Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Observatori români la Parlamentul European

Parlamentul European primeºte, începînd de luni, 53 de observatori din România ºi Bulgaria. Dar Partidul Popular - cel mai mare grup din Parlament - se plînge deja cã venirea lor va pune la grea încercare legislativul european.

Primire cãlduroasã
Cei 35 de observatori români ºi 18 bulgari vor fi primiþi luni la Strasbourg cu discursuri, un concert ºi chiar o recepþie cu mîncare ºi bãuturã ca de-acasã. Diurna e ºi ea generoasã - 262 de euro pe zi - cît primeºte un europarlamentar, dar practic dublul salariului mediu din cele douã þãri, plus cheltuieile de transport. În schimb, trebuie sã se familiarizeze cu modul de lucru adesea complicat al legislativului european, precum ºi cu cei 732 de colegi din þãrile care sînt deja membre ale Uniunii Europene.
Observatorii pot asculta lucrãrile, dar nu pot lua cuvîntul în plenare. De asemenea, vor trebui sã pãrãseascã sala Parlamentului European, numitã hemiciclu, în timpul voturilor.

Aglomeraþie
Nu numai pentru a nu fi tentaþi sã apese vreun buton, dar ºi pentru cã sala riscã sã devina neîncãpãtoare. În sfîrºit, ei vor trebui sã împartã birourile din lipsã de spaþiu. Bob Fitzhenry, purtãtorul de cuvînt al creºtin-democraþilor din Partidul Popular European, se plînge de toate aceste lipsuri. În plus, spune el, avem dificultãþi considerabile în a gãsi interpretaþi pentru deputaþii români ºi bulgari la reuniunile diverselor comisii ºi în plenarã.

„Amînare“
Creºtin democraþii, dintre care mulþi ar dori amînarea aderare României ºi Bulgariei, au încercat sã amîne primirea observatorilor. Pînã la urmã însã preºedintele parlamentului, susþinut de liebrali, socialiºti ºi ecologiºti, au argumentat ca întîrzierea ar trimite un semnal greºit celor douã þãri, descurajînd reformele. Observatorii vor trebui deci sa se decurce fara interpreti la majoritatea sedinþelor, prefecþionîndu-ºi cunoºtinþele într-una sau alta din cele 20 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.
Ei vor trebui sã se decidã sãptãmîna viitoare ºi la ce grupuri parlamenteare vor sã adere. Cei mai mulþi observatori români, cei 12 membri PSD, se îndreaptã cãtre grupul socialist; 9 cãtre creºtin-democraþi – proveniþi de la PD, UDMR ºi minoritãþile naþionale, iar 7 cãtre liberali.
Nu e clar unde se vor înscrie reprezentanþii Partidului România Mare ºi ai Partidului Conservator, care n-au primit avizul pozitiv al Partidului Popular European la care rîvneau.

Articol afisat de 1346 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective