Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 11 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

EDITORIAL: Adevărul despre aderarea la Uniunea Europeană

În legătură cu noua noastră aventură națională - aderarea la termen la Uniunea Europeană, aceasta însemnînd ianuarie 2007 - există un lucru pe care puțini politicieni au curajul să-l spună (atunci cînd ajung acasă la sfîrșit de săptămînă, la ei în județe, și țin conferințe de presă). Anume că nu aderarea în sine este marea miză, ci ce anume vom face, ca țară, după 2007, în cadrul acestei Europe care, iată, ne primește.
Sau, ca să fiu mai direct: cea mai mare minciună care poate fi servită acum românilor este aceea că viitorul nostru statut de membru al UE ar fi, în sine, o garanție imediată pentru o viață mai bună. Adevărul e altul. Românilor trebuie să li se spună că, cel puțin la început, cea mai vizibilă consecință a apropierii de UE va fi creșterea prețurilor. A doua consecință va fi creșterea competitivității, la un nivel pe care întreprinzătorii români nu l-au cunoscut pînă acum. Un exemplu: să ne imaginăm o firmă de construcții din Suceava sau din Craiova; din momentul în care România va fi parte din UE, o firmă similară din Polonia sau Italia poate veni în oricare din aceste orașe, poate angaja mînă de lucru locală și, dacă vrea să cucerească piața, va face aceleași lucrări la un preț puțin mai mic. A treia consecință principală va fi avantajarea netă a celor ce vor ști să-și apropie fondurile europene (care, e adevărat, vor veni spre noi). Dar, atenție! Aceste fonduri nu sînt pomeni pentru toată națiunea. Cine vrea să le atingă trebuie să facă proiecte, să găsească co-finanțări și să le folosească potrivit planului asumat. E foarte adevărat că și salariile vor crește - dar nu pentru toată lumea și nu simultan. Din păcate, ceea ce încă puțini dintre concetățeni sînt dispuși să accepte e că nu toate activitățile dintr-o economie au aceeași „greutate“. Este, desigur, rușinos că în România un profesor de liceu în pragul pensiei e mai prost plătit decît un portar de la o bancă privată - dar această realitate (o spun ca unul care încă are cartea de muncă la Universitatea București, și nu la Parlament!) are legătură cu neputința de care, încă o bună bucată de vreme, va da dovadă statul. Aderarea la UE nu va favoriza statul, ci tot inițiativele private. Să nu ne îmbătăm cu apă rece: banii ce vor veni de la Uniunea Europeană vor fi de ajutor statului român - dar nici un guvern, prezent sau viitor, nu-i va putea folosi pentru a mări salariile. Ci va trebui să-i folosească în direcții repede profitabile sau urgent necesare, precum infrastructura, programele de reconversie, modernizare agriculturii etc.
Singura șansă a politicii noastre, în aceste luni care urmează, este să-i trateze pe români ca pe niște adulți - și nu ca pe niște copii care așteaptă povești înainte de culcare. Drept care trebuie spus adevărul, cu orice preț. Tocmai din motivul că acum, ca nicicînd înainte, sîntem mai aproape de Europa.

Articol afisat de 1796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective