Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Acþiunea „Gaterul“ ºi jaful în regim silvic

Calamitãþile diluviene rezultate în urma potopului de ape din acest an nu au reuºit decît parþial sã deschidã ochii naþiunii asupra nesãbuinþei ºi rapacitãþii prea-proaspeþilor reîmproprietãriþi cu fond forestier, dar ºi asupra comportamentului feudal al Regiei Naþionale a Pãdurilor, în ce priveºte modul cum aceasta înþelege sã gestioneze tãierile forestiere. Sub aparenþa unei rigurozitãþi privind reglementarea exploatãrii pãdurilor în regim silvic, se ascunde una din cele mai oneroase afaceri, ridicatã la rang de jaf naþional, a cãrei efecte imediate au fost dezgolirea munþilor ºi apariþia peste noapte a unei caste de „baroni ai lemnului“, plasaþi aleator prin satele ºi oraºele montane. Cum în junglã orice stîrv devine imediat þinta devoratorilor carnivori, în România pãdurea a devenit pradã uºoarã pentru „devoratorii forestieri“, o nouã specie apãrutã dupã 1990, cînd orice regulã de protecþie a fondului forestier a fost taxatã ca fiind „comunistã“ ºi, pe cale de consecinþã, desfiinþatã.
Pãdurea a ajuns locul de agrement al bezmeticilor cu drujbe pe umãr, unde se taie în devãlmãºie, sub privirile suspect de îngãduitoare ale pãdurarilor, care supravegheazã totdeauna locul dupã ce a ajuns în faza de cioate.
Dupã tãiere, urmeazã al doilea val, în care tractoarele intrã ºi scot lemnul la margine, lãsînd pãdurea devastatã, ca dupã cataclism, cu rãni adînci de hogaºe oribile, definite pompos „drumuri forestiere“, pentru care se înghit sume astronomice din taxa de peisaj.
Ca dupã orice prãpãd, locul rãmîne pustiu, ºi de vieþuitoare, ºi de vegetaþie, pentru ca la prima ploaie mai serioasã totul sã o ia la vale.
ÃŽn liniºtea care se lasã dupã trecerea „devoratorilor forestieri“, se mai aud doar bocãniturile din vale, de la cabanele faraonice pe care ºi le construiesc funcþionarii silvici ai Romsilvei.
ÃŽn timp ce ochiul selectiv al silvicultorilor scruteazã pãdurea pentru a depista noi parchete de scarificat, „baronii forestieri“ îºi dirijeazã convoaiele de buºteni cãtre gatere sau export, atenþi la telemobile, pe unde vor fi informaþi despre noi licitaþii de masã lemnoasã.
Aceasta este în mare imaginea a ceea ce înseamnã „exploatarea pãdurilor în regim silvic“ în România.
Jaful forestier post-revoluþionar nu este cu nimic mai prejos decît cel antebelic, cînd, cu ocazia faimoaselor „curbe de sacrificiu“ impuse de criza din '29-'33, lucrãtorii silvici au fost singurii care au acceptat sã lucreze fãrã salariu.
Calamitãþile cauzate de ploile abundente din acest an sînt, în mare mãsurã, consecinþa defriºãrilor forestiere realizate fãrã nici o noimã în ultimii ani. Pãtrunsã de importanþa justificãrii pagubelor imense produse de alunecãrile de teren ºi inundaþii, actuala putere, a iniþiat faimoasa Acþiune „Gaterul“, pe al cãrei efect de sonorizare ºi imagine mediaticã, ministrul pãdurilor, Gheorghe Flutur, conteazã foarte mult. Domnul Flutur, gureº de altfel, vrea astfel sã convingã naþiunea cã, dacã controleazã ce se întîmplã, prin vale, pe la gatere, ne poate convinge cã astfel deþine controlul ºi asupra a ceea ce se întîmplã mai la deal, în pãdure.
Sper sã nu fim luaþi de imbecili, pentru cã problema în discuþie, privind jaful forestier, are trimiteri exprese la exploatarea forestierã ºi nu la prelucrarea lemnului, care este doar efectul. În premierã mondialã, Romsilva cautã sã rezolve cauza amendînd efectul.
Acþiunea „Gaterul“, în ce priveºte dezastrul fondului forestier, care dã semne de accentuare, nu este decît o perdea de fum declanºatã de actualii ºefi ai Romsilva, în frunte cu ministrul respectiv, pentru a nu se extinde anchetele în zona exploatãrii pãdurilor. Existã un mare interes, acela de a nu deranja cu nimic pe „devoratorii forestieri“, care rezistã sub toate regimurile, aceºtia neavînd o culoare politicã definitã.
Nici domnul ministru Flutur nu are interes sã se extindã anchetele în pãdure, el personal avînd dosare penale privind devastarea Codrilor Bucovinei, încã de pe vremea cînd lucra la Direcþia Silvicã Suceava.
Aºa cã este mai bine sã controlãm gaterele, dã bine la imagine, mai ales cã ºi aici sînt suficiente probleme care frizeazã penalul.
Reglementãrile în vigoare au stabilit cã pentru a face exploatare forestierã (cod CAEN 0201), un agent economic trebuie sã deþinã autorizaþie eliberatã de Romsilva. De asemenea, dacã un agent economic vrea sã se ocupe de prelucrarea lemnului (cod CAEN 2010) trebuie sã aibã autorizaþie emisã de aceeaºi autoritate.
În fiecare caz în parte, fiind activitãþi cu impact semnificativ asupra mediului, agentul economic trebuie sã deþinã ºi o autorizaþie de mediu, eliberatã de Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor, pentru fiecare parchet.
Revenind la exploatarea forestierã, în judeþul Neamþ nu s-a emis nici o autorizaþie de mediu, dar pãdurea se taie într-o veselie sub oblãduirea Direcþiei Silvice, care habar nu are de o asemenea reglementare.
La orice licitaþie de masã lemnoasã aflãm cu surprindere cã Direcþia Silvicã Neamþ nu pretinde ca agentul economic (care poate fi ºi nea Gheorghe!) sã fie autorizat pentru exploatarea forestierã ºi sã aibã autorizaþie de mediu. Dar dacã agentul economic dovedeºte pe cuvînt cã are o cioarsã de gater sau o rablã de circular, i se dã pãdurea pe mînã pentru hãcuire în regim silvic.
Pentru a demonstra cã stã cãlare pe situaþie, de la Ministerul Agriculturii ºi Pãdurilor a pornit în avalanºã Acþiunea „Gaterul“, care nu are nici o tangenþã cu toate aceste aspecte.
Este bunã ºi acþiunea asta cu gaterele, dar pentru o cu totul altã cauzã. În Neamþ sînt înregistrate la Registrul Comerþului, pînã în iulie, 492 de societãþi autorizate pe puncte de lucru, pentru prelucrarea primarã a lemnului (cu gatere, circulare ºi alte beschii împrumutate peste gard).
ªi în acest caz, doar circa 200 de agenþi au autorizaþii de mediu. ÃŽn schimb, toþi taie buºteanul, cu ce pot, în orice condiþii, bani sã iasã. Iar zonele respective sînt sufocate de munþi de rumeguº, care polueazã terenuri ºi ape. Garda de Mediu, Agenþia de Mediu, Apele Române sînt autoritãþi pe care problema rumeguºului nu le creeazã insomnii. Existã o hotãrîre de guvern care impune „gateriºtilor“ sã þinã o evidenþã strictã asupra modului cum se face valorificarea rumeguºului obþinut, dar problema este scãpatã total din mînã. Acesta poate fi rostul Acþiunii „Gaterul“.
Dar sã trîmbiþezi, cu surle ºi tobe, cã prin Acþiunea „Gaterul“ se urmãreºte eradicarea jafului PSD de prin pãdurile patriei este o imbecilitate fãrã cusur, care dovedeºte cã, în ce priveºte problema în discuþie, rãmîne vacã de muls pentru actuala Putere.

Articol afisat de 1645 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective