Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Reporter la graniþa dintre Moldova ºi Transnistria

Reporter la graniþa dintre Moldova ºi Transnistria

• pentru cîteva zile, un ziarist de la Monitorul a simþit ce înseamnã sã fii român în apropiere de autointitulata republicã separatistã Transnistria

ÃŽn cadrul proiectului de colaborare tranfrontalierã moldo-românã a ziariºtilor din presa localã, un reporter al cotidianului „Monitorul de Neamþ“ a petrecut aproape o sãptãmînã în Republica Moldova, unde a colaborat pe linie profesionalã cu ziariºtii din þara vecinã.

Asociaþia Presei Independente, organizaþia care este „vinovatã“ de acest schimb de experienþã, a reuºit facã posibilã creionarea unei imagini a realitãþilor din fosta republicã sovieticã, în special a celor din oraºul Rezina, unde redactorul Monitorului ºi-a efectuat stagiul. Jurnalistului nemþean i-a fost sortit sã ajungã la sãptãmînalul independent regional „Cuvîntul“ din localitatea Rezina, oraº cu o populaþie de circa 17.000 de locuitori. Atît figureazã în scripte, pentru cã aproximativ 8.000 sînt plecaþi în alte þãri. Redacþia ziarului este la numai cîteva sute de metri de podul care traverseazã fluviul Nistru, apã care desparte Rezina de Rîbniþa, unul dintre cele mai mari oraºe din Transnistria. Podul, care a fost blocat în 1991 de separatiºtii transnistreni cu blocuri de ciment pentru aproape un an de zile, este trecut acum cu uºurinþã de cetãþenii moldoveni care merg cu treburi în Rîbniþa, dar aproape niciodatã de românii care trec pe acolo. Adicã de cei care au paºapoarte româneºti. Reporterului de la Monitorul i s-a recomandat sã nu treacã graniþa sub nici o formã deoarece probleme puteau apãrea imediat la verificarea paºaportului pe care scria numele þãrii - România. Curiozitatea reportericeascã l-a împins pe ziaristul român sã meargã totuºi pînã aproape de graniþã, unde a vãzut grãniceri înarmaþi care au ridicat bariera în faþa maºinii care s-a oprit la numai doi metri de intrare. „Vrei sã vezi un kalash în chiept, du-te ºi încearcã sã treci“, i-a spus rîzînd Avacum, ºoferul maºinii cu care venise ziaristul de la Monitorul.

Cetãþenii din Rezina povestesc cã, în 91-92, mulþi dintre cetãþenii moldoveni aflaþi în Transnistria, în oraºele Dubãsari, Tighina sau Tiraspol ºi pe al cãror paºaport scria cã sînt cetãþeni români ºi nu moldoveni au fost maltrataþi pentru acest lucru. Ura separatiºtilor pentru români continuã ºi în acest moment, mãrturie fiind „vizitele“ pe care le fac unii rîbniþeni la Rezina ºi care de multe ori se terminã cu moldoveni morþi, înjunghiaþi sau tîlhãriþi. Jafuri în toiul zilei se petrec ºi în piaþa din Rîbniþa, unde tinerii moldoveni trebuie sã meargã în grupuri foarte mari sau numai cu pãrinþii pentru a scãpa nebãtuþi sau cu banii în buzunare.

„Cuvîntul“, unul dintre puþinele ziare care au criticat actuala sau fostele guvernãri, este condus de Tudor Iaºcenco, care la 1 ianuarie 1996 a fondat primul ziar independent din Moldova, dupã ce a fost dat afarã de la ziarul partidului. De atunci, chiar dacã a fost criticat de autoritãþi ºi lãudat de oamenii de presã, Iaºcenco a continuat munca, iar acum se pot vedea ºi rezultatele - premii, atît pentru ziarul pe care îl conduce, cît ºi personale.

Cu bune cu rele, pentru moldovenii din Rezina viaþa merge înainte, iar redactorii de la „Cuvîntul“ îºi fac cît pot de bine munca de gazetar, scriu ºi vorbesc româneºte cu speranþa cã într-un viitor nu prea îndepãrtat ura cu care sînt priviþi va dispãrea. (FOTO: Reporterul de la Monitorul pe malul Nistrului, lîngã podul care face legãtura între Moldova ºi Transnistria)

Articol afisat de 1599 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective