Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
STRÎNSĂ DE GÎT

STRÎNSĂ DE GÎT

• jurista Daniela Soroceanu a fost agresată de un medic de familie în sediul CAS Neamț • acesta susține că are multe nemulțumiri la adresa conducerii instituției • medicul este cercetat pentru ultraj •

De ani de zile, în lumea medicală există tensiuni mocnite. Subfinanțarea cronică din sistem, dublată de „scurgerile“ de bani din compensate și gratuite, tratamentul cu dublă măsură aplicat medicilor - de la salvatori la cei dați continuu exemplu ca șpăgari - reducerea numărului de centre de permanță din mediul rural, încercarea de a implementa măsuri europene într-o societate cum este cea românească; aproape fanariotă. De aici nemulțumiri vizibil exprimate la nivelul Asociației Medicilor de Familie din Neamț, amenințarea cu demisia a directorului Spitalului Roman, stări tensionate între Casa de Asigurări de Sănătate Neamț și farmaciști, neliniști la nivelul Ambulanței în ceea ce privește bugetul. Pe acest fond, pare să fi avut loc un incident la sediul CAS Neamț.

Jurista Daniela Soroceanu, director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, a fost, ieri după-amiază, victima unei întîmplări grave, petrecute în incinta instituției. În timp ce discuta cu medicul de familie Vlad Ilaș, care își desfășoară activitatea în Bicaz, venit la sediul CAS Neamț, pentru a semna contractul de prestări servicii pe acest an, într-un acces de furie acesta s-a repezit la ea și a strîns-o de gît. Gestul violent a fost punctul culminant al unei discuții contradictorii dintre medic și mai mulți reprezentanți ai conducerii instituției, în fața cărora s-a arătat complet nemulțumit de mai multe prevederi ale contractului. La un moment dat, reprezentanții CAS Neamț l-au întrebat pe medicul Ilaș de ce nu și-a exprimat nemulțumirea în urmă cu trei săptămîni, imediat ce au avut loc negocierile între acest for plătitor și medicii de familie din județ. Foarte iritat de această întrebare, medicul a dat de înțeles că nu s-ar fi aflat în țară o vreme, după care a afirmat că nu acceptă să îi facă programul nimeni de la CAS Neamț sau să îl cheme la discuții.
„A refuzat să semneze contractul, spunînd că el vrea să negocieze cu mine personal. I-am spus că perioada de negocieri cu medicii de familie, ca de altfel cu toți furnizorii de servicii medicale, s-a încheiat, că eventuala perioadă de contestații a expirat și că îi recomand să semneze contractul. A început să țipe la mine și m-a întrebat dacă, în calitate de jurist, cunosc legea și știu să citesc. Văzînd că și-a ieșit din fire și că are chef de scandal, i-am răspuns că nu cunosc legea și nici nu știu să citesc, m-am ridicat de pe scaun și am vrut să ies din biroul în care eram. În acel moment s-a repezit la mine, m-a strîns de gît cu amîndouă mîinile, după care m-a izbit înapoi pe scaun. A izbit un dulap din care au căzut mai multe dosare, a început să înjure și să profereze insulte la adresa mea și a mai multor angajați ai Casei de Asigurări“, a declarat jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamț. Martori ai acestor scene violente au fost mai mulți angajați ai instituției, care au confirmat spusele șefei. Secretara instituției a chemat agenții de pază și la insistențele tuturor celor prezenți, medicul llaș s-a mai calmat. Fiind solicitați telefonic de către jurista Daniela Soroceanu, la CAS Neamț s-au deplasat mai mulți lucrători de la Poliția Piatra Neamț, care au vorbit cu doctorul Ilaș și l-au condus apoi la sediu, pentru a-i solicita o declarație scrisă referitoare la incidentul pe care l-a generat. Se pare că i se va întocmi dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ultraj. Fie ultraj împotriva bunelor moravuri, fie împotriva unui funcționar public. Atît în fața polițiștilor cît și a reprezentaților mass-media, doctorul Ilaș a recunoscut gestul violent pe care l-a făcut.
„Mi-a ajuns cuțitul la os, sînt foarte nemulțumit de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamț și nu mai pot să suport atitudinea pe care o are față de medici. Ne-a adus la disperare și știți foarte bine că, nu demult, un coleg de-al nostru s-a sinucis. Nu se mai poate așa și a venit timpul cînd trebuie să ne facem dreptate cu bîta“, a declarat doctorul Vlad Ilaș.
Angajații CAS Neamț spun că nu este prima dată cînd respectivul medic are un comportament necivilizat, țipînd, înjurînd și amenințînd personalul care se ocupă de contractele cu medicii de familie. În luna decembrie, doctorul Ilaș a refuzat să primească în control în cabinetul său o echipă a CAS Neamț. La intervenția conducerii CAS Neamț și a DSP Neamț, medicul a cedat. Ca și în cazul altor medici, controlul reprezentanților CAS Neamț a scos la iveală faptul că Vlad Ilaș nu efectuase controalele de bilanț a stării de sănătate a pacienților trecuți de 30 de ani pe care îi are înscriși pe listă. Jurista Daniela Soroceanu susține că pe parcursul mai multor întîlniri care au avut loc între medicii de familie și conducerea CAS Neamț, medicul Ilaș a manifestat un comportament și un limbaj agresiv, incitîndu-i la violență pe colegii săi.
Încunoștințați despre cele petrecute, la CAS Neamț a sosit și conducerea DSP Neamț, precum și doctorul Mihai Spînoiu, purtătorul de cuvînt al Colegiului Medicilor Neamț. Doctorul Constantin Nanu, director al DSP Neamț, a declarat că va solicita efectuarea unei expertize psihiatrice medicului Vlad Ilaș și că acesta va fi sancționat. Purtătorul de cuvînt al Colegiului Medicilor s-a arătat șocat de cele întîmplate. „Înțeleg că omul și-a pierdut controlul, dar dezaprob și descurajez acest comportament și vom supune dezbaterii Colegiului Medicilor acest caz, pentru a vedea ce sancțiune se impune a primi din partea noastră, ca for profesional. Cert este că nu am mai primit pînă acum nici o reclamație de acest fel la adresa doctorului Ilaș“, a precizat doctorul Mihai Spînoiu.

Articol afisat de 1647 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective