Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 3 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãstignirea pãrintelui Iustin

„Pe Iisus preoþii l-au rãstignit“. Mi-au venit în minte aceste vorbe atunci cînd am auzit cã pãrintele Iustin Pîrvu se retrage din funcþia de stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã. Cel puþin aºa spune tuturor: cã se retrage ºi îºi numeºte succesor. Multã vreme, nu am înþeles
semnificaþia gestului sãu, ba chiar m-am îndoit de el ºi m-am temut cã renunþã la ceea ce a fost lupta vieþii sale. Pãrintele Iustin, dovada vie a faptului cã, dacã viaþa e o luptã, existã ºi învingãtori în aceastã încleºtare, nu putea renunþa. Acum, cred, însã, cã am înþeles semnificaþia profund creºtineascã a jertfei sale. Pentru cã despre asta este vorba, despre o jertfã. Pãrintele Iustin se jertfeºte pentru a nu aduce atingere crezului sãu profund creºtin, pentru a nu provoca, prin plecarea sa, pe care nici cei mai naivi nu o pot crede benevolã, o ranã. Cine i-a cerut sã plece? O ºtie toatã lumea, însã doar Domnul îi poate judeca, ar spune pãrintele Iustin. De aceea, i-a sfãtuit pe toþi apropiaþii sã nu protesteze, de aceea a întors, cred cu toatã convingerea acest lucru, ºi obrazul celãlalt. Nu voi insista asupra rãspunsului la întrebarea pe care am enunþat-o ºi asta din respect pentru venerabilul om care este Iustin Pîrvu. A fost alegerea sa ca lucrurile sã se întîmple astfel ºi o respect. Scriu aceste rînduri nu pentru a da rãspunsuri la întrebãri, ci pentru toþi cei care s-au întristat ºi poate chiar au vãrsat o lacrimã, atunci cînd au auzit cã pãrintele Iustin Pîrvu nu va mai fi stareþ. ªi eu am vãrsat o astfel de lacrimã, dar apoi am ºters-o repede ºi am vãrsat o alta, de bucurie, la gîndul cã pãrintele Iustin, indiferent cine îi va lua nu ºtiu ce stãreþie, va rãmîne, pentru totdeauna, stareþul inimilor noastre. Acolo unde a ctitorit mãnãstiri ale credinþei pe care nimeni nu i le va putea lua vreodatã. Indiferent cine nu ºtiu ce funcþie îi va lua lui Iustin Pîrvu, nu va putea vreodatã sã ºteargã din ochii, mintea ºi inima celui care i-a trecut pragul imaginea bãtrînului ascet, coborît parcã din povestirile copilãriei. Cu pãrul ºi barba albe, cu ochii senini, albaºtri, pãtrunzãtori, a privit în inima fiecãrui pelerin ºi a sãdit acolo sãmînþa speranþei, a credinþei. De aceea este pãrintele Iustin atît de iubit, nu pentru cã a avut nu ºtiu ce stãreþie. De aceea va rãmîne la fel de iubit, indiferent cine ºi din ce motive obscure a hotãrît cã este timpul ca el sã se retragã. Pãrintele Iustin nu mai este demult al Bisericii, este al tuturor celor care au venit la el ºi au gãsit sprijin ºi sfat, este al tuturor celor care ºi l-au asumat ca pãrinte spiritual, este al tuturor celor care au venit la el cu temeri ºi probleme ºi au plecat cu credinþã ºi speranþã.
Pãrintele Iustin poate sã nu mai fie stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã, deºi pe mulþi, pe drept cuvînt, poate îi doare ºi revoltã acest lucru, va rãmîne, însã, întotdeauna stareþ al celor care îl iubesc. Un stareþ care nu a fost niciodatã numit, dar a fost ales de fiecare pelerin. ªi sînt milioane. Pãrintele Iustin a plecat din fruntea soborului de la Petru Vodã. Pãrintele Iustin, ca orice om, va trebui odatã ºi odatã sã plece ºi din aceastã lume, o despãrþire mult mai dureroasã pentru cei care l-au cunoscut. Va rãmîne, însã, peste generaþii legenda bãtrînului ascet cu ochii curaþi, slujind Domnului într-o mãnãstire care s-a nãscut, într-o poianã în care Soarele mereu va poposi, dintr-un vis senin fãurit într-o neagrã închisoare comunistã. Legenda bãtrînului ascet care ºi-a pus toatã viaþa în slujba crezului sãu, care a renunþat la viaþa sa pentru a ne o dãrui nouã, celor care i-am cerut sfat ºi alinare. Iar aceastã legendã a depãºit demult limitãrile Bisericii conduse vremelnic de unii sau de alþii. Pãrintele Iustin a învins timpul.
Noi, ceilalþi, sîntem sub vremuri. Vremuri în care am avut privilegiul de a-l cunoaºte pe bãtrînul ascet cu ochii senini ºi a învãþa de la el cã toate sînt vremelnice. Însã, existã ceva care va rãmîne pentru totdeauna, iar acesta este secretul nostru, al celor care am trecut pragul chiliei pãrintelui Iustin Pîrvu. Care nu mai este stareþ la Petru Vodã, pentru cã aºa s-a vrut în lumea asta vremelnicã, dar va rãmîne pentru totdeauna stareþul inimilor noastre, pentru cã aºa a îngãduit Domnul.

Articol afisat de 2751 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective