Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 3 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Ne-am sãturat de aceastã directoare care ne trateazã cu dispreþ“

„Ne-am sãturat de aceastã directoare care ne trateazã cu dispreþ“

• declaraþia aparþine doctorului Filip Panait, preºedintele Asociaþiei Medicilor de Familie, el referindu-se la ºefa Casei de Asigurãri de Sãnãtate • conducerea CAS Neamþ a propus rezilierea contractelor de servicii pentru medicii care nu-ºi plãtesc la timp asigurãrile de sãnãtate • cadrele medicale au ripostat, motivînd cã legiuitorul a prevãzut un mod de rezolvare a problemei: executarea silitã a debitorilor •

Conducerea Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamþ i-a chemat, ieri, pe reprezentanþii medicilor de familie din judeþ, pentru a negocia unele clauze suplimentare la contractul de furnizare a serviciilor medicale. Era vorba, în principal, ca aceºtia sã accepte rezilierea contractului de furnizare a serviciilor medicale pentru colegii lor rãmaºi în urmã cu plata contribuþiilor la asigurãrile de sãnãtate. Propunerea a fost refuzatã ferm de cei prezenþi la întîlnire. „Trebuie fãcutã distincþia între cabinetul doctorului X, furnizorul de servicii medicale ºi doctorul X, persoana fizicã. Sînt lucruri diferite, iar dumneavoastrã le amestecaþi. Cabinetul este o entitate care înglobeazã ºi asistenþa medicalã, ºi pacienþii. De ce sã sufere toþi pentru o faptã imputabilã numai lui X?“, au ripostat reprezentanþii medicilor de familie din judeþ. „Vreþi un favor, ca atunci cînd nu sînteþi buni platnici la fondul de asigurãri de sãnãtate, sã nu vi se rezilieze contractul ºi sã accesaþi în continuare fondurile, pentru cã aºa vreþi dumneavoastrã. Haideþi sã spunem clar opiniei publice cã dumneavoastrã vreþi sã accesaþi fonduri publice ºi sã nu plãtiþi!“, a punctat jurist Daniela Soroceanu, directorul executiv al Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ. Replica a provocat un val de proteste.
„Haideþi sã transmitem opiniei publice urmãtorul mesaj: «Ne-am sãturat de aceastã doamnã directoare care ne trateazã cu dispreþ»!“, a susþinut doctor Filip Panait, preºedintele Asociaþiei Medicilor de Familie din judeþul Neamþ. „N-aþi afirmat, pe un post de televiziune, cã o sã ne daþi în gît? Asta este!“, a adãugat o doctoriþã. „Din punct de vedere juridic, cabinetul medical al doctorului X este o entitate, iar doctorul X este o altã entitate“, au argumentat, din nou, medicii. „Este acelaºi lucru!“, a susþinut jurist Daniela Soroceanu. „Nu este acelaºi lucru! Avem, pe de o parte, contract de prestãri servicii ca ºi cabinet medical, iar pe de altã parte avem contract ca doctor cu activitate independentã, prin care plãtim contribuþia la fondul de sãnãtate. De ce le amestecaþi?“, au întrebat medicii. „Nu sîntem de acord cu rezilierea contractului pe cabinet. Pentru neplata obligaþiilor la fondul de asigurãri de sãnãtate este suficientã aplicarea Codului de procedurã fiscalã, care prevede executarea silitã a debitorilor“, a precizat doctor Viorica Bobocea.
Punctul de vedere al medicilor de familie a fost, în cele din urmã, adoptat ºi de conducerea CAS Neamþ. Nu fãrã regrete: „Disputa a fost foarte clar conturatã: dumnealor nu vor sã li se rezilieze contractul cu Casa de Asigurãri, în situaþia în care nu plãtesc fondul de asigurãri de sãnãtate. Sã spunã oamenii ce pãrere au despre acest lucru!“, a declarat Daniela Soroceanu, director executiv al CAS Neamþ.
Dar, medicii de familie au spus cã mulþi dintre ei pur ºi simplu nu au avut bani ca sã achite la timp toate dãrile. Cei care s-au îmbolnãvit sau au fost plecaþi la cursuri de perfecþionare au întîrziat cu plãþile. Acesta nu este un motiv sã li se ia pîinea. ªi aºa au din ce în ce mai multe obligaþii, peste cele profesionale.
„Plãtim tot la stat ºi nu primim nimic în schimb: nu avem dreptul la un medicament gratuit, la o consultaþie gratuitã - ca medici, nu avem dreptul la nimic. Nu avem nici bani, ºi am ajuns la un grad de sãrãcie care nu ne permite sã ne apãrãm demnitatea! S-a ajuns ca medicul de familie sã facã de toate - sã vadã pacienþii, sã þinã contabilitate, sã rãspundã Casei, sã rãspundã DSP-ului, sã rãspundã Poliþiei Sanitare, Gãrzii Financiare, organelor de control fiscal º.a.m.d. Nici dacã am munci 25 de ore din 24 nu le-am putea rezolva pe toate! Sîntem ca un balon pe care îl tot umfli puþin cîte puþin, pînã o sã plesnim!“, a subliniat doctor Viorica Bobocea, medic de familie în comuna Taºca.
În rãzboiul Casei de Asigurãri de Sãnãtate cu rãu-platnicii, medicii de familie au ajuns sã fie simple victime colaterale.

Articol afisat de 1898 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective