Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 5 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mea culpa

Mea culpa

Rîndurile pe care le citiți, acum, apar la cîteva zile distanță de Ziua Internațională a Libertății de Exprimare. O zi în care, mai mult decît în orice altă perioadă a anului, s-a discutat mult de presă, public și ziariști. Eu însumi, la rîndul meu, ca atîția alți confrați, am făcut emisiuni „la temă“. Încet-încet, însă, după ce-au trecut cîteva ore bune de la sfîrșitul paradei de vorbe mari despre libertate de exprimare, deontologie jurnalistică sau respect față de public, mă încearcă un sentiment de stînjeneală. Ziua de 3 Mai începe să semene cu 1 Martie, cu Ziua Femeii, cu 1 Mai sau cu 1 Iunie : un bun prilej de a purta discuții sterpe, dar multe, pe tema presei. Există cîțiva inși, grupați mai ales în ONG-uri mici, însă vioaie, care cîștigă și ceva bănișori din organizarea unor nesfîrșite mese rotunde, la care se vorbește și se tot vorbește de jurnalism și jurnaliști. Banii îi primesc din granturi UE sau din sponsorizări ale unor fundații internaționale interesate de promovarea libertății de exprimare în țări precum România. Să fie sănătoși și la pungă groși! Nu aici e problema. Necazul e legat de faptul că discuțiile de acest gen, ca și cele despre femei și mame, se poartă cu intensitate doar la date fixe : despre presă se vorbește, pînă la saturație, pe 3 Mai, despre cealaltă categorie pomenită, de 1 sau 8 Martie. După care, pauză. O tăcere stînjenitoare, complice și, adeseori, vinovată țiuie prin breasla noastră, a ziariștilor, în tot restul anului. Ne mai scoate din amorțeală cîte o răfuială cu presa a lui Traian Bîsescu, ori cîte o chiflă gazetărească de genul „Keep walking Monica“. Dar foarte rar și, mai ales, fără urmări semnificative.
Presa românească are probleme dureros de acute. E șchioapă, murdară și plină de purici ca un maidanez rătăcit în intersecție. N-are, deocamdată, nici tăria și nici dorința de a deveni un reper pentru românul buimac și nepregătit care se visează cetățean european din 1 ianuarie 2007. Dulce și ușor de obținut e pîinea scribălăului care stă la pîndă fotografiind vedete cu degetul în nas, pentru ca apoi să le vîndă sub forma unor senzaționale anchete jurnalistice! Vai, vai, ce teribilă muncă stă în spatele unora dintre cei care umplu studiouri de televiziune cu vraci, maneliști și actrițe porno! Și ce ușor, dar cît de cinic este să spui că asta vrea publicul, asta îi dăm!
O discuție despre presă, jurnaliști și consumatorii de informație ar fi utilă în fiecare zi. Dar asta nu se va întîmpla niciodată. S-ar putea întîmpla însă o din ce în ce mai probabilă revoltă a consumatorului de media. În fața atîtor produse jurnalistice proaste, învelite însă în strălucitoare ambalaje de carton, peste care o mașină de PR și publicitate toarnă o glazură groasă de sclipici și vorbe mari, românilor s-ar putea să li se aplece. Și nu-i vorba de acei români pentru care fericirea supremă e să-i vadă pe Vadim Tudor sau Becali înșirînd verzi și uscate, ore întregi, în fața camerelor de luat vederi. Este vorba, în primul rînd, de românii care vor să găsească în jurnalist un aliat, împreună cu care să alunge spaimele și necunoscutele din anii grei care vor veni. Deocamdată, despre România profundă se vorbește puțin sau deloc, iar valoarea unor indivizi e măsurată, jurnalistic, cu balanța șuie a ratingului și a tirajelor.
Nu sînt dintre cei care cred că jurnaliștii sînt de vină. Dar sînt dintre cei care cred că jurnaliștii au și ei o parte de vină. Asumarea unei astfel de atitudini ne-ar putea salva de la discuții sterile despre cîte-n lună și soarele gazetăriei, întîmplate ritmic, o dată pe an, de 3 Mai. Pînă atunci, rămînem să ciugulim, românește, un mic și să ciocnim o bere, spre lauda efortului măreț pe care ni se pare că-l depunem.

Articol afisat de 1249 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Robert TURCESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective