Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un blestem la orizont!

Dupã ce au lovit încã o datã România, ploile ºi apele interioare i-au jucat o festã neaºteptatã Expertului în ape exterioare ºi mult mai sãrate aflat în fruntea þãrii. ªi asta tocmai cînd încordarea muºchilor sãi fãcea sã tremure Constituþia, Parlamentul ºi clasa politicã, spre relaxarea austriecilor de la Petrom, care nu înþeleg ºi pace de ce preþul benzinei la pompã nu era tulburat de nimeni cîtã vreme compania a fost în proprietatea statului român. Bãsescu, aºadar, a fost nevoit sã amîne consultãrile politice atît de trîmbiþate, cu partidele parlamentare, din cauza inundaþiilor. Dar nu le-a amînat de tot, fiindcã liberalii i-au fãcut un pustiu de bine ºi l-au vizitat vineri dimineaþã, la Cotroceni, nu pe malul vreunui lac prea plin sau pe sub vreun pod intrat în folclorul contemporan. Ce-a urmat la întîlnire a fost, cum se zice, o aplicaþie de manual. Delegaþia PNL i-a prezentat Matrozului ceea ce ar fi trebuit sã ºtie de multã vreme, doar au fost parteneri de Alianþã: construcþia parlamentarã reformatoare, pe care o susþin constant liberalii, este una de tip bicameral. Pînã ºi în acestã rubricã am avut ocazia sã prezint idei din proiectul liberal care mizeazã pe votul uninominal, pe reducerea numãrului de parlamentari, pe stabilirea clarã a atribuþiilor ºi diferenþierea lor, între cele douã camere ale Legislativului, astfel încît Senatul sã devinã cu adevãrat o Camerã Superioarã, cu puteri de cenzurã. N-am sã intru acum în detaliile proiectului; e treaba lor sã-ºi promoveze „marfa“. ÃŽnsã, în afarã de varianta în care vreun zgubilitic de atentator a resetat memoria prezidenþialã, tare nu-mi vine a crede cã Bãsescu nu ºtia ce-i vor spune fruntaºii PNL.
Cît priveºte revizuirea Constituþiei, provocatorii de insomnii prezidenþiale - dacã tot se îndepãrteazã, pe zi ce trece, de zgomotosul partid prezidenþial monotrandafir (la noi) ºi popular (la curþile europene) - i-au spus ce auzise ºi portarul de la sediul central al PNL: „Dupã aderarea la Uniunea Europeanã!“ Fãrã hãhãieli ºi alte invenþii generatoare de bãºcãlie, liberalii au administrat totodatã o corecþie elegantã ºi tot mai agitatului ºi guralivului de Boc. Chiulul tras de pediºti la ultima întîlnire cu premierul CPT n-a fost chiar o declaraþie de rãzboi, dar nici atitudine de parteneri civilizaþi de guvernare nu era. Ca primar al Clujului, nu este exclus ca Emil Boc sã fie complexat de Gheorghe Funar, în plan politico-administrativ ºi mediatic, dar nu vãd de ce ar trebui sã-ºi facã numãrul în faþa noastrã.
Apoi, partitura pe care o interpreteazã în Alianþã, oricît s-ar da peste cap, nu este decît un jalnic remake dupã rolul de succes al lui Bãsescu la vremea guvernãrii CDR. În plus, PNL nu e PNÞ-CD. Slalomul pe care îl are PNL de fãcut în perioada urmãtoare nu e deloc uºor. ªanse s-o scoatã la capãt încã au, trecînd ºi peste ºmecheriile unui vrãjitor cunoscut de toatã lumea, care ba schimbã parcursul, ba mutã porþile (sau jaloanele, sau gardurile) dupã ce s-a dat startul. Întîmplarea de vineri dimineaþã vine sã arate cã liberalii au resurse sã ia vrãjitorul la scuturat ºi sã punã ei porþile (sau jaloanele, sau gardurile) acolo unde erau.
E un semnal încurajator, dar nu-i suficient. Fie cã zicem semne, fie cã zicem semnale, nu cu ele trãim. Pînã acum, Coaliþia aflatã la Guvernare n-a confirmat mai nimic. Despre cum funcþioneazã, ce sã mai zicem? În condiþiile în care Partidul Democrat vorbeºte cu gura Matrozului, PNL þine evidenþa pierderilor de procente de încredere, UDMR ºi Partidul Conservator trãiesc cu spaima pragului electoral, iar românul achitã facturile, liberalii sînt... condamnaþi sã treacã de la semne ºi semnale la fapte. Doar nu sînt PNÞ-CD! ªi, dacã pentru a salva ceva din guvernarea asta spre nicãieri s-ar putea sã fie destul de tîrziu, mãcar din alte douã motive n-ar trebui sã stea pe gînduri. Primul se referã strict la soarta lor politicã, de partid care ani la rînd vorbea de unificare... prin divizare. Al doilea þine de soarta noastrã, a românilor: dacã ºi liberalii se duc de rîpã, ajung sã ne conducã FSN-iºtii ºi urmaºii lor! Cine nu crede e liber sã fie atent la socoteli. Aºa cum unii fãceau maºini de cusut ºi, cînd le asamblau, tot mitraliere ieºeau, aºa ºi cu FSN-iºtii. Cui nu-i ies socotelile, mai are o ºansã: sã se întrebe ce-l mînã-n luptã din nou pe Petre Roman - mai curat, mai uscat, la fel de zîmbitor, la braþ cu acelaºi Ion Iliescu. Astãzi, nimic despre poliþa pe care Roman o are de plãtit lui Bãsescu. E de-ajuns blestemul cu Frontul Salvãrii Naþionale.

Articol afisat de 1741 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective