Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 25 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Alegerile anticipate nu reprezinta o solutie pentru România“

„Alegerile anticipate nu reprezinta o solutie pentru România“

• interviu cu Razvan Bobeanu, deputat PSD de Neamt •

Reporter: PSD a depus ieri motiunea de cenzura. Care este scopul acestei actiuni?
Razvan Bobeanu:
Saptamîna trecuta, Biroul Politic National din data de 18 septembrie a hotarît depunerea motiunii de cenzura de catre PSD, iar Comitetul Executiv National din 19 septembrie a validat aceasta decizie, astfel încît motiunea a fost depusa ieri, 24 septembrie. Scopul acestei motiuni nu este deloc unul ascuns, este unul pe care l-am facut public în mai multe rînduri: acela de a da tarii un Guvern cu o sustinere parlamentara nu doar solida, pentru ca stim ca actualul Guvern se bazeaza pe o sustinere parlamentara de doar 20%, ci, în acelasi timp, si o majoritate parlamentara transparenta. Cred ca acest lucru este foarte important pentru ceea ce înseamna bunul mers al tarii în perioada urmatoare, pentru ca, în momentul în care vom avea un astfel de Guvern, probabil ca o mare parte a disputelor de pe scena politica vor înceta. Motiunea de cenzura a fost depusa ieri, va intra în procedura parlamentara si, în cel mult doua saptamîni, vom ajunge la momentul final, cel al votului pe motiunea de cenzura.
Rep.: S-a discutat foarte mult pe tema sanselor ca motiunea de cenzura sa fie adoptata. Care este parerea dumneavoastra?
R.B.:
În momentul de fata, daca avem în vedere declaratiile liderilor PD si ai PLD, matematic avem numarul de voturi necesar pentru adoptarea motiunii de cenzura. De aici încolo nu mai pot vorbi decît în numele partidului pe care îl reprezint. S-a luat hotarîrea ca orice parlamentar PSD, care nu sustine motiunea, sa fie dat afara din partid. La urma urmei, o astfel de disciplina de partid este necesara unei formatiuni politice, cu atît mai mult cu cît decizia a fost adoptata democratic în forurile de conducere ale partidului. Mergem pe un numar maxim de voturi, care sa corespunda numarului de parlamentari pe care îl avem în cele doua camere. De aici încolo sarcina si obligatia revin PD si PLD, care vor trebui sa-si mobilizeze parlamentarii pentru votul motiunii. Nu stiu în ce masura va trece. Numarul parlamentarilor din cele trei partide asigura un plus peste necesarul de voturi, dar nu un plus confortabil. În aceste conditii, este important ca toti parlamentarii PSD sa voteze motiunea si aceasta este principala obligatie a partidului nostru. Vom vedea ce se va întîmpla.
Rep.: Care ar fi „scenariile“ post-motiune?
R.B.:
Cele doua teze care apar dupa adoptarea motiunii sînt fie formarea unui nou Guvern sustinut de o majoritate parlamentara solida si transparenta, fie alegerile anticipate. PSD este dispus sa mearga la alegeri anticipate în momentul în care vor fi epuizate toate solutiile pe care ni le ofera actuala configuratie parlamentara. În momentul de fata nu cred ca alegerile anticipate reprezinta o solutie pentru România. Din momentul în care discutam de declansarea alegerilor anticipate si pîna la declansarea lor efectiva ne confruntam cu o procedura greoaie si de durata. Cred ca ar fi mult mai bine sa gasim o majoritate parlamentara solida si transparenta, chestiune care, ca timp, ar fi mult mai rapida decît în cazul anticipatelor. Am solutiona criza politica în doar cîteva zile. Daca mergem spre alegeri anticipate, vom prelungi incertitudinea pe o perioada mai lunga de timp.

„Cred ca Traian Basescu ar trebui sa fie motorul iesirii din criza politica“

Rep.: Credeti ca Traian Basescu va accepta conditiile PSD: fie un premier social-democrat, fie adoptarea programului PSD de catre noul Guvern?
R.B.:
Cred ca Traian Basescu, ca presedinte al României, ar trebui sa fie motorul iesirii din criza politica. Daca el îsi va face doar calculul personal referitor la obtinerea unui nou mandat prezidential în 2009, va face o greseala. Cred ca Traian Basescu are posibilitatea de a ne oferi o solutie de iesire din criza, daca respecta configuratia alegerilor parlamentare din 2004. În momentul în care ar acorda învestirea Guvernului PSD si unui premier PSd, care sa fie Mircea Geoana, vom avea si solutia iesirii din criza, pentru ca astfel am intra într-o logica prin care partidul cu cele mai multe fotolii de parlamentar ar deveni motorul formarii unei majoritati parlamentare solide.
Rep.: Am avut o saptamîna agitata si pe frontul justitiei. Cum apreciati aceste solicitari de avizare a urmaririi penale pentru persoane precum Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy sau, mai recent, Victor Babiuc?
R.B.:
E clar ca sînt persoane care nu respecta Constitutia, care prevede clar separarea celor trei puteri în stat. Este clar ca exista imixtiuni ale politiciului în justitie. Aceste lucruri nu fac decît sa arate ca democratia noastra daca nu este fragila în mod sigur este la început de drum.
Rep.: Sa încheiem cu alegerea unui tînar pentru lista PSD pentru alegerile euro-parlamentare.
R.B.:
Au fost doua zile de probe serioase pentru candidatii desemnati de organizatiile judetene TSD. Remarc ca am avut un juriu apolitic format, printre altii, din Corina Dragotescu, Cristian Pîrvulescu, Iosif Boda sau Victor Ciutacu. Prezenta acestora a demonstrat ca nu a avut loc absolut nici un joc ascuns în desemnarea celor sase finalisti. Acestia au disputat, duminica, finala pentru a desemna candidatul TSD, care va ocupa pozitia a cincea pe lista PSD pentru alegerile euro-parlamentare. Este o premiera pentru viata politica româneasca. Am fost apreciati, pentru ca am dovedit ca în România se poate renunta la acele aranjamente, care sînt rau vazute de electorat.
Rep.: Nu aveti pe undeva un regret ca reprezentantul de la Neamt nu s-a calificat în finala?
R.B.:
Am avut un regret cu atît mai mult cu cît Alin Antochi a fost primul sub linia rosie. El este un tînar de mare perspectiva, este foarte bine pregatit. Din punctul meu de vedere a facut o figura foarte frumoasa si doar doza minima de subiectivism a oricarui juriu a facut sa nu ajunga în finala. Alin are cred tot viitorul în fata, mai ales ca este realizat din punct de vedere profesional.

Articol afisat de 1475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Marcel CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective