Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alegerile la Roman, ba filmate, ba fotografiate

Alegerile la Roman, ba filmate, ba fotografiate

• presedintii sectiilor de votare s-au plîns de lipsa tusierelor si de tusul de proastã calitate • altora nu le-a convenit cã se filma în sectiile de votare • un romascan a fost surprins fãcînd fotografii în cabina de vot si a fost amendat •

Biroul Electoral de Circumscriptie Roman a fost asaltat telefonic de presedintii de sectii de votare, încã de la primele ore ale diminetii, acestia sesizînd nenumãrate nereguli în organizarea scrutinului. „Pînã la deschiderea sectiilor, telefoanele au sunat non-stop. Cele mai multe plîngeri au vizat lipsa tusierelor si calitatea slabã a tusului, care permitea stampilarea numai pe trei dintre cele patru buletine. Toate acestea au tinut, însã, de Prefectura Neamt. ÃŽn jurul orei 11, masinile primãriei au mers prin toate sectiile si au suplinit tusierele. ÃŽn functie de necesar, presedintii sectiilor au dreptul de a pune si în cabinele de vot cîte o tusierã“, a spus Cristian Bîrjoveanu, presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie (BEC) Roman.
O altã sesizare, venitã din partea PSD, a vizat faptul cã douã masini - un Matiz cu numãrul de înmatriculare NT 06 NJN, si o dubitã, cu numãrul de înmatriculare NT 20 MER, ambele cu însemnele PNL, au circulat prin zona sectiilor de votare, desi legea le interzice acest lucru. Biroul Electoral a decis cã nu are competente în rezolvarea reclamatiei si a transmis plîngerea mai departe cãtre Politie, care a declansat o anchetã. O altã petitie a vizat filmarea în sectiile de votare. Cetãtenii si presedintii sectiilor au sesizat BEC cu privire la faptul cã în fiecare sectie se filmeazã. „Legea nu face nici un fel de mentiune cu privire la filmarea în sectiile de votare. Biroul a decis sã nu intervinã, atît timp cît nu este afectat secretul votului“, a mai afirmat Cristian Bîrjoveanu. O asemenea situatie s-a înregistrat la Sectia nr. 39, pe strada Profesor Dumitru Mãrtinas, amplasatã la Colegiul Tehnic „Danubiana“. Aici, cu începere de la ora 16.30, a fost sistatã votarea, dupã ce un membru al comisiei, reprezentant al PSD, a contestat prezenta în incinta spatiului a unui cameraman, „tocmit“ la solicitarea candidatilor PNL la Primãria si Consiliul Local Roman. Asa se face cã, timp de aproximativ o jumãtate de orã, locatarii din „Satul Olimpic“ si cei din zona Coloniei „Danubiana“ nu au avut unde vota.Presedintele comisiei, Vasile Nica, nu a putut face altceva decît sã aplice prevederile în vigoare în acest sens. ÃŽn cele din urmã, s-a ajuns la concluzia cã respectivul cameraman îsi poate desfãsura în continuare activitatea pentru care este plãtit, cu o singurã conditie - de altfel impusã de la început, în momentul emiterii acreditãrii - de a nu influenta în nici un fel procesul electoral.

Cu aparatul foto în cabina de vot

La Sectia de votare nr. 11, de pe strada Pãcii, din sediul fostului Dispensar comunitar, a fost suplimentat efectivul de forte de ordine, membrii comisiei dorind sã se asigure cã nu vor fi probleme. Asta dupã ce mai multe persoane au afirmat cã în apropiere au fost aruncate materiale electorale, aspect neconfirmat oficial.
Un alt incident s-a înregistrat în jurul orelor amiezii, la sectia situatã în incinta Grãdinitei cu Program Prelungit nr. 6, de pe strada Roman Vodã. Dornic de o „amintire“, un cetãtean a intrat în cabinã cu tot cu aparatul foto si a încercat sã pozeze buletinul electoral. Acesta a apãsat butonul declansator dar, „ghinion“, a uitat sã seteze oprirea blitzului, care l-a dat de gol. Imediat, A.P., în vîrstã de 39 de ani, a fost luat la întrebãri de cãtre fortele de ordine, la solicitarea membrilor comisiei, acestuia fiindu-i puse în vedere prevederile legale în acest sens, de altfel afisate cu litere „de-o schioapã“ si pe ferestrele sectiei. Romascanul urma sã fie amendat, cuantumul sanctiunii fiind cuprins între 1.400 si 2.000 RON.
Pentru pacientii de la Spitalul Municipal de Urgentã Roman, a fost pusã la dispozitie o urnã mobilã, de care au beneficiat cele 19 persoane internate în cadrul Sectiei Antestezie-Terapie Intensivã.
Pentru 20 de sectii de vot din Roman, firma Pragma Consulting din Iasi a solicitat BEC acceptul de a realiza un sondaj de tip „exit poll“. „Noi am fost informati si firma are voie sã facã acest sondaj, cu conditia ca el sã nu afecteze votul si sã fie fãcut la iesirea de la urne. Reprezentantii firmei nu au voie sã facã public rezultatul înainte de ora 21, cînd se închide procesul electoral“, a mai precizat presedintele BEC.

Articol afisat de 3078 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Claudia MATEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective