Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Septembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Acțiunea „Gaterul“ și jaful în regim silvic

Calamitățile diluviene rezultate în urma potopului de ape din acest an nu au reușit decît parțial să deschidă ochii națiunii asupra nesăbuinței și rapacității prea-proaspeților reîmproprietăriți cu fond forestier, dar și asupra comportamentului feudal al Regiei Naționale a Pădurilor, în ce privește modul cum aceasta înțelege să gestioneze tăierile forestiere. Sub aparența unei rigurozități privind reglementarea exploatării pădurilor în regim silvic, se ascunde una din cele mai oneroase afaceri, ridicată la rang de jaf național, a cărei efecte imediate au fost dezgolirea munților și apariția peste noapte a unei caste de „baroni ai lemnului“, plasați aleator prin satele și orașele montane. Cum în junglă orice stîrv devine imediat ținta devoratorilor carnivori, în România pădurea a devenit pradă ușoară pentru „devoratorii forestieri“, o nouă specie apărută după 1990, cînd orice regulă de protecție a fondului forestier a fost taxată ca fiind „comunistă“ și, pe cale de consecință, desființată.
Pădurea a ajuns locul de agrement al bezmeticilor cu drujbe pe umăr, unde se taie în devălmășie, sub privirile suspect de îngăduitoare ale pădurarilor, care supraveghează totdeauna locul după ce a ajuns în faza de cioate.
După tăiere, urmează al doilea val, în care tractoarele intră și scot lemnul la margine, lăsînd pădurea devastată, ca după cataclism, cu răni adînci de hogașe oribile, definite pompos „drumuri forestiere“, pentru care se înghit sume astronomice din taxa de peisaj.
Ca după orice prăpăd, locul rămîne pustiu, și de viețuitoare, și de vegetație, pentru ca la prima ploaie mai serioasă totul să o ia la vale.
În liniștea care se lasă după trecerea „devoratorilor forestieri“, se mai aud doar bocăniturile din vale, de la cabanele faraonice pe care și le construiesc funcționarii silvici ai Romsilvei.
În timp ce ochiul selectiv al silvicultorilor scrutează pădurea pentru a depista noi parchete de scarificat, „baronii forestieri“ își dirijează convoaiele de bușteni către gatere sau export, atenți la telemobile, pe unde vor fi informați despre noi licitații de masă lemnoasă.
Aceasta este în mare imaginea a ceea ce înseamnă „exploatarea pădurilor în regim silvic“ în România.
Jaful forestier post-revoluționar nu este cu nimic mai prejos decît cel antebelic, cînd, cu ocazia faimoaselor „curbe de sacrificiu“ impuse de criza din '29-'33, lucrătorii silvici au fost singurii care au acceptat să lucreze fără salariu.
Calamitățile cauzate de ploile abundente din acest an sînt, în mare măsură, consecința defrișărilor forestiere realizate fără nici o noimă în ultimii ani. Pătrunsă de importanța justificării pagubelor imense produse de alunecările de teren și inundații, actuala putere, a inițiat faimoasa Acțiune „Gaterul“, pe al cărei efect de sonorizare și imagine mediatică, ministrul pădurilor, Gheorghe Flutur, contează foarte mult. Domnul Flutur, gureș de altfel, vrea astfel să convingă națiunea că, dacă controlează ce se întîmplă, prin vale, pe la gatere, ne poate convinge că astfel deține controlul și asupra a ceea ce se întîmplă mai la deal, în pădure.
Sper să nu fim luați de imbecili, pentru că problema în discuție, privind jaful forestier, are trimiteri exprese la exploatarea forestieră și nu la prelucrarea lemnului, care este doar efectul. În premieră mondială, Romsilva caută să rezolve cauza amendînd efectul.
Acțiunea „Gaterul“, în ce privește dezastrul fondului forestier, care dă semne de accentuare, nu este decît o perdea de fum declanșată de actualii șefi ai Romsilva, în frunte cu ministrul respectiv, pentru a nu se extinde anchetele în zona exploatării pădurilor. Există un mare interes, acela de a nu deranja cu nimic pe „devoratorii forestieri“, care rezistă sub toate regimurile, aceștia neavînd o culoare politică definită.
Nici domnul ministru Flutur nu are interes să se extindă anchetele în pădure, el personal avînd dosare penale privind devastarea Codrilor Bucovinei, încă de pe vremea cînd lucra la Direcția Silvică Suceava.
Așa că este mai bine să controlăm gaterele, dă bine la imagine, mai ales că și aici sînt suficiente probleme care frizează penalul.
Reglementările în vigoare au stabilit că pentru a face exploatare forestieră (cod CAEN 0201), un agent economic trebuie să dețină autorizație eliberată de Romsilva. De asemenea, dacă un agent economic vrea să se ocupe de prelucrarea lemnului (cod CAEN 2010) trebuie să aibă autorizație emisă de aceeași autoritate.
În fiecare caz în parte, fiind activități cu impact semnificativ asupra mediului, agentul economic trebuie să dețină și o autorizație de mediu, eliberată de Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, pentru fiecare parchet.
Revenind la exploatarea forestieră, în județul Neamț nu s-a emis nici o autorizație de mediu, dar pădurea se taie într-o veselie sub oblăduirea Direcției Silvice, care habar nu are de o asemenea reglementare.
La orice licitație de masă lemnoasă aflăm cu surprindere că Direcția Silvică Neamț nu pretinde ca agentul economic (care poate fi și nea Gheorghe!) să fie autorizat pentru exploatarea forestieră și să aibă autorizație de mediu. Dar dacă agentul economic dovedește pe cuvînt că are o cioarsă de gater sau o rablă de circular, i se dă pădurea pe mînă pentru hăcuire în regim silvic.
Pentru a demonstra că stă călare pe situație, de la Ministerul Agriculturii și Pădurilor a pornit în avalanșă Acțiunea „Gaterul“, care nu are nici o tangență cu toate aceste aspecte.
Este bună și acțiunea asta cu gaterele, dar pentru o cu totul altă cauză. În Neamț sînt înregistrate la Registrul Comerțului, pînă în iulie, 492 de societăți autorizate pe puncte de lucru, pentru prelucrarea primară a lemnului (cu gatere, circulare și alte beschii împrumutate peste gard).
Și în acest caz, doar circa 200 de agenți au autorizații de mediu. În schimb, toți taie bușteanul, cu ce pot, în orice condiții, bani să iasă. Iar zonele respective sînt sufocate de munți de rumeguș, care poluează terenuri și ape. Garda de Mediu, Agenția de Mediu, Apele Române sînt autorități pe care problema rumegușului nu le creează insomnii. Există o hotărîre de guvern care impune „gateriștilor“ să țină o evidență strictă asupra modului cum se face valorificarea rumegușului obținut, dar problema este scăpată total din mînă. Acesta poate fi rostul Acțiunii „Gaterul“.
Dar să trîmbițezi, cu surle și tobe, că prin Acțiunea „Gaterul“ se urmărește eradicarea jafului PSD de prin pădurile patriei este o imbecilitate fără cusur, care dovedește că, în ce privește problema în discuție, rămîne vacă de muls pentru actuala Putere.

Articol afisat de 1259 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective