Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Petrotub: 40 milioane de dolari datorie

Petrotub: 40 milioane de dolari datorie

• banii au fost împrumutati în douã transe, de la o firmã din acelasi concern, cu rambursarea la cerere • sumele au fost folosite, în principal, pentru plata furnizorilor de taglã • fabrica de tevi are proprii specialisti la Hunedoara, din cauza problemelor de calitate a materiei prime •

Firma producãtoare de tevi „ArcelorMittal“ Roman este datoare, în prezent, cu aproape 40 milioane de dolari unei alte companii din cadrul concernului multinational din care face parte. Este vorba despre un credit initial de 13,1 milioane de dolari, contractat în varã, la care s-a adãugat apoi un „addendum“ de 23,3 milioane de dolari. ÃŽntreprinderea romascanã a raportat acest fapt cãtre Bursa de Valori Bucuresti si Piata Rasdaq. Interesant este faptul cã „World Steel Data BV“ din Olanda (societate detinutã de actionarul majoritar al fabricii de tevi) nu a înaintat nici o datã certã ca termen de rambursare, acest lucru urmînd sã aibã loc la cerere. Dobînda, de tip „Libor USD“, a fost stabilitã cu plata la trei luni, plus 0,75 % la achitarea integralã. Avînd în vedere cã ambele societãti fac parte din „ArcelorMittal“ nu a fost nevoie de constituirea vreunei garantii. Petru Simion, manager general al fabricii de tevi, a declarat cã acesti bani au devenit capital de lucru, fiind destinati în special achizitiei de materie primã. „Nu ni s-a solicitat, pînã în prezent, restituirea acestui împrumut. Sumele au fost destinate, în marea lor majoritate, plãtilor pentru tagla livratã de Combinatul de la Hunedoara. Este drept cã, într-o anumitã perioadã, am avut mari probleme legate de calitatea materiei prime. Asa se face cã, în prezent, avem oameni de-ai nostri acolo care ajutã si supervizeazã lucrãrile pentru ca tagla sã fie cît mai bunã. ÃŽn plus, mai avem o sursã de aprovizionare, de la Ostrava, din Cehia“, a declarat managerul general Petru Simion.
Reamintim cã, tot din punct de vedere economic, una dintre cele mai dificile probleme cu care s-a confruntat întreprinderea romascanã a fost scãderea dramaticã, cu circa opt milioane de dolari, a profitului în prima parte a anului. Acest aspect, de altfel, a împietat foarte mult asupra negocierilor salariale între tevari si conducere, nefinalizate nici în prezent. De aici, în „cascadã“, au urmat alte probleme, gen declansarea conflictului de muncã.

Continuã înscrierile pentru disponibilizãri

ÃŽn plus, conditiile grele de muncã din fabricã si, de ce nu, calitatea slabã a materiei prime livrate de combinatul „frate“, de la Hunedoara, i-au determinat pe multi tevari sã „abandoneze corabia“. Ieri, aproape 80 dintre acestia îsi manifestaserã interesul pentru prima acordatã de patronat si plãtile compensatorii. Reamintim cã reprezentantii sindicatelor au declarat cã sînt îngrijorati deoarece, pînã în prezent, au ales sã renunte la locurile de muncã numai oameni din productie, buni meseriasi. ÃŽnscrierile pentru disponibilizãrile voluntare continuã, urmînd sã fie încheiate vinerea viitoare, 14 decembrie. Probabil spre finalul datei va creste vertiginos numãrul celor care pleacã, deoarece tevarii încearcã sã aibã cît mai multe zile lucrate si pe luna în curs, în vederea lichidãrii pe care o vor ridica în ianuarie. De mentionat cã, totusi, multi dintre cei care s-au înscris ar putea sã fie refuzati de angajator, în conditiile în care, conform unui acord comun, „ArcelorMittal“ are dreptul sã-si mentinã oamenii de care considerã cã are nevoie. Paradoxul astfel apãrut este cã tevarii cei mai buni nu pot pãrãsi locul în care-si desfãsoarã activitatea, în conformitate cu Codul Muncii, decît cu preaviz si mîna goalã. ÃŽn plus, persoanele care se înscriu pe listele de „plecãri“ trebuie sã prezinte o justificare. Astfel dacã un muncitor spune cã este bolnav, trebuie sã aducã actul doveditor de la „Medicina muncii“. Dupã expirarea termenului pus la dispozitie de cãtre conducerea fabricii, tevarii care vor renunta la locurile de muncã vor primi, în functie de vechime, 140, 160 sau 180 milioane de lei. Totodatã, dupã acelasi criteriu le vor fi acordate plãti compensatorii cît un salariu mediu, pentru sase, nouã sau 12 luni.

Articol afisat de 1560 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective