Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 5 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Schimbarea modificãrii la ieºirea din þarã

• ordinul privind condiþiile ieºirii din þarã va fi revizuit • România renunþã la a mai solicita, la ieºirea din þara, documente justificative cetãþenilor care cãlãtoresc în alte state decît cele aparþinînd Spaþiului Schengen •

Documentul privind condiþiile de ieºire din þarã, intrat în vigoare la 1 octombrie, va fi revizuit dupã ce, marþi, ministrul român al administraþiei ºi internelor ºi omologul sãu ungar au convenit asupra unui protocol potrivit cãruia actele justificative rãmîn obligatorii doar pentru Spaþiul Schenge
Ministerul Administraþiei ºi Internelor a anunþat cã miniºtrii Vasile Balga ºi Monika Lamperth au convenit, în cursul unei convorbiri telefonice purtate în cursul dimineþii de marþi, ca Poliþiile de frontierã din cele douã þãri sã semneze un protocol de colaborare, în vederea împiedicãrii migraþiei ilegale în Spaþiul Schengen.
Acest protocol de colaborare, care va fi semnat în aceeaºi zi, va permite României sã renunþe la a mai solicita, la ieºirea din þarã, documente justificative cetãþenilor care cãlãtoresc în alte state decît cele aparþinînd Spaþiului Schengen.
Ca urmare, Ordinul ministrului administraþiei ºi internelor numãrul 820/2005 va fi revizuit, iar cetãþenilor care se deplaseazã în alte state decît cele din Spaþiul Schengen nu li se vor mai solicita la trecerea frontierei documente justificative privind scopul ºi condiþiile cãlãtoriei.
Potrivit MAI, Ordinul ministrului administraþiei ºi internelor va fi revizuit ºi urma sã fie fi trimis, tot marþi, spre publicare la Monitorul Oficial al României.
Pînã în prezent, eliminarea acestei condiþii nu era posibilã, întrucît un cetãþean care declara la punctul de trecere a frontierei cã urmeazã sã cãlãtoreascã în Ungaria avea posibilitatea sã ajungã în oricare din statele Uniunii Europene.

Simplificare pentru þãrile din ultimul val
Noile reguli vor simplifica mult formalitãþile de trecere a frontierei pentru cetãþenii care doresc sã cãlãtoreascã în statele care au aderat la Uniunea Europeanã în ultimul val, a apreciat ministrul administraþiei ºi internelor, Vasile Blaga. „Pentru a nu pune piedici inutile liberei circulaþii a persoanelor, vom cere ca documentele justificative sã fie prezentate doar de cãtre persoanele care vor sã intre în Spaþiul Schengen“, a declarat prim-ministrul Cãlin Popescu Tãriceanu, tot marþi, într-o emisiune la Radio România.
Din Spaþiul Schengen nu fac parte Marea Britanie ºi Irlanda ºi nici cele zece þãri care au aderat la Uniunea Europeanã la 1 mai 2004, respectiv Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta ºi Cipru.
Premierul anunþa cã ºefii Poliþiilor de frontierã din România ºi Ungaria vor semna un protocol de colaborare care permite cetãþenilor din cele douã þãri sã intre pe teritoriul statului vecin fãrã documente justificative, inclusiv pentru cumpãrãturi.
„Facem legi permisive, dar este necesar ca ºi cetãþenii sã respecte regulile“, a afirmat Tãriceanu.

Mai puþini bani, mai multe acte
La 1 octombrie, a intrat în vigoare ordinul ministrului administraþiei ºi internelor privind documentele ºi cuantumul sumei minime în valutã pe care cetãþenii români trebuie sã le deþinã la ieºirea din þarã, atunci cînd cãlãtoresc în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte þãri pentru care nu este necesarã viza de intrare.
Suma minimã necesarã a fost redusã de la o sutã de euro la 30 de euro pentru fiecare zi, la care se adaugã o sumã fixã de 150 de euro pentru cheltuielile de transport pînã la destinaþie ºi retur. Noile reglementãri prevãd cã sînt necesare ºi documente sau invitaþii prin care trebuie sã se demonstreze cã toate cheltuielile de cãlãtorie au fost achitate.
Numãrul cetãþenilor cãrora nu li s-a permis trecerea frontierei în ultimele zile nu este mai mare decît în perioada anterioarã intrãrii în vigoare a ordinului. Astfel, în ultimele patru zile (perioada 1 octombrie - 4 octombrie, ora 8.00), din totalul cetãþenilor români care s-au prezentat la ieºirea din România - 42.336 de persoane - unui numãr de 5.433 de cetãþeni nu li s-a permis continuarea cãlãtoriei, ca urmare a nerespectãrii prevederilor legale, în condiþiile în care au existat zile în care numãrul cetãþenilor români întorºi de la graniþã a fost mult mai mare, ajungînd, în unele situaþii, pînã la 7.000-8.000 de persoane.
Principalul motiv pentru care cetãþenii în cauzã au fost împiedicaþi sã îºi continue cãlãtoria nu a fost lipsa documentelor, ci lipsa mijloacelor de întreþinere - 3.011 persoane nu posedau bani suficienþi - în condiþiile în care suma necesarã este mult mai micã de la începutul acestei luni (30 de euro pentru statele Uniunii Europene, ºi 20 de euro pentru celelalte state, faþã de 100 de euro, respectiv 50 de euro pînã la data de 1 octombrie).
Alte motive care au determinat nepermiterea ieºirii din þarã au fost urmãtoarele : 801 de persoane nu aveau asigurare medicalã, 631 nu deþineau bilet de cãlãtorie dus-întors sau echivalentul în valutã, ºapte nu aveau carte verde, iar 983 nu îndeplineau alte motive legale.

Articol afisat de 1858 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective