Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Doliu la Mãnãstirea Sihãstria

• PS Ioachim Bacauanul va oficia, astãzi, la Sihãstria, slujba de înmormîntare a pãrintelui Ioanichie Bãlan • vor fi prezenti, de asemenea, PS Calinic Botosãneanul si PS Casian al Dunãrii de Jos, trimisul Patriarhului Daniel •

Astãzi, obstea monahalã de la Mãnãstirea Sihãstria îl va reda tãrînei pe unul dintre cei mai mari duhovnici, predicatori si scriitori bisericesti ai Ortodoxiei Românesti, pãrintele Ioanichie Bãlan. Vestea mortii cãlugãrului de la Sihãstria s-a rãspîndit cu repeziciune printre credinciosii care au început sã soseascã încã de asearã, pentru a-si lua rãmas bun de la cel care, de-a lungul timpului, i-a îndrumat pe calea cea plãcutã Domnului. Potrivit reprezentantilor stãretiei, la mãnãstire au sosit multi dintre cei care i-au fost apropiati, de-a lungul vietii, între care si pãrintele Iustin Pîrvu de la Mãnãstirea Petru Vodã. Slujba de înmormîntare, care va începe la orele amiezii, va fi oficiatã de PS Arhiereu vicar Ioachim Bãcãuanul alãturi de PS Calinic Botosãneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Casian Gãlãteanul, Episcop al Dunãrii de Jos, delegat al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Trupul neînsufletit al pãrintelui Ioanichie Bãlan va fi înmormîntat în cimitirul Mãnãstirii Sihãstria, acolo unde este înmormîntat pãrintele Cleopa, un alt mare duhovnic al ortodoxiei românesti. „Ultimele cuvinte ale pãrintelui Ioanichie au fost: «Sã ne pocãim». A fost un mare duhovnic, a avut usa deschisã zi si noapte, oricui a avut nevoie de un sfat. Cît l-au tinut puterile, zi si noapte, el a stat în fata poporului. Nu conta cine îi bãtea la usã, stia sã vorbeascã cu fiecare, indiferent de pregãtire sau pozitie socialã. Va fi înmormîntat în cimitirul mãnãstirii, acolo unde este si pãrintele Cleopa, care a fost duhovnicul sãu si despre care a scris numeroase cãrti“, ne-a declarat pãrintele Licandru de la Sihãstria.
Pãrintele Ioanichie Bãlan si-a încredintat sufletul în mîinile Domnului în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, la ora 2.30.
S-a nãscut în localitatea Stãnita, din judetul Neamt, la 10 februarie 1930, fiind al doilea copil din cei nouã ai pãrintilor Constantin si Elena. A urmat scoala generalã în satul natal, dupã care a studiat la Liceul Comercial din Roman. ÃŽn anul 1949, a intrat ca vietuitor în obstea Mãnãstirii Sihãstria (Neamt), fiind cãlugãrit în anul 1953. ÃŽn 1953 a fost hirotonit diacon, avînd diferite ascultãri în Mãnãstirea Sihãstria. ÃŽn 1971, a fost transferat la Mãnãstirea Bistrita, pînã în anul 1990, cînd s-a întors la Mãnãstirea Sihãstria. ÃŽntre 1971-1975, a fãcut Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. A fost cunoscut ca un scriitor prolific, un mare duhovnic, în perioada comunistã scriind foarte multe cãrti, cum ar fi: „Patericul românesc“, „Vetre de sihãstrie româneascã“, „Convorbiri duhovnicesti“ (3 volume) si multe alte cãrti de folos duhovnicesc.

Articol afisat de 3052 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI, I.IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective