Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vine iarna pe Bistriþa

Vine iarna pe Bistriþa

• precipitaþiile ºi scãderea temperaturilor vor favoriza apariþia podurilor de gheaþã pe cursul Bistriþei • în lipsa fondurilor pentru continuarea lucrãrilor hidroenergetice, sute de localnici trãiesc cu frica-n sîn •

Pentru locuitorii comunelor Poiana Teiului ºi Farcaºa se anunþã, la fel ca în fiecare iarnã, momente tensionate, odatã cu formarea podurilor de gheaþã pe cursul rîului Bistriþa. Precipitaþiile abundente ºi rãcirea accentuatã a temperaturii favorizeazã formarea unor poduri de gheaþã care în anii trecuþi s-au întins pe zeci de kilometri ºi cu grosimi de cîþiva metri. În prezent, în Neamþ nu au apãrut astfel de formaþiuni, nici la Borca, nici la Poiana Teiului, dar sînt pe cursul Bistriþei din judeþul Suceava.
„Primele mãsuri pe care le avem în vedere sînt monitorizarea cursului Bistriþei ºi verificarea sistemelor de alarmã, adicã a sirenelor, dar ºi pregãtirea localnicilor pentru cazul în care e necesarã evacuarea. Acumularea de la Topoliceni a fost golitã pentru a întîrzia formarea podurilor. Acum nu sînt probleme ºi totul depinde de modul în care evolueazã vremea. Avem în vedere ºi varianta dinamitãrii podului de gheaþã, dar metoda este eficientã atunci cînd debitul apei este suficient de mare pentru a transporta blocurile de gheaþã desprinse în urma exploziei“, a declarat colonelul Ioan Niþicã, inspector ºef al Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ.
În urmã cu trei ani, cei cîteva sute de nemþeni ale cãror gospodãrii au fost afectate au primit despãgubiri, dar nu au scãpat de ameninþarea zãporului care reapare în fiecare iarnã ºi îi þine în tensiune pe localnici ºi pe reprezentanþii autoritãþilor. Tragedia petrecutã pe Valea Bistriþei în prima zi a anului 2003 a creat pagube însemnate în zeci de gospodãrii din Poiana Teiului ºi Farcaºa. Chiar în noaptea de Revelion, trei tineri din Galu, Poiana Teiului, adunaþi într-o cabanã pentru petrecerea de sfîrºit de an au decedat dupã ce construcþia a fost luatã de gheþarii care s-au revãrsat. Atunci, reprezentanþii guvernului prezenþi în judeþ au recunoscut cã fenomenul care se apare anual pe cursul Bistriþei, în Suceava ºi Neamþ, este unic în þarã, chiar ºi în Europa ºi au concluzionat cã nu poate fi evitat decît prin continuarea investiþiilor hidrotehnice din zona Poiana Teiului - Borca. Proiectul de pe Valea Muntelui fãcea parte dintr-un complex hidrotehnic complex, ce ar fi trebuit sã regularizeze cursurile de apã importante din nordul Moldovei. Anul trecut ar fi fost necesari peste 3.000 de miliarde de lei pentru finalizarea investiþiei.
„Noi þinem permanent zona sub observaþie, dar, în caz de pericol, nu putem face altceva decît sã-i avertizãm pe oameni sã evacueze gospodãriile aflate în zonele cu probleme, mai precis la Galu ºi Dreptu. Singura soluþie sã scãpãm de aceastã ameninþare este amenajarea hidrotehnicã a Bistriþei, mai ales finalizarea investiþiei începutã la Borca, aºa cum s-a recunoscut ºi în urmã cu trei ani, de reprezentanþii guvernului. Nu s-au mai putut materializa pentru cã nu s-au gãsit bani, deºi ar fi o investiþie eficientã pentru cã se amortizeazã destul de repede. S-au mai încercat niºte „cîrpeli“, s-au mai fãcut cîteva diguri, da.r fiind fãcute din pãmînt, au fost mãturate de inundaþiile din vara trecutã“, a declarat Petru Bîia, primarul comunei Poiana Teiului.

Articol afisat de 1442 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective