Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 5 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Directorii spitalelor nu sînt afectaþi de o decizie a ministrului

Directorii spitalelor nu sînt afectaþi de o decizie a ministrului

• ministrul Nicolãescu a declarat cã toþi directorii de spitale vor fi schimbaþi în urmãtoarele trei luni • directorul DSP Neamþ, Constantin Nanu este convins cã în Neamþ nu se întîmpla acest lucru, deoarece toþi ºefii au optat pentru funcþia de manager •

Pachetul de legi ale sistemului sanitar recent apãrut aduce modificãri majore în foarte multe dintre subdomeniile sistemului sanitar. Legea care a stîrnit cele mai aprigi dispute este cea referitoare la modul în care vor fi conduse ºi organizate spitalele. Conform opiniei ministrului sãnãtãþii, Eugen Nicolãescu, în urmãtoarele trei luni vor fi scoase la concurs toate posturile de conducere de la nivelul spitalelor. Actualii directori vor fi înlocuiþi cu colective interimare de conducere pînã cînd vor fi scoase la concurs aceste posturi, adicã în circa 90 de zile de la apariþia normelor de aplicare a legii. Directorii spitalelor din judeþul Neamþ nu vor fi schimbaþi. Aceasta este opinia doctorului Constantin Nanu (foto în piciare), ºeful Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ care, susþine cã în urmã cu cîteva luni, cînd s-a pus problema cã un manager de spital nu poate desfãºura ºi activitate medicalã, directorii unitãþilor cu paturi din judeþ au optat pentru activitatea de manager ºi în consecinþã nu arenunþat sã fie plãtiþi ºi pentru munca de medic pe care o desfãºoarã în secþiile unde lucreazã. Mai mult decît atît aceºtia îºi exercitã efectiv funcþia de medic abia dupã ce au rezolvat problemele legate de conducerea unitãþii.
„La nici un spital din judeþul nostru nu se mai pune problema schimbãrii conducerii, deoarece lucrurile au fost clarificate. Rãmîne de vãzut ce se va întîmpla la Spitalul Municipal Roman, unde domnul doctor Boºtinã este nemulþumit de tariful pe caz ponderat care a fost alocat ºi de suma pe care i-a repartizat-o Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, sumã pe care dumnealui o considerã insuficientã. Dupã cum a arãtat în memoriul pe care l-a înaintat la DSP, dacã nu se va majora tariful pe caz rezolvat, va renunþa la postul de conducere. Dacã lucrurile vor evolua astfel, atunci vom fi nevoiþi sã vedem cine va prelua conducerea acestui spital“, a declarat doctorul Constantin Nanu.

Medicul de familie va avea responsabilitãþi sporite
Reforma sistemului sanitar din România prevede ca medicii de familie sã aibã mult mai multe responsabilitãþi ºi sã fie plãtiþi altfel decît pînã acum. Adicã, 50% din sumele primite de ei sã depinã de numãrul de servicii medicale prestate ºi 50% sã ie în funcþie de numãrul de asiguraþi pe care îi au înscriºi pe listã. Noul pachet de legi ale sãnãtãþii prevede ca medicului de familie sã fie primul consilier în materie de sãnãtate ºi sã se ocupe mai ales de prevenirea îmbolnãvirilor. Aceºtia vor face în plus faþã de ce au fãcut pînã acum acticitate de prim-ajutor, îngrijire la domiciliu, îngrijiri în servicii de permanenþã. Ministrul sãnãtãþii susþine cã în atari condiþii, aceºtia vor fi mai bine plãtiþi, cu cel puþin 20%-30%. Pe de altã parte, ºeful ministerului de resort este de pãrere cã pentru a se ocupa mai bine de pacienþii pe care îi au medicii de familie trebuie sã îºi mai ajusteze listele.
„Sînt la curent cu noutãþile pe care le va aduce noul pachet de legi ale sãnãtãþii ºi în momentul de faþã nu pot sã fiu decît de un optimism rezervat ºi de un scepticism moderat. ÃŽn ceea ce priveºte modificãrile din activitatea medicilor de familie, este clar cã se doreºte, ca încet încet, pacientul sã ajungã sã plãteascã o parte din consultaþiile pe care le primeºte, iar restul sã îi fie acoperite de asigurãrile pe care le plãteºte. O sã vedem cum se vor modifica lucrurile, dar cel puþin deocamdatã cred cã tranziþia încã va mai continua ºi pentru sãnãtate“, a declarat medicul de familie Mihai Spînoiu, purtãtor de cuvînt al Colegiului Medicilor Neamþ.

Articol afisat de 1497 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective