Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Greva din învãþãmînt continuã

• protestul poate fi întrerupt doar dacã va fi emisã o hotãrîre judecãtoreascã în acest sens • Ministerul Educaþiei a dat în judecatã cele patru federaþii sindicale din învãþãmînt • sindicaliºtii apreciazã cã jocul de-a greva poate fi prelungit la nesfîrºit •

Greva în învãþãmînt continuã pînã la noi ordine, conform deciziei liderilor federaþiilor sindicale din învãþãmînt, întruniþi în ºedinþã ieri, la Bucureºti. Aceºtia au þinut cont de rezultatele referendumului iniþiat în rîndurile membrilor de sindicat, la începutul acestei sãptãmîni, majoritatea dascãlilor optînd pentru continuarea protestului pe termen nelimitat. Oferta guvernului i-a nemulþumit pe profesori, deºi mulþi dintre greviºti au renunþat la protest ºi au intrat la ore.
Greva ar putea fi întreruptã doar dacã Ministerul Educaþiei obþine cîºtig de cauzã în acþiunea intentatã în instanþã, la sfîrºitul sãptãmînii trecute, celor patru federaþii sindicale, Federaþia „Alma Mater“, Federaþia Educaþiei Naþionale (FEN), Federaþia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt (FSLI) ºi Federaþia „Spiru Haret“. Liderii celor patru federaþii sindicale din învãþãmînt sînt aºteptaþi astãzi la ºedinþa programatã în cadrul dosarului aflat pe rolul instanþei Tribunalului Bucureºti.
„Conform rezultatului referendumului iniþiat în rîndul membrilor de sindicat, liderii celor patru federaþii sindicale din învãþãmînt au decis continuarea grevei. ÃŽntr-adevãr, existã o acþiune pe rolul instanþei Tribunalului Bucureºti, iar urmãtoarea ºedinþã este programatã miercuri dimineaþã. Dacã se va emite o hotãrîre judecãtoreascã prin care se declarã greva ilegalã, atunci vom fi nevoiþi sã intrãm la ore. ÃŽn acelaºi timp, toatã aceastã procedurã dureazã, întîi se motiveazã ºi se redacteazã hotãrîrea instanþei, apoi se comunicã, iar pentru asta poate sã treacã ºi o sãptãmînã, aºa cã nu se întrerupe greva cu una cu douã“, a declarat profesor Florin Florescu, preºedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ.
Sindicaliºtii apreciazã cã gestul guvernului nu rezolvã mare lucru, decît pe termen scurt, deoarece aceºtia pot sã iniþieze o nouã grevã generalã dupã ce respectã decizia instanþei ºi intrã la ore. Aceºtia cred chiar cã s-ar putea ajunge la un adevãrat circ care s-ar prelungi la nesfîrºit dacã revendicãrile profesorilor nu vor fi satisfãcute. Ei sînt cu atît mai nemulþumiþi cu cîte cred cã oferta guvernului este foarte subþire, nefiind menþionatã în proiectul de buget înaintat parlamentului.
„E drept cã vom fi nevoiþi sã intrãm la ore dacã instanþa decide cã greva e ilegalã. Dupã un timp, putem iar sã intrãm în grevã, ei sã o declare ilegalã ºi iar sã intrãm la ore, apoi tot aºa, o sã fie un bîlci întreg. Dacã nici nu ne iau în serios, atunci putem sã ne jucãm tot timpul în acest mod. Practic, colegii noºtri apreciazã cã nu s-a obþinut nimic din partea Guvernului. Procentul suplimentar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), alocat chipurile pentru investiþii, reprezintã praful de pe tobã pentru cã nici nu e trecut în proiectul de buget înaintat parlamentului. Ca sã nu mai spunem cã realizarea de proiecte pentru modernizare este complicatã pentru cã e nevoie ºi de contribuþia primãriilor, aºa cã s-ar putea gãsi uºor argumente pentru ca aceºti bani sã nu se mai dea“, a declarat profesor Gabriel Ploscã, vicepreºedintele SLI Neamþ.
Dascãlilor li s-a promis doar o creºtere salarialã de 8%, în douã etape, de la 1 ianuarie ºi 1 octombrie 2006, dar ºi recuperarea pierderilor rezultate prin calculul greºit al salariilor în perioada 2002-2004. În plus, Guvernul s-a angajat ca bugetul educaþiei sã creascã de la 4% la 5% din PIB, fondurile suplimentare fiind exclusiv alocate investiþiilor pentru modernizarea unitãþilor de învãþãmînt ºi campusurilor. Greviºtii au solicitat ca Guvernul cã aloce 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru bugetul educaþiei pe 2006, sã elaboreze o lege a salarizãrii prin care salariile dascãlilor sã se dubleze pînã în 2007, sã fie menþinutã titularizarea în învãþãmînt, sã se acorde tichete de masã ºi un fond de carte de specialitate, în valoare de 200 euro.

Articol afisat de 1441 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective