Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fãrã respectarea normelor PSI, episodul de la Curtea de Conturi s-ar putea repeta

Fãrã respectarea normelor PSI, episodul de la Curtea de Conturi s-ar putea repeta

Pompierii nemþeni vor coopera cu instituþiile publice din judeþ pentru a preveni repetarea unui eveniment similar incendiului înregistrat la sediul Curþii de Conturi, în ultima zi a anului. În acest scop, reprezentanþii acestor instituþii trebuie sã solicite Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ sã verifice modul în care sînt respectate normele pentru Prevenirea ºi Stingerea Incendiilor (PSI).
Incendiul înregistrat în ultima zi a anului la sediul Curþii de Conturi, situat pe strada Petru Movilã, nu ar fi avut loc dacã un coº de fum ar fi fost izolat corespunzãtor de materialele combustibile ale acoperiºului. Incendiul ar fi fost evitat dacã instituþia ar fi solicitat avizul PSI, dat fiind cã imobilul a fost achiziþionat de pe piaþa imobiliarã, iar gradul de risc pentru instituþiile publice nu este atît de ridicat pentru a necesita controale din oficiu ale pompierilor. În plus, nici legislaþia nu obligã cumpãrãtorii de imobile sã obþinã autorizaþie sau aviz din partea pompierilor, aºa cum se întîmplã în cazul construcþiilor.
„Instituþile publice sînt situate în grupa C de risc, motiv pentru care nu sînt în lista de prioritãþi cînd vine vorba de controalele noastre pe linie de prevenire. Din acest motiv, i-am invitat pe reprezentanþii instituþiilor publice sã ne solicite sprijinul în caz cã au dubii ºi noi verificãm dacã normele PSI sînt respectate sau existã pericol de incendiu. Dacã reprezentanþii instituþiei nu au avut în vedere obþinerea avizului PSI, mãcar firma care a montat centrala termicã ar fi trebuit sã þinã cont de aceastã obligaþie de a izola coºul de fum la cel puþin 30 de centimetri de materialele combustibile. Doar dacã lemnul ar fi fost ignifugat se putea trece peste aceastã prevedere, dar aici nu era cazul. Am avut noroc de faptul cã intervenþia a fost în plinã zi, altfel, dacã era noaptea, ar fi fost mai dificil ºi s-ar fi distrus calculatoarele, la fel ºi evidenþele ºi dosarele instituþiei“, a declarat colonel Ioan Niþicã, inspectorul ºef al Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ.
Incendiul înregistrat pe 31 decembrie 2005, la sediul Curþii de Conturi, s-a soldat cu pagube de aproximativ un miliard de lei vechi, conform pompierilor, ºi de doar aproximativ 300 milioane de lei, conform conducerii instituþiei, dupã ce a fost distrus acoperiºul ce se întindea pe 300 metri pãtraþi. În plus, mansarda ºi etajul au fost degradate pe o suprafaþã de 350 metri pãtraþi, necesitînd lucrãri costisitoare pentru refacere. În lipsa hidranþilor, pompierii pietreni au avut nevoie de 6 autospeciale cu apã ºi spumã, intervenþia finalizîndu-se abia dupã 3 ore.

Articol afisat de 1413 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective