Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 25 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
România trebuie să dea explicații Consiliului Europei în scandalul avioanelor CIA

România trebuie să dea explicații Consiliului Europei în scandalul avioanelor CIA

• Consiliului Europei declanșează ancheta „CIA în Europa“

Pînă la data de 21 februarie 2006, cele 45 de guverne ale statelor membre ale Consiliului Europei, între care se numără și România, trebuie să dea explicații privitoare la eventuala lor cooperare cu Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) în chestiunea interogării și transportului de deținuți suspectați de acțiuni teroriste.
Alături de celelalte guverne, guvernul României va trebui să răspundă dacă, începînd cu 1 ianuarie 2002 și pînă în prezent, vreo persoană cu funcție publică sau însărcinată în mod oficial de o instituție publică a fost implicată direct sau prin aprobare tacită în acțiuni de privare de libertate sau de transport de deținuți, la cererea vreunui serviciu secret străin.
Consiliul Europei așteaptă, de asemenea, să primească date referitoare la rezultatele oricărei anchete oficiale interne pe această temă.
În scrisoarea redactată de președintele Consiliului Europei, Terry Davis, și datată 21 noiembrie 2005, guvernele tuturor statelor membre sînt invitate să explice în ce fel le permite legislația proprie să controleze activitatea serviciilor secrete străine pe teritoriul țării; dacă există legi în vigoare care să interzică privarea de libertate a persoanelor aflate în jurisdicția statului, fără știrea autorităților, fie că e vorba de persoane deținute în secret de o organizație anume, fie de ajutor dat agenților unui alt stat, în acțiuni de privare de libertate a unor persoane, fie de asistență acordată în transportarea persoanelor deținute în secret; în ce fel sancționează legislația țării încălcarea Convenției privind drepturile individuale pe teritoriul statului, cu precădere în cazul privării de libertate, ca urmare a acțiunii unor persoane oficiale, servicii secrete sau organizații străine.
Ancheta inițiată de Consiliul Europei este condusă de parlamentarul elvețian Dick Marty, care a declarat că cercetează 31 de zboruri ale unor presupuse avioane CIA pe teritoriul unor state europene și că a cerut imagini preluate prin satelit ale unor locații din Polonia și România, din perioada 2001-2004. Polonia și România au fost indicate de organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch ca posibile destinații de tranzitare a unor deținuți din Afganistan, bănuiți de acțiuni teroriste.
Potrivit declarațiilor lui Marty, alte posibile destinații ale avioanelor CIA ar fi fost Palma de Mallorca, în Spania, Larnaca în Cipru, Shannon în Irlanda, cît și baza militară americană Ramstein, din Germania.
Un avion care ar fi avut la bord deținuți bănuiți de terorism ar fi traversat, în 2003, și spațiul aerian al Austriei, a declarat comandantul forțelor aeriene, generalul Erich Wolf. „Avem motive să credem că la bord se aflau deținuți“, a mai spus generalul.
Autoritățile suedeze au confirmat că cel puțin un presupus avion CIA ar fi aterizat în trei rînduri pe teritoriul țării, începînd cu anul 2002, în Danemarca se crede că ar fi fost vorba de 14 zboruri, iar Norvegia a confirmat trei aterizări de avioane CIA.
Primele dezvăluiri referitoare la transporturi și locuri secrete de interogare a unor suspecți de terorism de către CIA au fost date publicității pe 2 noiembrie, de ziarul american Washington Post, în contextul mai larg al dezbaterii în Congresul american a unui proiect de lege referitor la aprobarea de noi fonduri în scop militar (440 milioane de dolari).
Senatorul republican John McCain a propus un amendament prin care se prevede ca, în interogatoriile conduse de militari, să fie aplicate exclusiv metodele de anchetă prevăzute de normele armatei (Army Field Guide) și se interzic tortura și alte tratamente inumane în toate centrele de detenție aflate în custodie americană, oriunde în lume.
Această regulă ar urma să fie aplicată inclusiv angajaților CIA și anchetatorilor din state aliate care conduc interogatorii. Senatul a aprobat deja amendamentul propus de McCain, în ciuda amenințărilor Casei Albe că va respinge proiectul de lege, dacă nu se acceptă excepții.
Vicepreședintele Dick Cheney și directorul CIA, Porter Goss, ceruseră ca viitoarea lege să nu se aplice „operațiunilor de combatere a terorismului din străinătate, teroriștilor care nu sînt cetățeni americani, operațiunilor conduse de alte instituții ale guvernului SUA decît ministerul Apărării, în cazul în care președintele Statelor Unite consideră că atari acțiuni sînt vitale pentru securitatea țării și protejarea cetățenilor ei de atacuri teroriste“.

Articol afisat de 1702 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective