Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 5 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sclavii Occidentului

• 1.058 de familii de nemțeni au plecat în străinătate cu contract de muncă • numărul celor plecați să muncească fără contract de muncă este mult mai mare • 12.808 elevi din învățămîntul nemțean preuniversitar de stat au unul sau amîndoi părinții plecați la muncă în străinătate •

Evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului arată că, în Neamț, sînt 1.058 de familii în care ambii soți sînt plecați în străinătate cu contract de muncă, lăsînd, în urma lor, 1.614 copii. Dintre aceștia, 1.494 se află în grija rudelor pînă la gradul IV. Cum, în unele cazuri, copiii au fost neglijați, Direcția pentru Protecția Copilului Neamț a instituit măsuri de protecție pentru 68 dintre aceștia, recurgînd și la măsuri radicale: internarea a 12 copii în centre de plasament publice sau private și plasarea altora 5 în grija asistenților maternali profesioniști. Cei mai mulți nemțeni plecați în străinătate cu contract de muncă sînt în comunele: Horea (119 familii plecate, 148 de copii lăsați acasă), Borlești (91 de familii cu ambii părinți plecați, din care provin 159 de copii), Săbăoani (50 de familii cu 85 de copii), Săvinești (47 de familii cu 58 de copii), Pipirig (41 de familii plecate, din care provin 38 de copii), Gherăiești (33 de familii cu 52 de copii), Rediu (40 de familii cu 75 de copii) ș.a.
Numărul celor care au plecat în străinătate fără contract este, însă, mult mai mare. Datele furnizate de Centrul de Asistență Psihopedagogică Neamț arată că, din totalul celor 79.318 elevi înscriși în învățămîntul nemțean preuniversitar de stat în anul școlar 2005-2006, 12.808 au unul sau amîndoi părinții plecați la muncă în străinătate. Oricît de dur ar suna pentru cei care se duc la cîștig peste hotare, cei mai mulți în Italia, lăsîndu-și copiii în voia sorții, aceasta este, în fapt, o formă de abandon mascat care generează traume care îi vor afecta pe copii, pe toată durata vieții. Dezamăgirile de acum au un efect nociv, urmînd să fie resimțite, ulterior, la vîrsta maturității, prin incapacitatea de a face față încercărilor vieții. Lipsiți de supraveghere, rămași fără dragostea părintească, copiii dezvoltă diverse tulburări de comportament, mergînd de la indisciplină, conflicte cu colegii, absenteism școlar, tendință de marginalizare, alegerea unor prieteni nepotriviți, și pînă la comiterea unor infracțiuni. În Neamț, statisticile arată că, din totalul copiilor ai căror părinți sînt plecați la muncă în străinătate, 529 au devenit elevi-problemă, caracterizați prin agresivitate, delincvență, consum de droguri, tutun, alcool, apartenență la grupuri negative, risc sporit de abandon școlar. Pe lîngă posibilitatea de a ajunge în anturaje negative, există și riscul ca acești copii să sufere atît de mult din cauza lipsei părinților, încît să se îmbolnăvească.
Fenomenul copiilor „orfani“ cu părinți este, probabil, unul dintre cele mai neașteptate, pe care le trăiește familia românească. Din păcate, societatea nu este pregătită să contracareze efectele sale negative, neexistînd, pînă în prezent, nici un sistem formal de susținere emoțională a acestor copii, mult mai expuși afecțiunilor psihice și riscurilor sociale, în comparație cu ceilalți.

Articol afisat de 1431 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective