Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Profesori în stradã

Profesori în stradã

• bugetul învãþãmîntului pe 2006 i-a scos pe dascãli în stradã
• cîteva zeci de sindicaliºti au pichetat, ieri, sediul Prefecturii Neamþ, ca semn de protest faþã de bugetul insuficient alocat învãþãmîntului • se anunþã ºi o posibilã grevã generalã •

Cîteva zeci de profesori nemþeni au pichetat, ieri, sediul Prefecturii Neamþ, în cadrul acþiunilor de protest programate de Federaþia Sindicatelor Libere din Învãþãmînt (FSLI). Conducerea federaþiei a programat, ieri, pichetarea sediilor de prefecturi din toate judeþele þãrii. Ei ºi-au exprimat astfel nemulþumirea faþã de subfinanþarea învãþãmîntului, dat fiind cã bugetul propus pentru educaþie în anul 2006 este chiar mai mic decît cel de anul trecut. Ei au afirmat cã, dacã demersul lor nu va avea succes, nu vor ezita sã declanºeze greva generalã pînã la sfîrºitul lunii noiembrie. Sindicaliºtilor li s-a alãturat, formal, chiar ministrul educaþiei, Mircea Miclea, care ºi-a prezentat demisia ca semn al nemulþumirii faþã de procentul de numai 4,08% din Produsul Intern Brut (PIB) propus în cadrul proiectului prezentat Parlamentului spre aprobare.
„Nemulþumirile sînt ºi pentru cã salariile sînt mici, dar ºi pentru cã dotãrile din ºcoli sînt de pe vremea bunicii. Am 25 de ani vechime în învãþãmînt ºi gradul I, dar nu iau mai mult de 10 milioane lei pe lunã. Acum nici nu avem cãldurã, iar instrumentele pe care lucrãm sînt vechi de mai bine de 30 de ani, iar pe unele îmi aduc aminte cã am exersat ºi eu, în vremea cînd eram elev. Gestul ministrului Miclea de a-ºi prezenta demisia aratã cã avem dreptate, iar, dacã-i musai, atunci facem ºi grevã generalã“, a declarat un profesor de la Liceul de Artã „Victor Brauner“ Piatra Neamþ. Dascãlii nemþeni prezenþi la miting ºi-au exprimat, din nou, nemulþumirea faþã de salariile mici ºi lipsa de fonduri alocate pentru modernizarea ºcolilor, prezentînd reprezentanþilor Prefecturii un memoriu care va fi transmis, mai departe, la Bucureºti, reprezentanþilor Guvernului. Liderii sindicali au þinut sã sublinieze faptul cã demersurile sindicale nu vor avea efectul scontat în lipsa solidaritãþii, dat fiind cã prezenþa dascãlilor la acþiune a fost destul de modestã.
„Dacã nu existã solidaritate, atunci nici nu vom avea succes în acþiunile noastre. Cred cã nu toþi colegii noºtri sînt conºtienþi de pericolul pe care-l reprezintã descentralizarea învãþãmîntului, lucru dovedit de atitudinea lor pasivã. Nemulþumirile noastre mai sînt legate, în afarã de lipsa unei legi a salarizãrii pentru personalul din învãþãmînt, ºi de strategia de descentralizare, prin care se aruncã responsabilitãþile pe umerii administraþiei locale. Dacã guvernul nu revine la propuneri mai bune, vom începe întîi cu o grevã de avertisment de douã ore ºi, apoi, dat fiind cã începe negocierea contractului colectiv de muncã pe ramurã, vom putea declanºa greva generalã“, a declarat profesor Constantin Baroi, vicepreºedintele FSLI Neamþ.

Articol afisat de 1472 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective