Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Cred cã a meritat efortul“

„Cred cã a meritat efortul“

• interviu cu magistratul Mirel Cãtãlin Mormoe, noul preºedinte al Judecãtoriei Piatra Neamþ

Concursul pentru ocuparea funcþiilor de conducere a unor instanþe din þarã a fost validat, joi, 13 aprilie, de Consiliul Superior al Magistraturii, astfel cã noul preºedinte al Judecãtoriei Piatra Neamþ este Mirel Cãtãlin Mormoe. Magistratul are 28 de ani, s-a nãscut în Arad ºi a absolvit Facultatea de Drept Cluj. Ulterior, a urmat cursurile Institutului Superior al Magistraturii, iar o vreme a fost judecãtor la Constanþa. Din 2002, face parte din structura Judecãtoriei Piatra Neamþ.

Reporter: Din cele relatate de presã, concursul pentru aceastã funcþie a fost extrem de dificil ºi sînteþi printre puþinii care l-aþi promovat. Au fost contestaþii ºi s-a cerut cerut anularea lui.
Mirel Cãtãlin Mormoe: Singurul lucru pozitiv de la concurs a fost modalitatea de structurare, adicã testarea psihologicã, proiectul ºi lucrarea scrisã. Toate probele au fost structurate, cumva, pe managementul firmei, iar specificul instanþelor era subliniat destul de puþin. Cred cã nu au specialiºti care sã aibã ºi practicã. Cunoºtinþe în domeniu au, dar nu ºi practicã. În acest fel, interviul ºi proba scrisã au fost numai colateral legate de nevoile instanþelor de judecatã. Toate erau legate de mersul firmei, iar modul de organizare ºi funcþionare se puteau aplica la o societate comercialã, ºi nicidecum la o instanþã de judecatã. Pentru procurori, de exemplu, era un subiect care cerea motivarea pe baza cunoºtinþelor dobîndite, a concedierii a 50% din personal. E cu totul altceva la instanþã. Nu am douã tarabe în piaþã, ºi în nici un caz nu pot eu sã concediez. Noi propunem, dacã e cazul, ºi hotãrãºte Consiliul Superior al Magistraturii, iar Ministerul Justiþiei e singurul care are astfel de atribuþii. Partea de management avea ºi lucruri aplicabile, cum ar fi evaluarea personalului sau studierea resurselor umane. Nu asta a fost problema. Problema a fost o modalitate de examinare mai apropiatã de instanþe. Sã se poatã pune în practicã acele teorii, la o instanþã de judecatã, asta vreau sã spun.
Rep.: Dar organizarea?
M.C.M.: Au fost probleme ºi cu modalitatea de organizare, care sper sã se îmbunãtãþeascã. La prima probã, discuþia a fost liberã, ceea ce a fost foarte bine. Dar elemente cuantificabile, la care sã te poþi raporta, nu existau. În aceste condiþii, posibilitatea de contestare, chiar dacã ar fi fost lãsatã, ar fi fost nulã. La examenul scris, în condiþiile în care exista o bibliografie, o tematicã, au fost subiecte ºi din afara lor. Noi, cei prezenþi acolo, am fi acceptat sã mai aºteptãm o orã, dacã trebuia, numai ca membrii comisiei sã ne refacã subiectele pe bibliografie ºi tematicã. Acestea nu sînt orientative, ci, tocmai de aceea, existã, ca sã citeºti ºi sã înveþi de acolo. În final, au fost scoase o parte din subiecte, dar au rãmas altele trei. Rezultatele s-au vãzut. Mulþi au cerut anularea ºi, moral, aºa ar fi fost corect.
Rep.: Adicã sã se anuleze examenul integral? Nu v-ar fi avantajat.
M.C.M.: Nu integral, sã se anuleze ultima probã ºi, ulterior, aceasta sã se reia. Obiectiv vorbind, pentru mulþi nu mai era necesar, dar se putea face, totuºi, acest lucru, pentru toþi aceia care au învãþat dupã tematicã.

„Ideea este colaborarea, atît din interior, cît ºi din exterior“
Rep: Revenind la Judecãtoria Piatra Neamþ. Marea problemã a instanþelor este personalul insuficient. Cum staþi la acest capitol?
M.C.M.: Prin comparaþie cu alte instanþe, sîntem undeva la foarte bine. Judecãtoria Piatra Neamþ are douã sãli de judecatã ºi 23 de judecãtori. Practic, numai 17 din aceºtia sînt efectiv, dar e bine.
Rep.: Ministrul Macovei afirma cã procesele dureazã prea mult ºi a propus modificarea codurilor de procedurã, pentru ca aceia care sînt nemulþumiþi sã poatã cere daune.
M.C.M.: În situaþia în care se vor modifica codurile de procedurã penalã ºi civilã, pe urgentarea proceselor, nu avem nici o ºansã. Tehnica de calcul lipseºte aproape cu desãvîrºire. În primul rînd, instalaþia electricã nu ar rezista ºi trebuie înlocuitã, iar suportul logistic nu existã. Fondurile alocate sînt insuficiente ºi nu avem cum sã ajungem la acea operativitate în soluþionarea cauzelor. Mie mi se pare cã operativitatea nu este cea mai indicatã, ca ºi factor principal de evaluare. Nu este necesar ca un dosar sã fie soluþionat în douã zile sau douã sãptãmîni. Este necesarã calitatea procesului, o administrare cît mai largã a probelor, respectarea drepturilor pãrþilor ºi ca soluþia sã fie cea temeinicã. Bineînþeles, de aici, ca un proces sã se ducã 3-4 ani, iar în rejudecare sã ajungã la 10 ani, e cale lungã. Dar nici invers, sã faci procese în douã zile, nu se poate. Dacã nu vor fi schimbãri substanþiale la nivel de logisticã, de personal, aceste condiþii nu vor putea fi îndeplinite. De exemplu, în cazul unui proces cu arestaþi, avem nevoie de oameni ca sã-i trimitem cu citaþiile, poliþiºti care sã meargã cu mandate de aducere, pe care trebuie sã le ºi punã în executare. Or, dacã eu nu am nimic din toate acestea, degeaba dau termenul. Pe procedurã nelegal îndeplinitã, dacã soluþionez cauza, aº încãlca din start un drept al celorlaþi care nu sînt la proces. Lucrul cel mai dorit este sã respecþi, în primul rînd, drepturile tuturor.
Rep.: ªi în cauzele civile?
M.C.M: În civil sînt dificultãþi mult mai mari ca în penal, ca numãr de cauze de soluþionare. Dar problema cea mai mare este lipsa persoanelor autorizate care trebuie sã facã o expertizã în termen rezonabil, de mãcar de o lunã. Mulþi au plecat din Corpul Experþilor ºi au rãmas cîþiva oameni, care nu pot sã facã faþã. Sînt experþi care au zeci de lucrãri de fãcut. Sper sã se modifice lucrurile. În primul rînd, ar trebui sã primim banii, sã ne apucãm de partea electricã ºi sã instalãm tehnica de calcul, cu care am fost dotaþi, deja. Dar, a fost alocat undeva la 10% din fondurile cerute pentru reparaþii urgente ºi dotãri minime.
Rep.: Judecãtorii, în general, sînt priviþi ca o castã. Relaþiile cu media aproape cã nu existã, iar informaþiile se obþin destul de greu.
M.C.M.: În ce priveºte relaþiile cu mass-media, chiar în proiectul pe care l-am depus la concurs, am inclus ºi aceastã problemã. Vreau, cel mai probabil lunar, sã organizez conferinþe de presã, iar dacã sînt alte evenimente, ori de cîte ori este nevoie.
Rep.: Ce v-a motivat pentru participarea la concurs?
M.C.M.: Dorinþa de a face ca lucrurile sã fie altfel, sã nu mai existe tot timpul ba o stare de suspiciune, ba una de tensiune. Mã refer la suspiciune pe plan extern ºi tensiune pe plan intern. În al doilea rînd, m-au motivat solicitarea ºi sprijinul colegilor, fie judecãtori, fie grefieri. Sînt aici de 4 ani, îi cunosc pe majoritatea destul de bine, ºi mi-au cerut mai mulþi acest lucru. Am susþinerea lor de a fi aici, ca sã putem colabora. Aceasta este ideea, colaboratea, ºi din interior, ºi din exterior. Consider cã a meritat efortul. Mandatul este de 3 ani ºi poate vor urma alþii trei.

Articol afisat de 1644 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective