Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar cu douã dosare penale

Primar cu douã dosare penale

• poliþiºtii care au efectuat cercetãri la Primãria Ruginoasa au întocmit douã dosare pe numele primarului • un dosar priveºte acordarea ajutoarelor sociale, iar al doilea modul în care au fost efectuate achiziþiile publice • „este ºtiut cã toate aceste lucruri sînt «orchestrate» de aceeaºi persoanã care se tot þine de capul meu“, a declarat primarul Ciobanu •

O comisie de control a Direcþie de Muncã ºi Protecþie Socialã (DMPS) Neamþ a realizat, în cursul acestei sãptãmîni, un control la Primãria Ruginoasa, ca urmare a unei reclamaþii înaintatã de mai mulþi cetãþeni din comunã cãtre Prefectura Neamþ. Au fost sesizate nereguli în ceea ce priveºte plata ajutorului social. „Noi am efectuat acest control urmare a solicitãrii ce s-a fãcut cãtre conducerea Prefecturii. Am constatat faptul cã primarul ºi contabila ºefã au acordat ajutoare sociale cu încãlcarea legii, lucru care, de altfel, a fost constatat de un control al Curþii de Conturi, ce a dispus ºi recuperarea acestora. Primarul a dispus recuperarea acestor sume de la cetãþenii care au primit ajutoarele prin efectul Legii 416/2000. E normal ca banii sã fie recuperaþi, dar nu este legal ca oamenilor sã li se reþinã aceºti bani, pentru cã nu existã o lege ca sã-i permitã acest lucru. Noi am constatat cã reclamanþii au dreptate ºi le-am rãspuns ce am constatat. O copie dupã acest rãspuns o vom trimite Prefecturii, care va decide ce se va face pentru intrarea în legalitate“, a declarat Eugen ªtefãnescu, inspector de specialitate la DMPS.
Prefectura Neamþ a vorbit ºi ea despre numeroase încãlcãri ale legii la Primãria Ruginoasa. „Normal cã este un abuz. Primarul ºi cei trei pot sã recupereze aceste sume numai cu acordul omului cãruia i se face poprirea. Dacã omul acceptã de bunã voie sã înapoieze banii, este altceva, dar fiecãrui beneficiar de la Legea 416 trebuie sã i se dea banii în mînã. Este una din primãriile cu mari probleme. De altfel, din cîte am fost informaþi, Poliþia a fost sesizatã cu toate abuzurile ºi acolo s-au fãcut niºte cercetãri, propunîndu-se Parchetului Roman ºi soluþii de începere a urmãririi penale. De ce cercetãrile în aceste cazuri nu au fost încã soluþionate de Parchetul Roman, rãmîne de vãzut“, a declarat subprefectul Vasile ªendrea.
Poliþiºtii romaºcani susþin cã ºi-au fãcut datoria. Subcomisarul Constantin Radu, de la Biroul de Investigare a Fraudelor, din cadrul Poliþiei Roman, care a cercetat cazul, a declarat cã a înaintat Parchetului Roman douã dosare, cu propunerea de începere a urmãririi penale, în cazul celor vinovaþi de crearea acestor prejudicii. „Anul trecut, în ianuarie 2005, ne-am sesizat din presã faþã de abuzurile reclamate de o serie de cetãþeni la Primãria Ruginoasa. Acordarea ajutoarelor de urgenþã se face în niºte condiþii strict delimitate de lege. Trebuiau efectuate anchete sociale la fiecare cetãþean în parte, anchetã socialã ce trebuia avizatã de Prefecturã, pentru legalitate. Cercetãrile noastre s-au finalizat prin întocmirea unui dosar penal, pe care l-am înaintat la Parchetul Roman, în luna mai 2005. ÃŽn acest timp, ca urmare a verificãrilor realizate de Corpul de control al Prefecturii, s-au constatat alte nereguli. Ni s-a solicitat sprijin în verificarea unor aspecte privitoare la modul în care s-au fãcut achiziþiile publice ºi s-au efectuat o serie de lucrãri de construcþii. S-a constatat faptul cã în aceeaºi manierã în care se procedase în luna decembrie 2004, cu acordarea ajutoarelor sociale, se procedase ºi în aprilie 2004. S-a întocmit un nou dosar de cercetare, prejudiciul fiind de peste 160 milioane de lei. Acest dosar a fost înaintat la Parchet, la începutul lunii mai. ÃŽn toatã aceastã perioada s-a realizat o verificare ºi de cãtre Curtea de Conturi, care a stabilit o serie de prejudicii. ÃŽn mãsura în care Prefectura va constata, din nou, abuzuri, vom demara o nouã anchetã“, a precizat Constantin Radu. Conducerea Parchetului Roman nu a putut fi contactatã pînã la ora închiderii ediþiei.
Reamintim faptul cã mai mulþi cetãþeni din Ruginoasa au depus petiþii la Prefecturã sesizînd nereguli în ceea ce priveºte plata ajutorului social la Ruginoasa. Aceºtia au susþinut fie cã ajutoarele s-ar da pentru persoane care au o stare materialã bunã, deþinînd pãmînt, casã sau maºinã, fie persoane plecate la muncã în strãinãtate. ÃŽn acelaºi timp, s-a reclamat faptul cã primarul ar fi reþinut, ilegal, sumele de bani ce i-ar fi fost imputate de Curtea de Conturi, ca fiind date în 2004, înainte de alegeri, drept ajutoare sociale, din bugetul local. M.T. a susþinut cã, deºi ºi-a efectuat toate normele la Legea 416, i s-au reþinut pe statul de platã sume ce i-au fost acordate unui frate al ei, care nu se încadreazã în normele de acordare ale ajutorului social. Primarul Gicã Ciobanu nu a recunoscut acuzaþiile ce i-au fost aduse. „Este ºtiut cã toate aceste lucruri sînt «orchestrate» de aceeaºi persoanã care se tot þine de capul meu. Sã vinã cîte controale vor, cã nu sînt nereguli în acordarea ajutorului social“, a declarat Gicã Ciobanu.

Articol afisat de 2403 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective