Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Greva din învățămînt continuă

• protestul poate fi întrerupt doar dacă va fi emisă o hotărîre judecătorească în acest sens • Ministerul Educației a dat în judecată cele patru federații sindicale din învățămînt • sindicaliștii apreciază că jocul de-a greva poate fi prelungit la nesfîrșit •

Greva în învățămînt continuă pînă la noi ordine, conform deciziei liderilor federațiilor sindicale din învățămînt, întruniți în ședință ieri, la București. Aceștia au ținut cont de rezultatele referendumului inițiat în rîndurile membrilor de sindicat, la începutul acestei săptămîni, majoritatea dascălilor optînd pentru continuarea protestului pe termen nelimitat. Oferta guvernului i-a nemulțumit pe profesori, deși mulți dintre greviști au renunțat la protest și au intrat la ore.
Greva ar putea fi întreruptă doar dacă Ministerul Educației obține cîștig de cauză în acțiunea intentată în instanță, la sfîrșitul săptămînii trecute, celor patru federații sindicale, Federația „Alma Mater“, Federația Educației Naționale (FEN), Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt (FSLI) și Federația „Spiru Haret“. Liderii celor patru federații sindicale din învățămînt sînt așteptați astăzi la ședința programată în cadrul dosarului aflat pe rolul instanței Tribunalului București.
„Conform rezultatului referendumului inițiat în rîndul membrilor de sindicat, liderii celor patru federații sindicale din învățămînt au decis continuarea grevei. Într-adevăr, există o acțiune pe rolul instanței Tribunalului București, iar următoarea ședință este programată miercuri dimineață. Dacă se va emite o hotărîre judecătorească prin care se declară greva ilegală, atunci vom fi nevoiți să intrăm la ore. În același timp, toată această procedură durează, întîi se motivează și se redactează hotărîrea instanței, apoi se comunică, iar pentru asta poate să treacă și o săptămînă, așa că nu se întrerupe greva cu una cu două“, a declarat profesor Florin Florescu, președintele Sindicatului Liber din Învățămînt (SLI) Neamț.
Sindicaliștii apreciază că gestul guvernului nu rezolvă mare lucru, decît pe termen scurt, deoarece aceștia pot să inițieze o nouă grevă generală după ce respectă decizia instanței și intră la ore. Aceștia cred chiar că s-ar putea ajunge la un adevărat circ care s-ar prelungi la nesfîrșit dacă revendicările profesorilor nu vor fi satisfăcute. Ei sînt cu atît mai nemulțumiți cu cîte cred că oferta guvernului este foarte subțire, nefiind menționată în proiectul de buget înaintat parlamentului.
„E drept că vom fi nevoiți să intrăm la ore dacă instanța decide că greva e ilegală. După un timp, putem iar să intrăm în grevă, ei să o declare ilegală și iar să intrăm la ore, apoi tot așa, o să fie un bîlci întreg. Dacă nici nu ne iau în serios, atunci putem să ne jucăm tot timpul în acest mod. Practic, colegii noștri apreciază că nu s-a obținut nimic din partea Guvernului. Procentul suplimentar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), alocat chipurile pentru investiții, reprezintă praful de pe tobă pentru că nici nu e trecut în proiectul de buget înaintat parlamentului. Ca să nu mai spunem că realizarea de proiecte pentru modernizare este complicată pentru că e nevoie și de contribuția primăriilor, așa că s-ar putea găsi ușor argumente pentru ca acești bani să nu se mai dea“, a declarat profesor Gabriel Ploscă, vicepreședintele SLI Neamț.
Dascălilor li s-a promis doar o creștere salarială de 8%, în două etape, de la 1 ianuarie și 1 octombrie 2006, dar și recuperarea pierderilor rezultate prin calculul greșit al salariilor în perioada 2002-2004. În plus, Guvernul s-a angajat ca bugetul educației să crească de la 4% la 5% din PIB, fondurile suplimentare fiind exclusiv alocate investițiilor pentru modernizarea unităților de învățămînt și campusurilor. Greviștii au solicitat ca Guvernul că aloce 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru bugetul educației pe 2006, să elaboreze o lege a salarizării prin care salariile dascălilor să se dubleze pînă în 2007, să fie menținută titularizarea în învățămînt, să se acorde tichete de masă și un fond de carte de specialitate, în valoare de 200 euro.

Articol afisat de 1301 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUȚ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective