Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 1 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mărțișorul, o tradiție care se pierde

Mărțișorul, o tradiție care se pierde

• anul acesta, în ciuda ofertei bogate, comercianții de mărțișoare au avut vînzări foarte mici • se pierde tradiția? - se întreabă comercianții • prima zi a primăverii se celebra pe meleagurile românești încă de acum 8000 de ani • în prezent, interesul românilor pentru acest obicei este tot mai scăzut •

1 Martie. De această zi se leagă „mărțișorul“, un obicei străvechi specific românilor. Mărțișorul era un dar pe care și-l trimiteau românii unul altuia, în ziua de 1 Martie: un bănuț de aur spînzurat de un șnur de mătase împletit cu fire albe și roșii, pe care persoana ce-l primea în dar îl purta la gît pînă cînd întîlnea cel dintîi trandafir înflorit, pe crengile căruia depunea apoi darul primit. Bănuțul însemna îmbelșugarea, firele albe și roșii ale șnurului simbolizau fața albă precum crinul și rumen ca trandafirul, iar ofranda făcută reginei florilor era o salutare poetică adresată primăverii. Originile acestui obicei sînt foarte vechi. Descoperirile arheologice arată că prima zi a primăverii se celebra pe meleagurile noastre încă de acum 8000 de ani. Și pe vremea dacilor simbolurile primăverii se purtau doar după 1 Martie. Pe atunci, mărțișoarele erau fie niște pietricele albe și roșii înșirate pe o ață, fie mai multe monede atîrnate de fire subțiri de lînă, negru cu alb. Dacii credeau că mărțișoarele aduceau noroc și vreme bună și le purtau pînă cînd înfloreau copacii.
Alte vremuri... Acum, însă, striviți de lipsuri și bolnavi de stres, românii au pierdut bucuria de a dărui mărțișoare. Tarabe pline cu fel de fel de mărțișoare, de toate formele, culorile, cu prețuri mici, atrăgătoare, au așteptat zadarnic, ieri, cumpărătorii.

Se pierde tradiția?
„Am adus modele frumușele, pe care nu le-am avut anul trecut. Dar vînzările au mers prost, chiar foarte prost. Lumea nu a cumpărat decît mărunțișuri - mărțișoare de metal la 10.000 de lei. Stau de azi-dimineață și nu cred că am vîndut de 200-300.000 de lei. Iar locurile de vînzare ne omoară - plătim cîte 1,8 milioane lei pentru un loc“, s-a plîns Marcel Stoican, un vînzător ambulant din Piatra Neamț. În fața lui, o tarabă plină ochi cu mărțișoare: balonașe zîmbitoare de toate culorile, la 10.000 de lei, fluturi tot cu 10.000, steluțe din sticlă, figurine din metal, puișori, broșe cu flori, medalioane - 20.000, dar și cu kitch-uri: ouă de sticlă cu ceva în ele, de 50.000 de lei, ghivece cu flori artificiale - 60.000 de lei, niște figurine din sticlă plantate lîngă un termometru - 40.000 ș.a.m.d.
Vizavi, altă tarabă plină ochi, cu multe mărțișoare inedite: o Floarea Soarelui din pluș, adusă tocmai de la Tîrgul Mărțișoarelor din București, care rîde, dansează și cîntă pentru „numai“ 300.000 de lei, păpuși - tot la 300.000 de lei, un iepuraș din pluș cu 150.000 de lei, pernuțe roșii „Love“ - 100.000 cele mici și 200.000 cele mari, îngerași cu 120.000 de lei, trandafir cu ursuleț argintat, broșe ș.a. Se vînd?
„Vînzările au mers foarte slab: ori se pierde tradiția, ori n-au oamenii bani, ori - varianta a treia - este foarte frig. Cel mai mult s-au căutat ațele de mărțișoare, nici măcar mărțișoarele de 3.000 de lei“, s-a plîns doamna Caty, din București.
„Vînzarea este slabă. Noi sîntem din Buzău și vînzarea, aici, este mai slabă ca acasă. De azi-dimineață n-am făcut nici 400.000 de lei. Avem mărțișoare și la 5.000, avem și mai scumpe: uite, bibelourile alea - papagali, îngerași, cai - pe care le-am luat de la chinezi. Nimic nu se vinde! Oamenii nu cumpără mărțișoare, cumpără flori vii!“, s-a lamentat, neagră de supărare, Maria Calîngă din Buzău, aruncînd ochiade înciudate către vînzătoarele de flori. Acestea, venite din Iași, încercau, înfrigurate, să vîndă ghiocei, viorele, zambile. Fără succes! „Nu cumpără oamenii! Le trebuie mîncare, nu ghiocei!“, a spus una din ieșence.
Vînzări modeste și la Librăria „Miorița“, în ciuda ofertei bogate de mărțișoare și felicitări frumoase.
„Avem o ofertă foarte bogată de felicitări, circa 100 de modele, cu sau fără mărțișor, cu sau fără dedicație, pentru toate vîrstele și pentru toate gusturile. Și la mărțișoare avem o ofertă bogată - pandantive cu diverse modele și forme sau mărțișoare migălite din rășină și petale de flori. Avem și mărțișoare placate cu argint sau cu aur, ultimele fiind și cele mai scumpe - costă 70.000 de lei. Acestea au mers cel mai bine. Dar nu am avut vînzări spectaculoase. Cred că mărțișoarele încep, încet-încet, să-și piardă interesul. Tinerii, în special, preferă probabil sărbătorile lor specifice. E drept, nici vremea nu ne-a avantajat anul acesta“, a declarat doamna Ropcean, directorul SC Bibliopolis SA.
În ultimii ani au pătruns în viața românilor multe sărbători de import: Halloween, Valentine's Day, Ziua Americii ș.a. Nu sînt pentru noi. Avem tradițiile și obiceiurile noastre, care ne apropie și care definesc cel mai bine sufletul românului. Iar Mărțișorul, cu bucuria de a dărui mici atenții în cinstea venirii primăverii, face parte din ele.

Articol afisat de 3978 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective