 Miliarde pentru chilii
• construcția casei de pelerini din masivul Ceahlău costă zeci de miliarde • peste 12 miliarde valorează doar o parte din materiale și construcții • „donațiile“ armatei și poliției, din banii publici, se ridică la peste 3 miliarde • Construcția pe care o ridică Mitropolia Moldovei și Bucuvinei în masivul Ceahlău, pe platoul de lîngă vîrful Toaca, costă miliarde de lei, o parte din ei fiind bani publici. Reprezentanții bisericii au afirmat la începerea lucrărilor că se vor reabilita chiliile de la schitul ridicat în 1991, pentru că viețuitorii locuiau în condiții inumane, în bordee săpate sub pămînt. Că lucrurile nu au stat tocmai așa o demonstrează fapul că reamenajarea chiliilor nu a fost decît pretextul, pe muntele declarat rezervație naturală apărînd acum o construcție de mari dimensiuni. Pînă în acest moment, doar pentru transportul materialelor, construirea și proiectarea acestei clădiri s-au cheltuit peste 12 miliarde de lei, bani care provin din fondurile bisericii, dar și a celor care plătesc cu sîrguință taxele către stat.
Numai evaluarea estimativă a lucrărilor se ridică la 4,189 de miliarde de lei, iar din această evaluare reiese că nu este vorba de orice construcție, ci de un adevărat hotel alpin. Pentru a exemplifica este bine de menționat că la edificiul intitulat „Casă de pelerini și chilii monahi «Panaghia»“, s-au folosit geamuri termopan, gresie și faianță, iar mobilierul se pare că va fi din lemn de esență tare. Alte 4,644 miliarde de lei au fost cheltuite de Mitropolie pentru devizul general, în care sînt cuprinse sumele date de această instituție pentru lucrările legate de teren, de obținerea avizelor necesare etc. La aceste sume trebuie adăugat transportul efectuat cu elicopterele Unității Militare 01025 Bacău sau a Ministerului de Interne. Primele aparate IAR 330 (Puma n.r.), folosite pentru transportul materialelor pe Ceahlău au efectuat zboruri în vara anului trecut, cînd au fost ridicate pe munte materialele necesare construirii clădirii. Cele două aparate de zbor au efectuat între o cursă și 10 pe zi între stațiunea Durău și platou. Cu toate că au fost mai multe zile în care s-au efectuat în jur de 10 zboruri, facem o medie și rezultă că au fost efectuate 5 curse pe zi, a cîte 30 de minute fiecare. De aici reiese că elicopterele au zburat în medie 2 ore și jumătate pe zi, la care adăugăm și cele 45 de minute pe care elicopterele le fac parcurgînd distanța de la Bacău la Durău. Astfel rezultă că aparatele de zbor Puma au zburat, în medie, 4 ore zilnic. Dacă activitatea a început pe data de 1 august, cu o întrerupere în zilele de 11,12 și 13 august, și a fost reluată pînă pe data de 17 rezultă că s-au efectuat curse timp 14 zile. În final, 14 zile a cîte 4 ore rezultă că s-a zburat, estimativ, 56 de ore. Înmulțind cele 56 de ore cu circa 1.600 de dolari (costul unei ore de zbor) rezultă că pînă în momentul de față armata „a sponsorizat“ Mitropolia cu 89.600 de dolari. Convertit în lei, înseamnă că s-au cheltuit peste 2.889 miliarde de lei pentru transportul de balastru, ciment și lemn.
Reamintim că anul acesta pentru transportul materialelor s-a apelat la Ministerul Administrației și Internelor, care a dat aprobarea ca un elicopter să efectueze zboruri. Un astfel de aparat a dus recent ultimele cutii cu gresie și faianță.
(FOTO: În loc de chilii renovate, pe Ceahlău a apărut o construcție impunătoare)
|