Nitritii, un pericol real pentru sugari
• prepararea hranei pentru sugari cu apa din fîntîni poate duce la insuficientã respiratorie • medicii pediatri recomandã apa din fîntînile verificate bacteriologic • Medicii pediatri avertizeazã populatia asupra consumului de apã din fîntîni care, din cauza ploilor si inundatiilor, reprezintã un real pericol mai ales pentru sugari. Trebuie evitatã prepararea laptelui praf cu apa din fîntîni. Primele simptome care indicã intoxicatia cu nitriti le reprezintã albãstrirea tegumentelor. Nedepistate la timp, intoxicatiile cu nitriti si nitrati pot duce la insuficienta respiratorie si circulatorie a sugarilor, producînd chiar decesul.
„Pãrintii trebuie sã stie cã nu trebuie sã dea sugarilor apã din fîntînile neverificate chimic si bacteriologic. Acestia trebuie sã foloseascã fie apã mineralã, fie apã platã. Chiar dacã vor sã fiarbã apa provenitã din fîntîni, nitratii si nitritii nu sînt distrusi, ci dimpotrivã, concentratia acestora creste. Dacã nu se intervine la timp si copiii nu sînt internati, se poate ajunge chiar la decesul sugarilor. Semnul dominant al bolii este cianozarea generalizatã a tegumentelor, dupã care pot apãrea insuficienta respiratorie, starea copilului agravîndu-se. La primele semne de boalã, copiii trebuie adusi de urgentã, la spital, la Sectia Pediatrie“, a declarat doctor Ioan Chereji, medic sef al Sectiei Pediatrie.
Acesta a mai precizat cã dacã pãrintii nu au posibilitatea sã dea sugarilor apã platã, atunci apa de consum trebuie sã provinã dintr-o fîntînã unde s-au fãcut analizele chimice si bacteriologice, care este în limitele potabilitãtii. În general, în mediul rural se foloseste apã din surse neverificate. Prin clorinare si prin fierbere nu se distrug nitritii si nitratii din apã. Seful Sectiei pediatrie, Ioan Chereji, a mai mentionat cã ultimele cazuri de copii intoxicati cu nitriti au fost înregistrate la începutul verii. Medicii avertizeazã populatia din mediul rural sã evite sã dea sugarilor hranã preparatã cu apã din fîntînile care nu sînt verificate chimic si bacteriologic.
|