Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tevarii executã Petrotubul

• sindicatele au notificat conducerea sã dea banii cuveniti oamenilor pentru sistarea repausului sãptãmînal • termenul expirã în jurul datei de 5 decembrie • dacã nu vor fi multumiti de calcule, liderii de sindicat vor apela la un executor judecãtoresc • salariatii ar putea încasa sume frumusele, în functie de numãrul de ore suplimentare •

Fãrã salarii mãrite, în urma esuãrii negocierilor, si astfel ajunsi în prag de grevã, tevarii au primit, totusi, o veste bunã de la liderii sindicali: în procesul intentat conducerii, la finele anului trecut, instanta de judecatã le-a dat cîstig de cauzã, reusindu-se, astfel, obtinerea sporurilor de 200% pentru sistarea repausului sãptãmînal. Salariatii „ArcelorMittal“ Roman mai trebuie sã astepte cîteva zile, pînã la expirarea termenului legal, pentru punerea în aplicare a hotãrîrilor judecãtoresti definitive si irevocabile în acest sens. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, a afirmat cã asteaptã cu interes sã vadã cum va calcula conducerea drepturile oamenilor. „ÃŽn mod normal, conform legii, dacã este sistat repausul sãptãmînal, patronatul trebuie sã acorde, sãptãmîna urmãtoare, douã zile libere. Aceasta, deoarece norma de lucru este de opt ore pe zi, cinci zile pe sãptãmînã. Dacã un om lucreazã douã sãptãmîni continuu, trebuie ca orele suplimentare sã-i fie plãtite cu un spor de 200%. Atît noi, cît si colegii de la Sindicatul «Romantub», am apelat la instantã si, în cele din urmã, am reusit sã ne cîstigãm drepturile. Sentintele au rãmas definitive si trebuie puse de îndatã în aplicare. Am urmat pasii legali care trebuiau fãcuti, iar, pe 19 noiembrie, am înaintat cãtre conducere hîrtia prin care cerem acest lucru. Colegii nostri au procedat la fel, pe 20 noiembrie. Acum, patronatul este în termenul de 15 zile în care trebuie sã efectueze corectiile necesare“, a declarat Gheorghe Ciobanu. Acesta a infirmat zvonurile potrivit cãrora o parte dintre tevari ar fi beneficiat de aceste sporuri. „De asemenea, nu se stie, în prezent, dacã sumele care le vor reveni oamenilor vor fi acordate o datã sau în mai multe transe. ÃŽn plus, din anumite surse, am aflat cã reprezentantii patronatului vor «s-o scalde», profitînd de anumite ambiguitãti ale legii. Dacã vom considera cã nu s-a procedat asa cum trebuie, vom apela la un executor judecãtoresc, acesta urmînd sã le arate celor din conducere «cum se face»“, a mai precizat liderul Sindicatului „Petrotub“.
Dacã patronatul „Arcelor Mittal“ va da curs hotãrîrii judecãtoresti, este posibil ca, pînã în jurul datei de 5 decembrie, tevarii sã aibã banii pe carduri.
Potrivit liderului Gheorghe Ciobanu, acesta este este singurul proces cîstigat împotriva patronatului. „Din pãcate, acesta a fost singurul proces la care am ajuns la executarea efectivã. A mai existat o actiune, pentru acordarea bonurilor de masã în functie de numãrul de ore efectiv lucrate, pe care l-am pierdut. De asemenea, ne-am mai judecat si pentru alte sporuri si drepturi, dar nu am avut sanse de izbîndã“, a mai afirmat Gheorghe Ciobanu.

Articol afisat de 1330 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective