„Crîncenul veac XX și ororile sale“
La Editura „Timpul“ a apărut, cu sprijinul Ministerului Culturii și Cultelor, o „dare de seamă“ despre (o) viață: cartea „Crîncenul veac XX și ororile sale“, de Mihai David-Ghindăoani. Autorul, un dascăl din Ghindăoani, Neamț, s-a născut la 14 martie 1907 și a mers „braț la braț“ cu secolul XX pînă în 17 martie 1999. „Crîncenul veac XX și ororile sale“ este un manuscris autobiografic, denumit inițial „Viața mea“, pe care autorul i l-a încredințat, înainte de „a pleca“, poetului și scriitorului Adrian Alui Gheorghe. Anul acesta, manuscrisul a fost tipărit.
„Sînt convins că această carte va interesa foarte multă lume pentru că e vorba nu numai despre Mihai David-Ghindăoani, e vorba despre Neamț, despre nemțeni, despre noi toți. Este, într-un fel, o carte «muzeu», fiecare «vizitator» rămîne cu sentimentul că acolo, în interior, se întîmplă ceva, ritual și magie, nemaivăzut și nemaiauzit, adică o viață de om. Este o carte mai specială, pentru că Mihai David a încercat să scrie despre toate tulburările pe care le-a străbătut în cei 92 de ani de viață, a încercat să priceapă istoria pe care a trăit-o și a încercat să înțeleagă sensul în care se îndrepta istoria României. Pe retina timpului, din «memoriul» lui Mihai David, se perindă o mulțime de chipuri și nume, se derulează fapte, se exprimă speranțe, mor oameni și se nasc oameni, dispar epoci istorice, se sfărîmă mituri, se fărîmițează chipuri cioplite în lut. Este o mărturie de viață, scrisă apăsat, cu farmec și cu foarte multă culoare locală. Spune el frumos la un moment dat că, în aproape un veac de viață, poate mărturisi la final, așa cum spunea și Nechifor Crainic, «A stinge candelabrele în altare/ Cînd liturghia vieții s-a sfîrșit/ Eu am trăit»“, a afirmat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Neamț.
Mihai David-Ghindăoani a lăsat în urmă o excepțională biografie de dascăl și cîteva cărți. Una din operele sale este și descoperirea, valorizarea și editarea volumului „Memoriul meu“, o cronică a satului Ghindăoani - și a satului moldav în general - de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, scrisă de un țăran autodidact, Toader I. Ștefan. Volumul a fost publicat la Editura „Albatros“ din București în 1980.
|