Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 25 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fondul Proprietatea a fost constituit

Fondul Proprietatea a fost constituit

• foștii proprietari care ar urma să primească niște hîrtii nu au încredere în promisiunile guvernanților

Guvernul a decis, ieri, constituirea Fondului Proprietatea, prin intermediul căruia urmează să fie despăgubiți cei ale căror proprietăți nu mai pot fi restituite în natură. Foștii proprietari urmează să primească acțiuni la acest fond, acțiuni pe care le pot păstra pentru a primi dividende sau le vor putea vinde imediat după ce Fondul Proprietatea va fi cotat la bursă, fapt ce ar urma să se întîmple pînă la mijlocul anului viitor, promite Guvernul.
Foștii proprietari sînt însă sceptici că acțiunile promise de guvern vor avea mare valoare, iar unii sînt hotărîți chiar să nu accepte această soluție, ci să continue procesele cu statul român, chiar pînă la Strasbourg, dacă e nevoie.
Fondul Proprietatea va fi de fapt o societate comercială și va fi administrat de o firmă care va fi selectată în urma unei licitații publice internaționale. Fondul Proprietatea va avea un capital social de aproximativ 5 milioane de euro și, pentru început, statul va fi acționar unic, prin participațiile pe care le are la peste o sută de societăți, multe obscure. Sînt însă și cîteva companii cunocute ca fiind profitabile, precum BCR, Romtelecom, CEC sau Petrom.
Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, estimează că pînă în primăvară ar urma să se încheie procedurile de înființare a Fondului Proprietatea. „În prima jumătate a anului viitor Fondul va fi cotat la bursă. Deci atunci cînd vor dori acționarii să-și vîndă acțiunile, vor avea sigur și opțiunea să le păstreze pentru a obține dividende. Valoarea nominală a acțiunilor va fi stabilită de administrator, atunci cînd acesta va fi desemnat, e posibil ca valoarea acțiunii să fie de o mie de lei sau de o sută de mii de lei, în funcție de această valoare vor primi un număr mai mare sau mai mic de acțiuni. Ceea ce este important este că acționarii vor fi despăgubiți în mod just și echitabil“, a declarat Olteanu.
Foștii proprietari nu cred însă în aceste promisiuni. Marie Rose Mociorniță, președinta Organizației Internaționale pentru Restituirea Proprietății Private, nu crede că acest fond va acoperi valoarea reală a bunurilor confiscate în timpul regimului comunist
„S-au mai emis la noi în țară niște titluri de proprietate care la sfîrșit nu valorau nici hîrtiile pe care erau imprimate. Vă dau un exemplu concret. Familia mea a fost posesoare de o fabrică, creată de bunicul meu, care are 22.000 de metri pătrați. Au privatizat fabrica fără drept, dar mai sînt terenuri care pot fi date înapoi în natură. De ce sîntem obligați să acceptăm aceste hîrtii la o bursă destul de nouă, cum este cea din România, și chiar reprezentanți ai guvernului au admis, cu bun simț, că nu va fi în avantajul proprietarilor, și dacă va fi vor fi necesari cam zece ani ca să dea roade. Oamenii care au acum 70-80 de ani și care așteaptă de 50 de ani n-o să se bucure de acțiunile Fondului Proprietatea“.
Marie Rose Mociorniță spune că oricum înființarea acestui fond este o soluție pripită și nu foarte bine pusă la punct, pentru a bifa rezolvarea problemei restituirii proprietăților în ochii Uniunii Europene. „Asta e părerea mea și a multor proprietari. Să știți că nu vor accepta aceste acțiuni, vor deschide procese și vor face ca și mine, pe rol, pînă ajungem, la Strasbourg, poate ne găsim dreptate acolo“.
Acțiuni la fondul Proprietatea urmează să primească foștii proprietari de imobile, terenuri sau păduri cărora nu li se mai pot restitui bunurile respective în natură. De asemenea, vor fi despăgubiți astfel foștii asociați sau acționari ai societăților naționalizate sau moștenitorii lor.
(FOTO: Marie Rose Mociorniță, președinta Organizației Internaționale pentru Restituirea Proprietății Private)

Articol afisat de 2301 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective