Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EUROPURADEII

EUROPURADEII

• pãrintii au început sã-si boteze bebelusii cu nume specifice tãrilor în care muncesc • cele mai des întîlnite sînt prenumele italienesti si spaniole • tendinta de revenire la numele traditionale românesti e si ea vizibilã • dar în combinatii gen Vasilicã Matteo, Marian Roberto sau Alessio Mihai •

Nemtenii au intrat în Europa nu doar cu tara, orasul si locul de muncã, ci si cu progeniturile. Tendinta de a da nume ciudate copilasilor s-a estompat vizibil, dar a apãrut în schimb moda numelor specifice tãrilor în care muncesc pãrintii. Noua generatie de bebelusi cu rãdãcini în Piatra Neamt si împrejurimi este cãpsunarã sutã la sutã, cu tendinte spre revenirea la traditia româneascã. ÃŽn ultimul an au fost mai putine nume ciudate, chiar în familiile de etnie rromã. E drept, au fost si mai putini bebelusi. Dacã în prima sãptãmînã din decembrie 2006 erau 2.044 de bebelusi înregistrati la Biroul de Stare Civilã Piatra Neamt, anul acesta în aceeasi perioadã erau înregistrati 1.973 de copilasi. Putini din ei au doar un prenume. Multi au avut pãrinti care au tinut mortis sã dea ceva special copilului, punîndu-i un „y“ sau literã dublã în prenume. Pentru cã mama, tata sau chiar amîndoi muncesc în tãri strãine, nou-nãscutii s-au ales cu niste nume de toatã frumusetea: Mateo (sau varianta Matteo), Alessia, Stefan, Raul, Mateo Gabriele, Mattia Leonardo, Cardinelli Emmanuelle, Ludovico Emanuele. Dupã italienisme, predominã spaniolismele si numele cu sonoritate greacã, dar acestea sînt mai rare. La Piatra Neamt s-a înregistrat chiar si o fetitã nãscutã în Macedonia - Malena Ines - din mamã româncã si tatã francez. „Este vizibilã influenta tãrii în care muncesc pãrintii. O altã tendintã este de a pune un nume cu rezonantã strãinã si, alãturat, unul traditional românesc. Iar în preajma sãrbãtorilor religioase se observã dorinta pãrintilor de a-si boteza copiii cu numele sfintilor respectivi. De exemplu, în ultimele sãptãmîni au fost foarte des puse numele de Andrei si Andreea. Iar apropierea Sfîntului Nicolae a dus chiar la alãturarea numelor, gen Andrei Nicolae sau Nicoleta Andreea“, spun functionarii de la Starea Civilã.

John Andrei, Serena Maria...

Traditia mioriticã alãturatã cu tara adoptivã a pãrintilor face ca viitorii oameni de bazã ai municipiului Piatra Neamt sã poarte nume precum Serena Maria, Mihai Alessio, Cristian Stefano, Robert Mihai, Marian Roberto, Vasilicã Mateo si chiar John Andrei. Cam la atît se rezumã noua modã a numelor de bebelusi. „S-au dus zilele în care eroii de telenovele sau numele ciudate erau dorite neapãrat de pãrinti. Oricum noi, potrivit legii, putem refuza numele propuse de pãrinti dacã acestea sînt ciudate rãu sau chiar indecente. ÃŽnsã în ultimul an nu am avut astfel de situatii. Chiar nu a trebuit sã refuzãm pe nimeni, cã n-a fost cazul de nume ciudate. Nu mai avem situatii cum a fost una, acum cîtiva ani, cînd pãrintii se numeau Farmacia si Televizan si voiau sã-si boteze fetita Pãpusica. Acum nici mãcar familiile de rromi nu mai vin cu asemenea nãstrusnicii. Bãnuiesc cã mãmicile se mai iau unele dupã altele la maternitate, deoarece, dupã cîte reiese din evidentele noastre, copilasii care sînt nãscuti în zile apropiate primesc aceleasi nume“, spun cei de la Starea Civilã.

Generatia altfel

În ultimii zece ani, nume traditionale precum Maria, Ion, Gheorghe, Vasile, Ana sau Nicoleta au fost considerate banale si ocolite de pãrinti. Explozia telenovelelor a fãcut ca tineretul de mîine al orasului sã poarte pe umeri combinatii care mai de care mai exotice sau latino-americane. De la Isaura, Casandra, Ximena, Rodrigo, Leticia si Fernando pînã la Elvis, Dafina, Alfredo, Ernest, Georgia, Oleandra sau Estera. Încãrcãtura istoricã de pe plaiurile pietrene au influentat botezul bebelusilor cu prenume istorice - Rares, Stefan, Mircea, Alexandru, Drago sau Bogdan - însã n-au fost ocolite nici tangetele cu literatura si mitologia: Romeo, Julieta, Patric, Rebeca, Isolda, Tristan sau Venus, Atena, Afrodita, Venera. Rromii au fost mereu cei cu frîu liber la imaginatie, numindu-si urmasii Arnold, Clonvandam, Pardaian, Zoro, Alendelon, Dolar, Telegraf sau Telefon, Facultatea, Farmacia, Fraga, Lãmîita, Indonezia, Iedera sau Marimar.

Articol afisat de 1944 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective