Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Miliarde pentru chilii

Miliarde pentru chilii

• construcția casei de pelerini din masivul Ceahlău costă zeci de miliarde • peste 12 miliarde valorează doar o parte din materiale și construcții • „donațiile“ armatei și poliției, din banii publici, se ridică la peste 3 miliarde •

Construcția pe care o ridică Mitropolia Moldovei și Bucuvinei în masivul Ceahlău, pe platoul de lîngă vîrful Toaca, costă miliarde de lei, o parte din ei fiind bani publici. Reprezentanții bisericii au afirmat la începerea lucrărilor că se vor reabilita chiliile de la schitul ridicat în 1991, pentru că viețuitorii locuiau în condiții inumane, în bordee săpate sub pămînt. Că lucrurile nu au stat tocmai așa o demonstrează fapul că reamenajarea chiliilor nu a fost decît pretextul, pe muntele declarat rezervație naturală apărînd acum o construcție de mari dimensiuni. Pînă în acest moment, doar pentru transportul materialelor, construirea și proiectarea acestei clădiri s-au cheltuit peste 12 miliarde de lei, bani care provin din fondurile bisericii, dar și a celor care plătesc cu sîrguință taxele către stat.
Numai evaluarea estimativă a lucrărilor se ridică la 4,189 de miliarde de lei, iar din această evaluare reiese că nu este vorba de orice construcție, ci de un adevărat hotel alpin. Pentru a exemplifica este bine de menționat că la edificiul intitulat „Casă de pelerini și chilii monahi «Panaghia»“, s-au folosit geamuri termopan, gresie și faianță, iar mobilierul se pare că va fi din lemn de esență tare. Alte 4,644 miliarde de lei au fost cheltuite de Mitropolie pentru devizul general, în care sînt cuprinse sumele date de această instituție pentru lucrările legate de teren, de obținerea avizelor necesare etc. La aceste sume trebuie adăugat transportul efectuat cu elicopterele Unității Militare 01025 Bacău sau a Ministerului de Interne. Primele aparate IAR 330 (Puma n.r.), folosite pentru transportul materialelor pe Ceahlău au efectuat zboruri în vara anului trecut, cînd au fost ridicate pe munte materialele necesare construirii clădirii. Cele două aparate de zbor au efectuat între o cursă și 10 pe zi între stațiunea Durău și platou. Cu toate că au fost mai multe zile în care s-au efectuat în jur de 10 zboruri, facem o medie și rezultă că au fost efectuate 5 curse pe zi, a cîte 30 de minute fiecare. De aici reiese că elicopterele au zburat în medie 2 ore și jumătate pe zi, la care adăugăm și cele 45 de minute pe care elicopterele le fac parcurgînd distanța de la Bacău la Durău. Astfel rezultă că aparatele de zbor Puma au zburat, în medie, 4 ore zilnic. Dacă activitatea a început pe data de 1 august, cu o întrerupere în zilele de 11,12 și 13 august, și a fost reluată pînă pe data de 17 rezultă că s-au efectuat curse timp 14 zile. În final, 14 zile a cîte 4 ore rezultă că s-a zburat, estimativ, 56 de ore. Înmulțind cele 56 de ore cu circa 1.600 de dolari (costul unei ore de zbor) rezultă că pînă în momentul de față armata „a sponsorizat“ Mitropolia cu 89.600 de dolari. Convertit în lei, înseamnă că s-au cheltuit peste 2.889 miliarde de lei pentru transportul de balastru, ciment și lemn.
Reamintim că anul acesta pentru transportul materialelor s-a apelat la Ministerul Administrației și Internelor, care a dat aprobarea ca un elicopter să efectueze zboruri. Un astfel de aparat a dus recent ultimele cutii cu gresie și faianță.
(FOTO: În loc de chilii renovate, pe Ceahlău a apărut o construcție impunătoare)

Articol afisat de 2110 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective