Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dascălii ar putea primi mai devreme avansul pe decembrie

Dascălii ar putea primi mai devreme avansul pe decembrie

• sindicaliștii au propus comisiei județene pentru finanțarea învățămîntului deblocarea unor sume din salariile pentru ultima lună, programate la plată în ianuarie 2006 • greva ar putea înceta dacă Guvernul acordă majorări salariale de 18% •

Dascălii greviști ar avea bani de sărbători dacă sindicaliștii vor obține plata unui avans din salariul pe luna decembrie. Reprezentanții sindicaliștilor au propus comisiei județene pentru finanțarea învățămîntului deblocarea în avans, pînă la vacanță, a unor sume din salariile pentru ultima lună, programate la plată în ianuarie 2006. Astfel, chiar dacă vor rămîne fără mare parte din salariile lunii noiembrie, dascălii care au dus greul protestului nu ar mai fi în situația să aștepte Sărbătorile de Iarnă cu buzunarele goale.
„Sperăm să găsim înțelegere la autoritățile județene, ca și în alți ani, cînd am mai ridicat această problemă, dar și să se încheie greva pînă la 1 decembrie. Situația este dificilă pentru că acum noi ne luăm salariile într-o singură tranșă, iar banii pe decembrie trebuie să-i luăm în ianuarie. Săptămîna viitoare vom avea o întîlnire și cu reprezentanții inspectoratului școlar pentru a stabili un grafic pentru recuperarea orelor pierdute în perioada grevei, în speranța că Ministerul va renunța la ideea de a reeșalona materia și de a preda trei ore într-una singură“, a declarat profesor Florin Florescu, președintele Sindicatului Liber din Învățămînt (SLI) Neamț.
Peste 2.500 de dascăli au reintrat, ieri, în grevă, răspunzînd la apelul sindicaliștilor și solidarizîndu-se cu colegii din celelalte județe. Liderii sindicali au susținut că greva a fost la un pas de a se încheia, în special din cauza presiunilor exercitate de Ministerul Educației prin intermediul inspectoratului școlar și al directorilor, dar și prin comunicatele transmise constant în școli.
„Primii care au cedat presiunilor au fost greviștii din școlile mai mici și cei din mediul rural. Vrem să le mulțumim celor care au rezistat pînă acum și nu au cedat presiunilor, dar și liceelor importante care au dat tonul și au fost mereu pe baricade, atît colegiile «Petru Rareș», de Informatică, Auto, «Ion Creangă» și «Ștefan cel Mare», dar și liceul Economic, Liceul Agricol de la Horia, grupurile școlare de la Roznov și Bicaz, dar și Liceul Sportiv Roman. Un procent mai mic de participare s-a înregistrat în zona Roman, în timp ce zona Tîrgu Neamț a rezistat pînă în ultimul moment“, a mai declarat liderul SLI Neamț. Între timp, federațiile sindicale și-au mai revizuit revendicările și au mai coborît ștacheta, solicitînd majorări salariale de 18% pentru anul 2006, susținînd că nu vor ceda pînă nu vor obține măcar acestă doleanță.
„Noi nu sîntem supărați neapărat pentru că avem salariile mici, ci, mai ales din cauza inechităților dintre diferitele categorii de bugetari. Dacă tot ni se cer sacrificii, atunci de ce nu e valabil acest lucru pentru toată lumea, nu doar pentru cadrele didactice ? Pentru salariații din ministere s-au găsit bani și s-au aprobat creșteri salariale între 25 și 30%, dar pentru noi nu se găsesc bani. Cum să accept ca un bugetar să ia 8 milioane și altul 60 milioane lei, cu atît mai mult cu cît au aceeași pregătire, au terminat aceeași facultate?“, a declarat profesor Ștefan Corneanu, vicepreședinte al SLI Neamț.
Dacă luni și marți destul de multe școli din Neamț își reluaseră cursurile, majoritatea dascălilor din Tîrgu Neamț continuau greva pînă la rezolvarea tuturor revendicărilor cerute la nivel național de către sindicaliști. „Este o dezinformare că greva dascălilor s-a încheiat în aproape tot județul. Noi, în Tîrgu Neamț, continuăm protestul pînă la rezolvarea tuturor revendicărilor. Nu se fac cursuri și nu vom înceta protestul pînă cînd toate problemele noastre, ale profesorilor, nu vor găsi înțelegere la guvern“, a declarat liderul de sindicat de la Colegiul Vasile Cojocariu. Greva n-a încetat nici un minut nici la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ din localitate, unde lider de sindicat este Gheorghe Apetrei. Totuși, în unele școli generale din Tîrgu Neamț, elevii au fost chemați la cursuri încă de marți, 22 noiembrie.

Articol afisat de 2373 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. PETRUȚ, E. COJOCARIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective