Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 17 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Farmaciºtii nemþeni stau pe un butoi de pulbere

Farmaciºtii nemþeni stau pe un butoi de pulbere

• farmaciºtii nemþeni aºteaptã cu sufletul la gurã forma finalã a Legii farmaciei, care pare sã fie dictatã de interese din afara þãrii • ei sînt pregãtiþi sã protesteze în cazul în care noua lege îi va defavoriza pe farmaciºtii independenþi ºi va susþine lanþurile de farmacii •

Proiectul Legii farmaciei, intens discutat ºi disputat în aceste zile, atît la nivel central, cît ºi pe plan local, stîrneºte mare îngrijorare ºi nemulþumire în rîndul farmaciºtilor nemþeni. Poziþia deloc fermã a ministrului sãnãtãþii, Eugen Nicolãescu, în legãturã cu acest act normativ nu este deloc privitã cu ochi buni de cãtre farmaciºtii independenþi care se simt ameninþaþi de lanþurile de farmacii, care încep sã cîºtige teren în faþa lor, avînd în vedere cã atît reprezentanþii Ministerului Integrãrii, cît ºi cei ai Consiliului Concurenþei susþin liberalizarea pieþei. Mai exact, încurajeazã ideea cã orice persoanã care nu este farmacist de profesie, dar are bani, poate înfiinþa o farmacie.
Dacã, în urmã cu o lunã, ministrul Eugen Nicolãescu anunþa limitarea drasticã a lanþurilor de farmacii ºi promitea cã va curãþa piaþa de „concurenþa neloialã”, acum susþine cã nu va impune restricþii care sã afecteze integrarea în Uniunea Europeanã.
Aceastã schimbare de opticã ºi atitudine a ministrului sãnãtãþii
a fost însuºitã de cãtre acesta dupã ce Jonathan Scheele, reprezentantul Delegaþiei Europene în România, l-a avertizat pe Nicolãescu cã Legea farmaciei pe care doreºte sã o elaboreze este total împotriva principiilor impuse de cãtre Uniunea Europeanã. El îl acuzã pe oficialul român cã doreºte sã introducã în noua lege mai multe criterii de restricþie pe piaþa farmaciilor, în timp ce, în mai puþin de douã sãptãmîni, Parlamentul European va adopta legea liberalizãrii farmaciilor. Criteriul cel mai puþin agreat de cãtre reprezentanþii Uniunii este cel al proprietãþii, considerîndu-se cã prin implementarea lui se urmãreºte desfiinþarea lanþurilor de farmacii care au monopolizat piaþa.
„Dupã cum discutã toþi colegii mei din judeþ ºi din þarã, profesia de farmacist este una liberalã, care trebuie respectatã ºi încurajatã, la fel ca atîtea altele, care trebuie sã aparþinã ºi sã rãmînã celui care a învãþat ºcoalã ca sã fie farmacist. Farmaciºtii nu trebuie confundaþi cu vînzãtorii de tot felul de mãrfuri, iar farmaciile nu trebuie transformate în dughene unde se vînd de toate ºi printre altele ºi medicamente. Forma finalã a Legii farmaciei va stîrni o adevãratã bãtãlie ºi este foarte posibil ca în curînd sã fie organizat un miting al farmaciºtilor la nivel de þarã“, a declarat farmacista Ecaterina Iliesi, preºedintele Colegiului Farmaciºtilor Neamþ.
Ilie Echim, patronul farmaciilor „Ardealul“, fost vicepreºedinte al aceluiaºi for profesional, este de pãrere cã interesele proprietarilor lanþurilor de farmacii nu sînt aceleaºi cu ale farmaciºtilor independenþi ºi nici cu cele ale bolnavilor. „Atît timp cît salariul unui farmacist care lucreazã la o astfel de firmã extinsã cum este lanþul de farmacii depinde de cifra de vînzãri, este clar cã acolo nu se mai poate vorbi despre profesie ºi conºtiinþã, ci doar despre preþ ºi bani. Cît despre recomandãrile celor din strãinãtate, în toatã Europa, cu excepþia Angliei ºi a Olandei, lanþurile de farmacii au ca patroni farmaciºti. De ce se vrea la noi altceva, nu pot sã înþeleg“.
Alte criterii de restricþie pe care Nicolãescu vrea sã le adopte sînt cele demografice ºi geografice. Asta înseamnã cã acei care vor dori sã îºi deschidã o farmacie, în afarã de faptul cã trebuie sã fie farmaciºti de profesie, nu vor avea voie sã o construiascã decît la cel puþin 150 de metri distanþã faþã de ultima existentã în acea zonã ºi doar în anumite colþuri ale tãrii, acolo unde Ministerul Sãnãtãþii considerã cã este nevoie de o nouã farmacie.

Articol afisat de 1406 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective