Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 5 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mea culpa

Mea culpa

Rîndurile pe care le citiþi, acum, apar la cîteva zile distanþã de Ziua Internaþionalã a Libertãþii de Exprimare. O zi în care, mai mult decît în orice altã perioadã a anului, s-a discutat mult de presã, public ºi ziariºti. Eu însumi, la rîndul meu, ca atîþia alþi confraþi, am fãcut emisiuni „la temã“. ÃŽncet-încet, însã, dupã ce-au trecut cîteva ore bune de la sfîrºitul paradei de vorbe mari despre libertate de exprimare, deontologie jurnalisticã sau respect faþã de public, mã încearcã un sentiment de stînjenealã. Ziua de 3 Mai începe sã semene cu 1 Martie, cu Ziua Femeii, cu 1 Mai sau cu 1 Iunie : un bun prilej de a purta discuþii sterpe, dar multe, pe tema presei. Existã cîþiva inºi, grupaþi mai ales în ONG-uri mici, însã vioaie, care cîºtigã ºi ceva bãniºori din organizarea unor nesfîrºite mese rotunde, la care se vorbeºte ºi se tot vorbeºte de jurnalism ºi jurnaliºti. Banii îi primesc din granturi UE sau din sponsorizãri ale unor fundaþii internaþionale interesate de promovarea libertãþii de exprimare în þãri precum România. Sã fie sãnãtoºi ºi la pungã groºi! Nu aici e problema. Necazul e legat de faptul cã discuþiile de acest gen, ca ºi cele despre femei ºi mame, se poartã cu intensitate doar la date fixe : despre presã se vorbeºte, pînã la saturaþie, pe 3 Mai, despre cealaltã categorie pomenitã, de 1 sau 8 Martie. Dupã care, pauzã. O tãcere stînjenitoare, complice ºi, adeseori, vinovatã þiuie prin breasla noastrã, a ziariºtilor, în tot restul anului. Ne mai scoate din amorþealã cîte o rãfuialã cu presa a lui Traian Bîsescu, ori cîte o chiflã gazetãreascã de genul „Keep walking Monica“. Dar foarte rar ºi, mai ales, fãrã urmãri semnificative.
Presa româneascã are probleme dureros de acute. E ºchioapã, murdarã ºi plinã de purici ca un maidanez rãtãcit în intersecþie. N-are, deocamdatã, nici tãria ºi nici dorinþa de a deveni un reper pentru românul buimac ºi nepregãtit care se viseazã cetãþean european din 1 ianuarie 2007. Dulce ºi uºor de obþinut e pîinea scribãlãului care stã la pîndã fotografiind vedete cu degetul în nas, pentru ca apoi sã le vîndã sub forma unor senzaþionale anchete jurnalistice! Vai, vai, ce teribilã muncã stã în spatele unora dintre cei care umplu studiouri de televiziune cu vraci, maneliºti ºi actriþe porno! ªi ce uºor, dar cît de cinic este sã spui cã asta vrea publicul, asta îi dãm!
O discuþie despre presã, jurnaliºti ºi consumatorii de informaþie ar fi utilã în fiecare zi. Dar asta nu se va întîmpla niciodatã. S-ar putea întîmpla însã o din ce în ce mai probabilã revoltã a consumatorului de media. În faþa atîtor produse jurnalistice proaste, învelite însã în strãlucitoare ambalaje de carton, peste care o maºinã de PR ºi publicitate toarnã o glazurã groasã de sclipici ºi vorbe mari, românilor s-ar putea sã li se aplece. ªi nu-i vorba de acei români pentru care fericirea supremã e sã-i vadã pe Vadim Tudor sau Becali înºirînd verzi ºi uscate, ore întregi, în faþa camerelor de luat vederi. Este vorba, în primul rînd, de românii care vor sã gãseascã în jurnalist un aliat, împreunã cu care sã alunge spaimele ºi necunoscutele din anii grei care vor veni. Deocamdatã, despre România profundã se vorbeºte puþin sau deloc, iar valoarea unor indivizi e mãsuratã, jurnalistic, cu balanþa ºuie a ratingului ºi a tirajelor.
Nu sînt dintre cei care cred cã jurnaliºtii sînt de vinã. Dar sînt dintre cei care cred cã jurnaliºtii au ºi ei o parte de vinã. Asumarea unei astfel de atitudini ne-ar putea salva de la discuþii sterile despre cîte-n lunã ºi soarele gazetãriei, întîmplate ritmic, o datã pe an, de 3 Mai. Pînã atunci, rãmînem sã ciugulim, româneºte, un mic ºi sã ciocnim o bere, spre lauda efortului mãreþ pe care ni se pare cã-l depunem.

Articol afisat de 1679 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Robert TURCESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective