» în momentul în care, «cu tupeu», a dat telefon unei persoane despre care spunea ca este staretul schitului de la Ciocanesti, Timotei. Am vorbit cu respectivul la telefon, care nu mi-a putut spune nici un lucru banal legat de vizita mea din ziua precedenta, cît am donat, ce lucru mai deosebit am donat, cu ce masina am fost sau cum aratam eu si sotia. Asa m-am convins, o data în plus, ca este un escroc. Dupa aceea l-am sunat eu pe adevaratul staret, care le-a confirmat oamenilor legii ca fusesem la el“, a afirmat Victor Nastase.
Inspector Catalina Badeanu, ofiter de relatii publice în cadrul IPJ Neamt, a declarat ca prima pista care va fi verificata este cea din localitatea suceveana, anume la schit. „Barbatul avea asupra sa o delegatie de la un schit si un chitantier în alb cu stampila unui schit. ÃŽn plus, mai avea un caiet în care erau trecute mai multe «donatii» de la diverse persoane, sume cuprinse între 1 si 20 de lei. Acesta a mentionat ca a solicitat sprijin pentru o carte pe care o va scrie el. Din verificarile în baza de date, nu a reiesit ca ar fi dat în urmarire si nici ca ar fi avut antecedente penale. Este un caz mai «Ã®ncîlcit», de care se ocupa colegii nostri de la Roman, care vor stabili, în primul rînd, daca actele respectivului erau false“, a mentionat inspector Catalina Badeanu. Pîna la ora închiderii editiei, staretul Schitului „Sfînta Cruce“ de la Ciocanesti nu a putut fi contactat.
De mentionat ca în cazuistica oamenilor legii asemenea situatii nu au fost tocmai rare, fiind descoperite si trase la raspundere, în ultimii ani, o serie de persoane care au înselat lumea folosindu-se de sutana.

Articol afisat de 2604 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective