Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 25 Septembrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Joaca consiliului local de-a social democratia

Joaca consiliului local de-a social democratia

În sfîrsit sînt semne ca luciditatea începe sa domine în rîndul unora dintre concitadinii nemteni. Zilele trecute ascultam opinii, prin care se recunostea ca o fi arborînd urbea noastra un oarece aer european, cînd ne preumblam pe pavelele multicolore proaspat plantate, dar daca ne ridicam mai sus de nivelul teraselor de bloc, aerul european se rarefiaza radical îngrijorator de mult. Indiferent unde ne vom cocota, în telegondola, pe scarile rulante de pe Pietricica sau pe muntele-deal Cozla, orasul vazut de sus arata dezolant, anihilînd orice tentativa de a repeta experimentul, ca bastinas sau ca turist.
Disconfortul creste proportional cu înaltimea la care ne cocotam, pentru a trai emotiile estetice promise de edili si aceasta din cauza decrepitudinii în care se afla sutele de blocuri de locuinte care mobileaza inestetic orasul. Exista o lege care instituie masuri speciale pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, la care am contribuit ca parlamentar nemtean, în sensul largirii conceptului de reabilitare termica si a reducerii substantiale a contributiei banesti din partea proprietarilor de apartamente pentru realizarea reabilitarii. Constient de aceste probleme, cu care se confrunta administratia locala, am inclus în legislatia vizînd reabilitarea termica a blocurilor o serie de prevederi benefice proprietarilor de apartamente, ale caror venituri reduse nu le permite sa se înscrie în Programele de reabilitare existente la nivel national. Dorind la fel de mult, ca odata cu reabilitarea termica a blocurilor sa se realizeze si reabilitarea tuturor instalatiilor de la subsol, reabilitarea estetica a exterioarelor precum si acoperirea cu sarpante a teraselor, sau mansardarea, dupa caz, am sustinut ca toate aceste cheltuieli sa fie în proportie de 67% sustinute de la bugete si numai 33% de catre asociatiile de proprietari. Socotind ca limitarea contributiei membrilor asociatiilor de proprietari la doar 33%, din totalul costurilor reabilitarilor, este înca o cota destul de ridicata în raport cu veniturile fiecarei familii, am sustinut ca familiile sarace sa poata beneficia de reducere partiala sau totala a sumelor de plata, care vor fi sustinute de la bugetul local. Am crezut ca în Piatra Neamt, dintre toate proiectele posibile, proiectul reabilitarii termice a blocurilor va ocupa primul loc si resursele bugetare vor fi dirijate cu prioritate în acest sens, pentru a reusi sa schimbam pe fond fata orasului într-un termen de 6-7 ani maxim. Nu a fost sa fie asa.
Administratia locala ne-a anuntat Ă®n 2006, cu surle si trĂ®mbite, ca a introdus Ă®n Programul national de reabilitare primele 34 de blocuri din Piatra Neamt. Pentru acestea, Ministerul Transporturilor, care coordoneaza operatiunea, a alocat prin buget „fantastica“ suma de 6 miliarde de lei (vechi), suficienta doar pentru Ă®ntocmirea unor hĂ®rtii si a unor procese verbale. ĂŽn anul 2007 nu s-a realizat concret nimic si poate Ă®n 2008 se porneste ceva. ĂŽn ritmul acesta, procesul reabilitarii blocurilor Ă®n Piatra Neamt se Ă®ntinde pĂ®na Ă®n anul 2050, iar pĂ®na atunci rugineste telegondola de atĂ®ta stat degeaba. CĂ®nd se va reabilita ultimul bloc vom fi demolat de mult pe primul reabilitat. Trezindu-se peste noapte social-democrat, primarul nostru, de oarece sorginte liberala, a hotarĂ®t sa utilizeze Ă®n scop electoral unele din prevederile legii respective si a decis sa supuna aprobarii Consiliului local ca bugetul administratiei sa preia total sau Ă®n proportie de 50% din sarcina de plata a asociatiilor de proprietari pentru lucrarile de reabilitare, pe baza Ă®ndeplinirii unor asa-zise criterii sociale. Criteriile sociale respective se refera la ponderea numarului familiilor sarace Ă®ntr-o asociatie de proprietari.
Adica, daca asociatia are în proportie minim 50% dintre familiile cu venit mediu pe membru sub 400 lei pe luna, asociatia sa fie scutita cu 50% din costurile reabilitarii, iar daca are în proportie peste 75% astfel de familii, sa fie scutita total de costurile reabilitarii.

„S-a nascut HCL nr.308/2007, o mostra de struto-camila“

Prevederi mai discriminatorii si mai lipsite de logica nici nu puteau vota consilierii locali, dar le-au votat. Prin absurdul acestor prevederi si familiile mai înstarite, cu venituri peste 400 de lei pe membru de familie, vor fi scutite la fel ca si familiile sarace, cu 50% sau total de obligatiile de plata, facînd inutila diferentierea proprietarilor dupa asa zisele criterii sociale. Culmea gîndirii, premeditat sociale, este ca sa ajungi sa acorzi astfel de facilitati pe criteriul domiciliului, ca la Piatra Neamt. Astfel o familie cu venituri reduse, sub 400 lei pe membru, daca locuieste într-un bloc unde sînt peste 50% familii sarace, va fi scutita cu 50% din costul reabilitarii, dar daca aceeasi familie are norocul sa locuiasca într-un bloc unde sînt minim 75% de astfel de familii, va fi scutita total de costul reabilitarii. Logica de beton, dupa care familiile cu venituri mari si foarte mari vor fi scutite la plata în mod identic ca si familiile cu venituri foarte mici, este de sorginte liberala. În sedinta de consiliul local din 30.08.2007 consilierii PSD, cu simt mai dezvoltat social-democrat, au propus înlocuirea textului aiuritor din propunerea primarului cu urmatorul text rational:
„Sarcina de plata pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte care revine unui proprietar de apartament, a carui familie are un venit mediu pe fiecare membru mai mic de 500 lei lunar, va fi suportata integral de la bugetul local“. Ce este drept, toti consilierii, mai putin unul de la liberali-democrati, au votat noul text propus de PSD, dar Ă®n ignoranta lor Ă®n ale legislativului, functionarii primariei au redactat noua hotarĂ®re mentinĂ®nd si textele aberante de mai sus, alaturi de proaspatul si singurul text rational propus. Astfel s-a nascut HCL nr.308/2007, o mostra de struto-camila, Ă®n care rationalul este obligat sa coabiteze cu aberatia. Culmea gĂ®ndirii liberale a fost aceea a doamnei consilier Cornelia Tudorancea care s-a opus facilitatilor de plata acordate familiilor sarace cu o motivatie cu fata extrem de umana: „Daca unii sĂ®nt prea saraci, sa-si vĂ®nda apartamentele si sa-i lase la bloc pe cei care au bani sa plateasca“.
Convingerea mea este ca cei care au bani sa plateasca nu stau la bloc ci la vile, precum doamna consilier. Personal, ca om de stĂ®nga, consider ca cei saraci nu merita sa fie denumiti de catre suflarea liberala ca „asistati“, ca acestia au dreptul cĂ®stigat de a sta la bloc si pentru ei am proiectat facilitatile respective Ă®n lege, ca sa li se asigure, pe principiul solidaritatii, o viata decenta. Sper ca de data aceasta institutia prefectului sa-si intre Ă®n atributii si sa nu avizeze o hotarĂ®re aberanta drept hotarĂ®re rationala.

Articol afisat de 1595 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamt)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective