Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 5 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Directorii spitalelor nu sînt afectați de o decizie a ministrului

Directorii spitalelor nu sînt afectați de o decizie a ministrului

• ministrul Nicolăescu a declarat că toți directorii de spitale vor fi schimbați în următoarele trei luni • directorul DSP Neamț, Constantin Nanu este convins că în Neamț nu se întîmpla acest lucru, deoarece toți șefii au optat pentru funcția de manager •

Pachetul de legi ale sistemului sanitar recent apărut aduce modificări majore în foarte multe dintre subdomeniile sistemului sanitar. Legea care a stîrnit cele mai aprigi dispute este cea referitoare la modul în care vor fi conduse și organizate spitalele. Conform opiniei ministrului sănătății, Eugen Nicolăescu, în următoarele trei luni vor fi scoase la concurs toate posturile de conducere de la nivelul spitalelor. Actualii directori vor fi înlocuiți cu colective interimare de conducere pînă cînd vor fi scoase la concurs aceste posturi, adică în circa 90 de zile de la apariția normelor de aplicare a legii. Directorii spitalelor din județul Neamț nu vor fi schimbați. Aceasta este opinia doctorului Constantin Nanu (foto în piciare), șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț care, susține că în urmă cu cîteva luni, cînd s-a pus problema că un manager de spital nu poate desfășura și activitate medicală, directorii unităților cu paturi din județ au optat pentru activitatea de manager și în consecință nu arenunțat să fie plătiți și pentru munca de medic pe care o desfășoară în secțiile unde lucrează. Mai mult decît atît aceștia își exercită efectiv funcția de medic abia după ce au rezolvat problemele legate de conducerea unității.
„La nici un spital din județul nostru nu se mai pune problema schimbării conducerii, deoarece lucrurile au fost clarificate. Rămîne de văzut ce se va întîmpla la Spitalul Municipal Roman, unde domnul doctor Boștină este nemulțumit de tariful pe caz ponderat care a fost alocat și de suma pe care i-a repartizat-o Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, sumă pe care dumnealui o consideră insuficientă. După cum a arătat în memoriul pe care l-a înaintat la DSP, dacă nu se va majora tariful pe caz rezolvat, va renunța la postul de conducere. Dacă lucrurile vor evolua astfel, atunci vom fi nevoiți să vedem cine va prelua conducerea acestui spital“, a declarat doctorul Constantin Nanu.

Medicul de familie va avea responsabilități sporite
Reforma sistemului sanitar din România prevede ca medicii de familie să aibă mult mai multe responsabilități și să fie plătiți altfel decît pînă acum. Adică, 50% din sumele primite de ei să depină de numărul de servicii medicale prestate și 50% să ie în funcție de numărul de asigurați pe care îi au înscriși pe listă. Noul pachet de legi ale sănătății prevede ca medicului de familie să fie primul consilier în materie de sănătate și să se ocupe mai ales de prevenirea îmbolnăvirilor. Aceștia vor face în plus față de ce au făcut pînă acum acticitate de prim-ajutor, îngrijire la domiciliu, îngrijiri în servicii de permanență. Ministrul sănătății susține că în atari condiții, aceștia vor fi mai bine plătiți, cu cel puțin 20%-30%. Pe de altă parte, șeful ministerului de resort este de părere că pentru a se ocupa mai bine de pacienții pe care îi au medicii de familie trebuie să își mai ajusteze listele.
„Sînt la curent cu noutățile pe care le va aduce noul pachet de legi ale sănătății și în momentul de față nu pot să fiu decît de un optimism rezervat și de un scepticism moderat. În ceea ce privește modificările din activitatea medicilor de familie, este clar că se dorește, ca încet încet, pacientul să ajungă să plătească o parte din consultațiile pe care le primește, iar restul să îi fie acoperite de asigurările pe care le plătește. O să vedem cum se vor modifica lucrurile, dar cel puțin deocamdată cred că tranziția încă va mai continua și pentru sănătate“, a declarat medicul de familie Mihai Spînoiu, purtător de cuvînt al Colegiului Medicilor Neamț.

Articol afisat de 1101 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective