Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãdurea prinþului Sturdza, „tãiatã“ de silvicultori

Pãdurea prinþului Sturdza, „tãiatã“ de silvicultori

• în urma studiilor efectuate de inginerii silvici, familia Sturdza ar trebui sã primeascã doar 14.384 de hectare, faþã de cele peste 27.000 revendicate • hotãrîrea se va lua în ºedinþa de sãptãmîna viitoare •

Direcþia Silvicã Neamþ, în urma efectuãrii unor studii, a ajuns la concluzia cã familia Sturdza nu ar trebui sã primeascã toatã suprafaþa împãduritã revendicatã ca fiind proprietate privatã pînã în 1941. Inginerii Mihai Singureanu, Neculai Gogu ºi Codrin Cojocaru au întocmit o notã de constatare din care rezultã cã suprafaþa care ar trebui retrocedatã prinþului Dimitrie Sturdza este de puþin peste 14.000 de hectare, adicã doar jumãtate din suprafaþa totalã revendicatã în judeþele Neamþ ºi Harghita. ÃŽn acest act întocmit de Direcþia Silvicã Neamþ ºi trimis Comisiei de Fond Funciar sînt menþionate motivaþiile care stau la baza acestor calcule. ÃŽn nota de constatare este menþionat cã din documentele doveditoare a proprietãþii a rezultat cã, pînã în 1941, Mihai Sturdza deþinea 27.234 de hectare de teren, din care 26.100 hectare de pãdure, 139 hectare de poieni interioare ºi o suprafaþã de 904 de hectare de goluri de munte. Cea mai mare parte a acestei suprafeþe este în Neamþ (25.091 hectare), diferenþa fiind în Harghita (2.052 hectare). Tot în acest act se mai face vorbire ºi despre documentele referitoare la aplicarea Legii de Reformã Agrarã din 1945, din care a rezultat cã din Domeniul Hangu a fost expropriatã o suprafaþã de 10.707 hectare. ÃŽn continuare, pentru a determina suprafaþa pe care membrii familiei Sturdza sînt îndreptãþiþi sã o primeascã, inginerii de la Direcþia Silvicã au aplicat urmãtorul algoritm: au scãzut din suprafaþa totalã a domeniului, de 27.143 de hectare, cele 10.707 care au fost expropriate, apoi pe cele 2.052 din Harghita ºi a rezultat cã suprafaþa „la care sînt îndreptãþiþi“ cei din familia princiarã este de 14.384 de hectare, în judeþul Neamþ. Din analiza arhivei Direcþiei Silvice Neamþ s-a ajuns la concluzia cã familia Sturdza a deþinut o suprafaþã împãduritã de 18.285,87 hectare ºi nu de 24.180,72 hectare cîte era specificat în Studiul General din Bazinul Ceahlãu întocmit în 1949. Toate aceste aspecte vor fi discutate de membrii comisiei de fond funciar, în ºedinþa de sãptãmîna viitoare, atunci cînd este aºteptat ºi reprezentantul legal al familiei princiare.
Reamintim cã, în urmã cu douã sãptãmîni, dupã discuþiilor purtate între subprefect ºi reprezentanþii familiei Sturdza a rezultat cã în cazul în care se vor primi toate suprafeþele de teren împãdurit pe care le solicitã se doreºte ca acestea sã fie administrate ºi pãzite de angajaþi ai Direcþiei Silvice. Membrii familiei princiare au declarat în mai multe rînduri cã sînt interesaþi sã facã investiþii foarte serioase în aceste zone. Începînd de la deschiderea de fabrici de prelucrarea lemnului pînã la amenajarea unor pîrtii de schi ºi dezvoltarea unei reþele de turism ºi agroturism. Pentru toate acestea, ei doresc sã atragã ºi alþi oameni de afaceri care sã investeascã pentru dezvoltarea zonei.

Articol afisat de 1723 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
( Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gondolf la data 01.03.2006 00:53
Nici nu e de mirare...
Chiar a crezut cineva ca individul asata de Sturdza e cinstit? Intrebare : Pe parcursul istoriei oare cum au obtinut aceste terenuri? Munca ieftina/ Sclavi? Pun pariu cu oricine ca chestia cu investitiile e doar goanga ptr. prosti ( adica noi!) . Apropos ! Traiesc in Canada si nu se pune problema ca indienii( nativii americani ) sa-si ceara paminturile inapoi ( de fapt toata Canada) . Se folosesc alte metode : de pilda nu platesc impozit pe orice venit si nici echivalentul TVA-ului in Romania .; pe linga scoala gratis s.a.m.d. Liberalii prin legea Flutur au facut din romani o natiune de SCLAVI!!!!! TREZITI-VA!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective