 Nereguli în finanțările SAPARD din județul Neamț
• directorul general al Agenției SAPARD a nominalizat pentru nereguli financiare consiliile locale Roznov și Sagna din județul Neamț Agenția SAPARD a identificat nereguli la șase din cele 31 proiecte de modernizare a infrastructurii rurale verificate începînd cu luna aprilie, valoarea debitelor fiind de 68.700 lei, a declarat joi, directorul general al Agenției SAPARD, Samoilă Szabo.
Agenția SAPARD anunța la începutul lunii aprilie că va verifica circa 61 de proiecte de modernizare a drumurilor, alimentare cu apă și canalizare, pentru a controla calitatea lucrărilor executate, precum și modul în care au fost respectate procedurile de achiziții.
Potrivit oficialului SAPARD, în urma verificărilor au fost semnalate probleme de ordin finnaciar la proiecte din județele Constanța, Neamț și Dîmbovița.
Acestea au constat, în principal, în relațiile economice între firmele care au executat lucrările și experții nominalizați pentru verificarea lor, la consiliile locale Roznov, Sagna și Runcu, atribuirea de lucrări unor companii care figurau cu datorii la bugetul de stat, la consiliile locale Costinești și Tuzla.
De asemenea, în cazul proiectelor realizate de consillile locale Tuzla și Runcu au fost atribuite contracte pentru dirigintele de șantier unor inspectori care erau angajați în instituțiii ale administrațeii publice.
În același timp, pentru proiectul de la Mihai Viteazu au fost decontate cheltuieli nejustificate pentru organizarea de șantier, a menționat Szabo.
Valoarea totală a debitelor pentru cele șase proiecte este de 68.700 lei, cea mai mare sumă care trebuie restituită este de 25.000 lei, la consiliul local Mihai Viteazu - județul Constanța.
Potrivit reprezentanților SAPARD, în cazurile la care au fost semnalate nereguli vor fi organizate licitații noi pentru remedierea aspectelor semnalate.
Valoarea totală a debitelor care trebuie recuperate, în acest an, de agenție este de circa 2,8 milioane lei (28 miliarde lei vechi), 1,8 milioane lei fiind deja încasați.
Instituția are, în prezent, pe rol peste 20 de procese pentru recuperarea unor datorii de la fime care au executat lucrări de infrastructură rurală, o parte din contractele încheiate cu acestea fiind deja reziliate. În ceea ce privește sesizările înaintate la Parchetul Național Anticorupție, foarte puține cazuri au fost soluționate, a precizat Szabo.
|