Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar pe mîna DNA

Primar pe mîna DNA

• un consilier PNL a acuzat primarul liberal de nereguli în implementarea proiectului pentru reteaua de canalizare • „la mijloc“ ar fi o sumã de circa trei miliarde de lei • Politia a confirmat declinarea competentei cãtre DNA • primarul Vasile Baciu a aflat de la redactorii „Monitorul“ despre preluarea anchetei de procurorii bãcãuani •

Directia Nationalã Anticoruptie (DNA), prin Biroul teritorial Bacãu, are în curs de desfãsurare o anchetã privind presupuse nereguli în ceea ce priveste derularea proiectului finantat de SAPARD pentru amenajarea retelei de canalizare în comuna Horia. La mijloc sînt miliarde de lei, acuzatia principalã, adusã primarului Vasile Baciu, ordonator de credite, fiind cã au fost efectuate receptii pentru lucrãri neefectuate si achizitii „suspecte“. Totul a pornit de la o sesizare adresatã oamenilor legii, la finele anului trecut, chiar de un coleg de partid (PNL) al sefului administratiei, care este consilier local. „Am fãcut, în 2007, prin luna decembrie, o sesizare cãtre Politie, deoarece am constatat o serie de nereguli în ceea ce priveste realizarea proiectului pentru canalizarea comunei. Am cerut sã fie verificate documentele si situatia din teren. Se spune cã reteaua de canalizare este functionalã, dar mie îmi spun oamenii cã ar vrea sã se branseze si nu pot. Am primit telefonic vestea de la Politie cã ancheta va fi continuatã de cãtre DNA. ÃŽntr-adevãr, sînt coleg de partid cu domnul primar care, însã, a venit de la o altã formatiune politicã“, a afirmat Dumitru Rusu.
Cele mai mari presupuse nereguli în derularea programului SAPARD de la Horia s-ar referi, în primul rînd, la un generator electrogen de la statia de epurare, pe malul Siretului, care ar figura ca si achizitionat, dar care de fapt n-ar exista. Valoarea utilajului în cauzã este de 600 milioane de lei vechi. În plus, organele de anchetã trebuie sã verifice si asfaltarea, pe circa 700 de metri, a strãzii din zona sensului giratoriu, dupã încheierea sãpãturilor si dacã pompele care împing apa din gurile de canal existã cu adevãrat. Un alt posibil aspect ilegal se referã la semnarea receptiei lucrãrilor în anul 2004, alimentarea instalatiilor cu energie electricã fiind fãcutã abia în 2006. De mentionat cã este vorba despre un proiect în valoare totalã de 40 miliarde de lei vechi, aprobat în 2002 si finalizat cu doi ani mai tîrziu.

Campanie electoralã „murdarã“?

Surse neoficiale au afirmat cã valoarea prejudiciului s-ar cifra undeva în jurul a trei miliarde de lei vechi. De altfel, si conducerea Politiei a confirmat ancheta în acest caz. „Au fost efectuate o serie de verificãri în ceea ce priveste proiectul pentru canalizarea comunei Horia, de cãtre lucrãtorii Biroului de Investigare a Fraudelor de la Politia municipiului Roman. ÃŽn urma acestora, s-a stabilit cã DNA are competentã pentru solutionare. Astfel, lucrãtorii nostri si-au declinat competenta cãtre procurorii DNA Bacãu“, a declarat inspector Cãtãlina Bãdeanu, ofiter de relatii publice în cadrul Inspectoratului de Politie a Judetului Neamt.
Referitor la aceste aspecte, Vasile Baciu, primarul comunei Horia, a declarat cã situatia ar fi rezultatul unei campanii electorale începute prea devreme. „Toate acestea sînt numai urmãrile luptei politice. Stiu despre plîngere si mai ales cã a fost fãcutã de un coleg de partid, consilier local la noi la comunã. Au fost la noi la primãrie controale de la Politia Roman si a trebuit sã predãm documentatiile proiectului cu toate actele aferente. S-a mers si pe teren, de la începutul si pînã la capãtul investitiei, la statia de epurare. Acum, eu nu stiam nimic despre DNA, cã ar fi preluat cazul. Mai mult decît atît, nu mi s-au adus la cunostintã nici un fel de acuzatii. Reteaua de canalizare este functionalã, iar cei care vor sã se cupleze pot face asta. Ar fi o problemã numai în ceea ce priveste operatorul, noi optînd sã fim inclusi în «Aqua» Neamt“, a precizat primarul comunei Horia.

Articol afisat de 2436 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective